ZVANIČNO: Svjetsko prvenstvo 2026 u Sjevernoj Americi!

FIFA je danas i zvanično objavila gdje će se održat turnir najboljih svjetskih reprezentacija za osam godina. U kandidaturi zemalja iz Sjeverne Amerike  bili su uspješniji od kandidature Maroka, osvojivši dvije trećine glasova.

Svjetsko prvenstvo 2026

Na 68. kongresu Svjetske nogometne federacije, koji se danas održava u Moskvi, donešena je važna odluku. Organizacija Svjetskog prvenstva  2026. godine je dodijeljena zajedničkoj kandidaturi Kanade, Sjedinjenih Američkih Država i Meksika!

>> NEMA MESSIJA I RONALDA: Andrea Pirlo izabrao najbolji tim u povijesti Svjetskih prvenstava!

Kandidatura sjevernoameričkih zemalja i Meksika uvjerila je čak 67% predstavnika nacionalnih nogometnih saveza, dok je kandidatura Maroka po peti put morala priznati poraz pobjedniku. Ovom odlukom, Mundijal će se vratiti na sjevernoamerički kontinent nakon 1994. godine, i u Meksiko nakon 1986. godine i po prvi puta u povijesti u Kanade.

„Hvala vam mnogo za ovu čast. Hvala vam što ste nam omogućili tu povlasticu. Mi smo svi ujedinjeni u nogometu, lijepa igra koja zamagljuje granice između naroda i kultura. Nogomet je sada veliki pobjednik”, nakon pobjede, rekao je predsjednik nogometnog saveza SAD Carlos Cordeirokroz.

Od 200 važećih glasova, 134 su bila namjenjena pobjedniku, a 65 za Maroko. Zanimljivo, pri nogometnom savezu Toga, nisu glasali ni za jednu opciju ali na kraju njihovo neglasanja nije imalo veće uticaja. Treba napomenuti da je Mundijal 1994. proglašen jednim od najboljim u historiji i često je nazivan prekretnicom u nogometu kojeg gledamo danas.


Uz nogometne vijesti na SvijetKladjenja portalu svakodnevno možete naći i najave utakmica. Ukoliko želite saznati više informacija, posjetite SvijetKladjenja forum.Kladjenje forum Ova stranica namjenjena je punoljetnim osobama (18+). Igrajte odgovorno. Nema nikakvih garancija da će oklade koje predlažemo biti i pogođene te ih igrate isključivo na svoju odgovornost.
Gamble Responsibly, 18+. T&Cs apply. These bets are not guaranteed to win. Please gamble responsibly.