NaslovnicaVijestiBivši suigrač o Cruyffu: Bio je revolucionar nogometa

Bivši suigrač o Cruyffu: Bio je revolucionar nogometa

Nekadašnje krilo Ajaxa i bivši reprezentativac Danske, Jesper Olsen, opisuje preminulu legendu i bivšeg suigrača, kao nekoga ko je unio revoluciju u fudbal.

revolucionar nogometa

Johan Cruyff, ikona Holandije, Barcelone i Ajaxa, juče je izgubila bitku sa rakom u 68. godini.
Olsen je bio drugi dio tandema famoznog penal trika, koji su izveli Lionel Messi i Luis Suarez prošlog mjeseca, i jedan od mladih igrača koji su profitirali Cruyffovim povratkom u Ajax 1981.

Danski internacionalac evocirao je uspomene na genija ove igre, koji je vodio Ajax do tri uzastopne titule evropskog prvaka između 1971. i 1974, i vodio svoju zemlju do finala SP 1974.

“Bilo je nevjerovatno, jer svi smo gledali kako je igrao u svim tim finalima i izlazio kao pobjednik iz njih, zatim smo ga gledali u finalu SP-a, i njegov uticaj na igru ta dva tima bio je zapanjujući”.

“I nakon svega toga, iznenada biste se našli pored njega kao suigrač! Ako govorimo o Messiju ili Ronaldu iz današnjice, mislim da je na njihovom nivou, ali bio je još uticajniji na terenu. Bio je izuzetno komunikativan i njegovo razumijevanje igre bilo je zadivljujuće”, kaže Olsen.

Međutim, Cruyffova sposobnost da misli i izvan terena i pomjera granice, kako kao igrač tako i kao trener, izdvojila ga je od konkurencije.

Cruyff i Olsen izveli su čuveni penal protiv Helmond Sporta 1982. Cruyff je namjestio loptu na “kreč”, samo ju proslijedivši do Olsena koji je bio u trku, natjeravši golmana da izađe sa gola, i potom vratio loptu do Cruyffa, nakon čega je uslijedila rutinska egzekucija.

“Imali smo trening u septembru i spomenuo je da bismo to mogli uraditi na utakmici, i trenirali smo to nekoliko puta tog vikenda. I onda zapravo nismo ni razgovarali o tome, sve dok nismo to uradili na utakmici u decembru. To je bilo baš poput njega. Uvijek je razmišljao o tome kako bi mogao napraviti nešto na drugačiji način. Znao je prednosti oduzimanja lopte nad držanjem iste u posjedu, pronalaska pravih dodavanja u pravo vrijeme, i ako pogledate Barcu danas, on je začetnik toga u starim danima, sa momcima poput Stoichkova”.

“Bio je nevjerovatan igrač. Nevjerovatan”, dodao je Olsen.

[su_bet365_novo__koeficijenti]

Najnovije vijesti

Philipp Lahm: “Francuska će osvojiti Europsko prvenstvo, a Olmo će biti...

0
Predviđanje legendarnog bivšeg braniča Bayerna i Njemačke, Philippa Lahma, koji je s Elfom osvojio naslov svjetskog prvaka 2014. godine, sada generalnog direktora Europskog prvenstva...

Najnovije najave utakmica

LIVE STREAM

Gledajte sportove uživo na bet365! Vrijede restrikcije za određene države. Uvjet je korisnički račun s uplaćenim pologom ili da ste se okladili unazad 24 sata. BeGambleAware.org , 18+

RECENZIJA BET365 KLADIONICE

Profesionalni kladioničari se klade u ovoj kladionici! Saznaj zašto je po našem i mišljenju mnogih ovo najbolja kladionica na svijetu! Sve o bet365 kladionici i promocijama za nove i postojeće igrače!