NaslovnicaVijestiMourinho spreman da preuzme Manchester United

Mourinho spreman da preuzme Manchester United

Mourinho spreman da preuzme Manchester United. Portugalski trener je navodno spreman da potpiše ugovor sa Manchester Unitedom, te da bude najveći i najljući rival narednom menadžeru Manchester Cityja, Pepu Guardioli u Premiershipu naredne sezone.

Mourinho spreman da preuzme Manchester United

Jose Mourinho je blizu dogovora sa čelnicima kluba sa Old Trafforda kako bi preuzeo Manchester United na kraju sezone, piše Sky Sport Italija.

Portugalac je snažno povezan sa prelaskom na Old Trafford od njegovog otkaza iz Chelseaja i špekulacije su još više porasle nakon potvrde da će Pep Guardiola preuzeti Manchester City na kraju sezone.

Mourinho, ukoliko postane trener Manchester Uniteda, će ponovo biti u velikoj borbi protiv Guardiole, nakon što su se također borili u La Ligi, sa Real Madridom i Barcelonom.

Da li će se ovo rivalstvo ponovo ostvariti, ali ovaj put Engleskoj ligi, bilo bi to vrlo zanimljivo vidjeti.

Sin portugalskog golmana José Félix Mourinhoa, Mourinho je počeo kao igrač, ali je bio nezadovoljan svojom karijerom i prešao na treniranje. Nakon što je kratko vrijeme radio kao asistent menadžera i trener mlade ekipe početkom 1990-ih, postao je prevodilac Bobbyju Robsonu. Mourinho je mnogo naučio od trenera veterana i radio s njim u Sportingu i Portu prije nego je s njim otišao u Barcelonu.

Počeo je s treniranjem i odmah impresionirao u svojim kratkim ali uspješnim trenerskim mandatom u Benfiki i União Leiria. Vratio se u Porto 2002, ovog puta kao glavni trener, i napravio od Porta sjajan tim, osvojivši Portugalsku ligu, Kup Portugala i Kup UEFA 2003. Najveći uspjeh slijedi u 2004. kad je Mourinho vodio ekipu do vrha lige po drugi puta i osvojio najveći trofej u evropskom klupskom nogometu, UEFA Ligu prvaka.

Mourinho je preselio u Chelsea slijedeće godine i osvojio dva uzastopna naslova Premier lige u 2005. i 2006., između ostalih domaćih priznanja. Mourinho često svojim izjavama izaziva kontroverze, ali svojim uspjesima u Chelseau i Portu se razvio u jednog od najboljih svjetskih nogometnih menadžera, te je izuzetno cijenjen od kolega i medija.

[su_bet365_200_bonus_veliki]

Osim toga, imenovan je za najboljeg svjetskog nogometnog menadžera od Međunarodne federacije nogometne historije i statistike (IFFHS) za sezone 2004-05 i 2005-06.

Nakon što se razišao sa Chelseajem, preselio se u Serie A, potpisavši trogodišnji ugovor sa Internazionaleom sredinom 2008. U roku od tri mjeseca, on je osvojio svoj prvi italijanski trofej, Supercoppa Italiana, i završio svoju prvu sezonu u Italiji, osvojivši naslov prvaka Serie A.

Na ljeto 2009. produžio je ugovor s Interom do 2012., uz povećanje plate na 11.7 miliona €, što ga je učinilo najplaćenijim nogometnim trenerom.

Mourinho je upoznao svoju suprugu Tami kada su bili tinejdžeri u Setúbalu, u Portugalu, i oženio je 1989. Svoje prvo dijete, kćer Matilde, dobio je 1996., a prvog sina, Jose Jr., četiri godine kasnije. Mourinho, iako je posvećen nogometu, opisuje svoju porodicu kao središte svog života i primijetio je da: “najvažnija stvar je moja porodica i biti dobar otac.”

Mourinho se bavi i dobrotvornim radom, pomažući mladima, ujedinjavanjem izraelske i palestinske djece kroz nogomet i donirajući njegov “sretni” sako, što je donijelo zaradu od 22.000 £ za dobrotvorne svrhe.

Nadaleko poznat po svojoj snažnoj osobnosti, profinjenim odijevanjem, i komentarima na press konferencijama, Mourinho je doživio slavu izvan nogometnih krugova, učesvovavši u reklamama za Samsung, American Express i Adidas, među ostalima. Neslužbena biografija Mourinha, pod naslovom “O Vencedor – de Setúbal Stamford Bridge” (Pobjednik – od Setúbala do Stamford Bridgea), bila je bestseller u Portugalu. Međutim, Mourinho nije htio odobriti biografiju i pokušao je, neuspješno, spriječiti objavljivanje knjige.

23. marta 2009. dobio je počasni doktorat na Tehničkom univerzitetu u Lisabonu za njegova dostignuća u nogometu.

[touchcarousel id='1']

[excerptlist num=5 cat=’Vijesti’ ]

Najnovije vijesti

Najnovije najave utakmica

LIVE STREAM

Gledajte sportove uživo na bet365! Vrijede restrikcije za određene države. Uvjet je korisnički račun s uplaćenim pologom ili da ste se okladili unazad 24 sata. BeGambleAware.org , 18+

RECENZIJA BET365 KLADIONICE

Profesionalni kladioničari se klade u ovoj kladionici! Saznaj zašto je po našem i mišljenju mnogih ovo najbolja kladionica na svijetu! Sve o bet365 kladionici i promocijama za nove i postojeće igrače!