NaslovnicaVijestiNogometu u BiH je potreban sistemski restart: Problem u reprezentaciji nisu selektor...

Nogometu u BiH je potreban sistemski restart: Problem u reprezentaciji nisu selektor i igrači, problem je još veće prirode!

Nogometu u BiH potreban je sistemski restart. Ne želim da umanjim važnost kvalitetnog i sposobnog selektora, ali reprezentacija BiH ima mnogo veće probleme od toga ko će voditi ovu reprezentaciju. Nogomet općenito puca po šavovima od kadeta do seniora, bila to reprezentacija ili klubovi iz naše zemlje. Kako dalje?

Savez je najveći problem – pod broj jedan. Savez u kojem sjede ljudi koji nemaju veze s nogometom. Nije samo stvar što nemaju veze s ovim sportom pa da griješe iz neznanja, nego su bezobrazni i korumpirani do te mjere da ih ne interesuje da nogomet u BiH ide naprijed, već im je samo u interesu da zadrže svoje pozicije. Bitnije im je progledat kroz prste klubu ili osobi X zbog trgovine glasova na izborima što na nacionalnom, entitetskom ili kantonalnom nivou nego da zbilja nešto urade. Nešto slično što gledamo u politici u BiH, a savez je njeno ogledalo.

Ko su potencijalni kandidati za novog selektora reprezentacije Bosne i Hercegovine?

Nož i pogača su u rukama Begića i sličnih, a mi upiremo prstom samo u Žutog. Površno razmišljamo svi kolektivno. Moram upotrijebiti onu izlizanu “riba smrdi od glave”, ali to zbilja tako jeste. Pogledajte ko su članovi IO (Izvršni odbor), kao da su sastavljani od “Nadrealista” za neki skeč. Evo samo jedan od članova IO je direktor fonda za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje invalida RS-a. I taj sutra treba da odluči ko nam je novi selektor? Dođe tako jedna osoba koja je na toj poziciji zbog politike, raznih šema i interesa i on je jedan od “stručnih” članova koji će sutra izabrat novog selektora.

Šišaju nas ko ovce, dok dotični srljaju iz greške u grešku neokrznuti.

Kompetentnost je nažalost za nas stran pojam. Prodavanje muda pod bubrege sa guranjem određenih igračkih legendi na određene pozicije je također mazanje očiju. Na određene funkcije postavio bih Mikelinija, Mravaca, Muratovića ako su kompetentniji od naših legendi Misketa, Spahe, Barbareza. Ništa lično protiv njih, samo dajem primjer. Dosta je više uhljebiljivanja. Barbarez treba biti selektor samo zato što je legenda, a to što karta posljednjih 10 godina i uopšte nije u nogometu? Ista stvar kao u našem klupskom fudbalu. Igrač završi karijeru u nekom klubu i odmah mu daju da vodi neku mlađu kategoriju u tom klubu. A to što on veze nema s fudbalskom taktikom i što nema tu neku pedagošku žicu koja je potrebna u radu s djecom, to se zanemari.

Ima toliko negativnih primjera i stvari koje možemo napisat u vezi reprezentativnog i klupskog fudbala, da bih mogao do sutra pisati. Od infrastrukture pa nadalje. Ali nažalost ovaj poraz od Armenije neće nama biti nikakav šamar nego samo kozmetička promjena da nesposobnjakovići iz saveza zavaraju navijače naše reprezentacije. Toliko je stvari pod tepihom, a navijači i javnost će se nažalost i dalje raspravljat da li je bolje da ovu reprezentaciju vode Vaha, Amar, Husref, Barbarez, Kodro, Jakirević itd.

Najnovije vijesti

Sprema se drugi najveći transfer u povijesti nogometa: PSG i Barcelona...

0
Le Parisien izvještava da će PSG u ljetnom prijelaznom roku pokušati dovesti Laminea Yamala, najveći talent Barcelone koji ima otkupnu klauzulu od milijardu eura. Razumije...

Najnovije najave utakmica

LIVE STREAM

Gledajte sportove uživo na bet365! Vrijede restrikcije za određene države. Uvjet je korisnički račun s uplaćenim pologom ili da ste se okladili unazad 24 sata. BeGambleAware.org , 18+

RECENZIJA BET365 KLADIONICE

Profesionalni kladioničari se klade u ovoj kladionici! Saznaj zašto je po našem i mišljenju mnogih ovo najbolja kladionica na svijetu! Sve o bet365 kladionici i promocijama za nove i postojeće igrače!