NaslovnicaVijestiNova nogometna pravila za sezonu 2016/17

Nova nogometna pravila za sezonu 2016/17

Kao što već mnogi znate, Međunarodni odbor nogometnih saveza (IFAB) je tijelo zaduženo za pravila nogometa. Iz IFAB-a danas su objavili niz promjena pravila u nogometu, a ona će se već u sljedećoj sezoni početi primjenjivati. Neka nova pravila već smo imali priliku vidjeti i na Europskom prvenstvu u Francuskoj ove godine.

nogometna pravila

IFAB je danas objavio skoro 100 promjena što se tiče pravila. U nastavku teksta predstavit ćemo vam nekoliko najznačajnjih promjena u pravilima nogometa.

Lopta kod početnog udarca više ne mora ići unparijed.

Ovo pravilo već je predstavljeno na minulom Europskom prvenstvu. Ranije je lopta morala da prijeđe u polovinu rivala, ali sada se može kretati u bilo kojem pravcu.

Sudac će moći da dijeli kartone igračima i prije početka utakmice.

Nogometaši sada mogu biti isključeni u bilo kojem trenutku, sve dok sudac ne napusti teren poslije meča. Ovo pravilo omogućuje kažnjavanje nasilnog ponašanja tijekom zagrijavanja ili u tunelu pri islasku na travnjak.

Ukinuta je tzv. ‘trostruka kazna’.

Igrač koji je napravio prekršaj u svom kaznenom prostoru prilikom šanse za pogodak dobijao je crveni karton i suspenziju, a protiv njegovog tima je dosuđen penal. Sada je to promijenjeno, tako da igrači koji naprave nenamjerne faule u svom šesnaestercu više neće biti isključivani, već će dobiti žuti karton. Naravno, u slučaju igranja rukom ili očito namjernog faula ostaje kazna od crvenog kartona.

Igrači koji nakratko napuste teren neće morati čekati glavnog suca da im pregleda kopačke.

Ovo će moći učiniti pomoćni suci, ili četvrti arbitar na toj utakmici.

‘Nedozvoljeno fintiranje’ tijekom izvođenja penala.

Igrač koji šutira penal neće moći da stane na kraju zaleta te da onda šutira. Za ovakvo nešto ubuduće dobijat će sež uti karton, a protivnički tim bit će nagrađen sa indirektnim udarcem. Fintiranje tijekom zaleta je i dalje dozvoljeno.

[su_bet365_novo__koeficijenti]

Pravilo remećenja protivničke momčadi sa klupe.

Ovakvu situaciju smo vidjeli u travnju kada je član stručnog stožera Atletico Madrida ubacio još jednu loptu u teren kako bi prekinuo napad rivala. Ranije, protivnički tim je dobijao indirektan udarac ili se vršilo sudačko podbacivanje, sada će protivnički tim dobijati slobodan udarac ili penal.

Donje rublje mora biti iste boje kao i dres.

U slučaju gornjeg dijela odjeće, potkošulja mora biti iste boje kao i glavna boja na dresu. Gaće moraju biti iste boje kao i dio šorca, a isto vrijedi i za garniture koje imaju porub druge boje.

Zaleđe je dobilo još nekoliko sitnih detalja.

Novi zakon iz IFAB-a kaže da je zamišljena linija na polivici kaznenog prostora sada neutralna. Napadački igrač sada mora iamti dio tijela (ne računaju se ruke i šake) na protivničkoj strani da bi se računao da je igrač u zaleđu. Slobodan udarac zbog zaleđa od sada će se uvijek izvoditi s mjesta gdje je napravljen prekršaj.

Od sada se neće dobijati žuti karton za svako igranje rukom.

Sa spiska prekršaja za opomenu je sada uklonjeno “sprečavanje protivnika da stekne posjed”. Za igranje rukom se dobija žuti karton samo ako se zaustavi ili omete obećavajući napad.

Suci sada mogu oštrije kažnjavati ponašanje igrača.

Od sada će se dobijati žuti kartoni za pritričavanje u unošenja u lice sucu i to će biti okarakterisano kao ponašanje bez poštovanja prema arbitru.

[frontpage_news widget=”29926″ name=”Vijesti – poveznice (na kraj teksta)”]

Najnovije vijesti

Najnovije najave utakmica

LIVE STREAM

Gledajte sportove uživo na bet365! Vrijede restrikcije za određene države. Uvjet je korisnički račun s uplaćenim pologom ili da ste se okladili unazad 24 sata. BeGambleAware.org , 18+

RECENZIJA BET365 KLADIONICE

Profesionalni kladioničari se klade u ovoj kladionici! Saznaj zašto je po našem i mišljenju mnogih ovo najbolja kladionica na svijetu! Sve o bet365 kladionici i promocijama za nove i postojeće igrače!