NaslovnicaVijestiOvako će izgledati Liga prvaka iduće sezone!

Ovako će izgledati Liga prvaka iduće sezone!

Luka Modrić, kapetan hrvatske reprezentacije, ušao je u igru za Real Madrid u 85. minuti finala Lige prvaka na stadionu Wembley u Londonu. Njegov ulazak označio je ključni trenutak u osvajanju šeste Lige prvaka za Real Madrid. Modrić je pridonio stabilnosti i kontroliranju igre, što je doprinijelo konačnoj pobjedi Kraljevskog kluba nad Borussijom Dortmund.

U sezoni 1991. došlo je do značajnih promjena u formatu Lige prvaka. Umjesto dotadašnjeg kupa sustava, uvedeno je natjecanje po skupinama. Tijekom godina, ovo elitno klupsko natjecanje je iskusilo različite varijacije sustava, uključujući čak i model s dvije grupne faze, slično velikim natjecanjima u rukometu. No, najveće promjene u posljednjih 30 godina očekuju se od iduće sezone.

Nadolazeća sezona označit će 70. godišnjicu od osnutka natjecanja pod imenom Kup prvaka, s finalom koje će se održati u Munchenu. S početkom od prvog pretkola kvalifikacija, u natjecanju će sudjelovati ukupno 83 momčadi. Jedine dvije države koje neće imati svoje predstavnike bit će Lihtenštajn, s obzirom da njihov jedini pravi klub Vaduz igra u drugom rangu švicarske lige i sudjelovat će u kvalifikacijama za Konferencijsku ligu, te Rusija, koja je pod sankcijama.

U dosadašnjoj glavnoj fazi natjecanja sudjelovala su 32 kluba, no od sljedeće sezone taj se broj povećava na 36. Većina klubova direktno će se kvalificirati za glavnu fazu, dok će sedam klubova ući iz kvalifikacija. Pet klubova će proći kroz kvalifikacije rezervirane samo za prvake, a među njima će biti i hrvatski prvak Dinamo, koji će početi sezonu odmah u play-offu kvalifikacija. Tako će morati proći samo jednog suparnika za ulazak u Ligu prvaka, budući da će biti nositelj s najvećim koeficijentom u kvalifikacijama.

Dva kluba će se kvalificirati za Ligu prvaka kroz dio ždrijeba kvalifikacija namijenjen “neprvacima”. Pet vodećih saveza prema UEFA-inom koeficijentu (Engleska, Španjolska, Njemačka, Italija i Francuska) imat će po četiri kluba, dok će Nizozemska imati tri predstavnika. Savezi rangirani od 7. do 15. mjesta imat će po dva predstavnika.

U Ligi prvaka će dodatna mjesta dobiti pobjednici Lige prvaka i Europske lige, uz dva saveza koji su osvojili najviše bodova ove sezone, što su Italija i Njemačka. Budući da je Real Madrid već osigurao svoje mjesto kroz svoju nacionalnu ligu, klub s najvišim klupskim koeficijentom među pobjednicima kvalifikacija izravno ulazi u Ligu prvaka, a to je Šahtar.

Novi Sustav Natjecanja u Ligi prvaka: Što Očekivati?

Od sljedeće sezone, Liga prvaka doživjet će revoluciju u svom sustavu natjecanja. Umjesto tradicionalnog ždrijeba za grupe, sada će svih 36 momčadi formirati jednu ligu i jednu tablicu. Svaka momčad će se susresti s osam različitih suparnika, raspoređenih u četiri jakosne skupine. Ovaj novi sustav omogućuje svakom klubu igranje po četiri utakmice kod kuće i četiri u gostima, protiv osam različitih suparnika, svakog po jednom.

Iz svake jakosne skupine, klub će imati po dva suparnika, s kojima će igrati kod kuće ili u gostima. U slučaju nedostatka opcija, klub iz jedne od pet najboljih liga može se susresti s suparnikom iz iste države. Tijekom šest kola, od sredine rujna do sredine prosinca, te dva kola krajem siječnja, ova nova dinamika će se odvijati. Začudo, utakmice će se igrati i četvrtkom, ali samo u prvom kolu, dok neće biti utakmica u druga dva UEFA-ina natjecanja.

Nakon osam kola grupne faze, bit će sastavljena konačna tablica. Prvih osam momčadi će se izravno plasirati u osminu finala, dok će momčadi rangirane od 9. do 24. mjesta odigrati dvije playoff utakmice za ulazak u osminu finala. Od osmine finala nadalje, pratit ćemo uobičajenu nokaut fazu Lige prvaka s utakmicama kod kuće i u gostima, sve do finala koje će se održati u Munchenu. Ova transformacija obećava uzbudljiviju i dinamičniju sezonu za sve ljubitelje nogometa.

Raspored po kolima

1. kolo: 17.-19. rujna

2. kolo: 1./2. listopada

3. kolo: 22./23. listopada

4. kolo: 5./6. studenog

5. kolo: 26./27. studenog

6. kolo: 10./11. prosinca

7. kolo: 21./22. siječnja

8. kolo: 29. siječnja

Play-off za ulazak u osminu finala: 11./12. veljače i 18./19. veljače

Osmina finala: 4./5. ožujka i 11./12. ožujka

Četvrtfinale: 8./9. travnja i 15./16. travnja

Polufinale: 29./30. travnja i 6./7. svibnja

Finale: 31. svibnja

Najnovije vijesti

Zvijezda Manchester Cityja zatražila transfer od Guardiole: Želi veću minutažu i...

0
Julian Alvarez, 24-godišnji argentinski napadač Manchester Cityja i stroj za trofeje, zatražio je od Pepa Guardiole da ga proda. To izvještava Sam Lee, dopisnik...

Najnovije najave utakmica

LIVE STREAM

Gledajte sportove uživo na bet365! Vrijede restrikcije za određene države. Uvjet je korisnički račun s uplaćenim pologom ili da ste se okladili unazad 24 sata. BeGambleAware.org , 18+

RECENZIJA BET365 KLADIONICE

Profesionalni kladioničari se klade u ovoj kladionici! Saznaj zašto je po našem i mišljenju mnogih ovo najbolja kladionica na svijetu! Sve o bet365 kladionici i promocijama za nove i postojeće igrače!