NaslovnicaVijestiRAMOS U ODABRANOM DRUŠTVU: Ovo je 10 defanzivaca sa najviše postignutih golova...

RAMOS U ODABRANOM DRUŠTVU: Ovo je 10 defanzivaca sa najviše postignutih golova u povijesti nogometa!

Kapiten Real Madrida Sergio Ramos prošlog tjedna na utakmici protiv Leganesa je postigao čak svoj 110. gol u karijeri. Zahvaljujući tom golu ušao je u malu, ali prestižnu grupu defanzivaca koji su postigli veliki broj golova kroz svoje karijere.

Defanzivci sa najviše golova

Međutim, tko je zapravo defanzivac sa najviše postignutih golova u povijesti nogometa? Donosimo vam listu top deset defanzivaca sa najboljim učinkom pred protivničkim golom.

10. Franz Beckenbauer – 109 golova
Bivši kapiten Zapadne Njemačke se smatra jednim od najboljih centralnih defanzivaca ikada, a kroz karijeru, koja je trajala 19 godina, postigao je 109 golova. Što se tiče klupske karijere, većinu je proveo noseći dres Bayern Munchena gdje je postigao 64 gola u 439 nastupa.

9. Sergio Ramos – 110 golova
Španjolac je konačno ušao u top deset. On je postigao preko 50 golova u La Ligi, a vjerovatno mu je najvažniji gol u karijeri onaj protiv Atletico Madrida u finalu Lige prvaka, kada je svom timu donio titulu golom u produžecima. Ove sezone je krenuo sjajno sa čak sedam postignutih golova u svim takmičenjima.

8. Roberto Carlos – 113 golova
Iako je prije svega poznat po postizanju možda i najslavnijeg gola iz slobodnog udarca svih vremena, Roberto Carlos je u svoje vrijeme smatran ubjedljivo najboljim lijevim bekom svih vremena. Pored toga što je bio pouzdan u defanzivnom dijelu, također je imao ‘ljevicu’ koje su se i najbolji golmani svijeta plašili. Ukupno je u karijeri postigao 113 golova, od čega većinu iz slobodnih udaraca.

7. Paul Breitner – 113 golova
Zajedno sa svojim bivšim suigračem i sunarodnjakom Beckenbauerom, Breitner je bio jedan od ključnih igrača Bayerna i Zapadne Njemačke. Iako je kasnije u karijeri zaigrao u veznom redu, većinu karijere je proveo igrajući u obrani, a također je jedan od samo četiri igrača koji su postizali golove u dva finala Svjetskog prvenstva.

6. Steve Bruce – 113 golova
Bivši igrač Manchester Uniteda je postigao veliki broj golova u karijeri, većinu u dresu ‘Crvenih vragova’, ali je također bio učinkovit i u dresu Gillinghama, Norwicha, Birminghama i Sheffield Uniteda. Najbolju sezonu je imao 1991. godine, kada je pod vodstvom legendarnog Sir Alexa Fergusona postigao čak 19 golova u svim takmičenjima.

5. Graham Alexander – 130 golova
Škotski desni bek je važio za jednog od ključnih igrača u skoro svim klubovima u kojima je igrao, uključujući Burnley, Scunthorpe, Luton i Preston North End. Mnogi od njegovih golova su postignuti iz slobodnih udaraca, kao i penala. Zanimljivo je kako niti jedan od ovih 130 golova nije postigao u dresu reprezentacije.

4. Laurent Blanc – 153 gola
Jedna od najvećih legendi u povijesti Francuske. Karijeru je započeo na poziciji ofanzivnog veznjaka u dresu Montpelliera, ali je kasnije zaigrao u obrani, te postigao 80 golova u osam godina provedenih u klubu. Također je postigao i 16 golova u dresu reprezentacije, a najvažniji je vjerovatno onaj protiv Paragvaja u šesnaestini finala Svjetskog prvenstva 1998. godine.

3. Fernando Hierro – 163 gola
Hierro je nosio kapitensku traku i u Real Madridu i u Španjolskoj kroz svoju karijeru, te se smatra jednim od najlegendarnijih igrača svoje nacije. Ukupno je postigao nevjerovatna 163 gola, a također je postizao golove i u dresu Bolton Wanderersa u Premier ligi.

2. Daniel Passarella – 175 golova
Po mišljenju mnogih, najbolji južnoamerički defanzivac ikada, Daniel Passarrella se nalazi u samom vrhu po broju postignutih golova kada su u pitanju Argentinci, skoro rame uz rame sa igračima kao što su Lionel Messi i Diego Maradona. On je nosio kapitensku traku na oba Svjetska prvenstva koje je Argentina osvojila, 1978. i 1986. godine.

1. Ronald Koeman – 253 gola
Legendarni Nizozemac nosi tutulu defanzivca sa najviše golova ikada, te je malo vjerovatno da će ga netko zamijeniti na tom tronu. U jednoj sezoni u PSV-u je postigao čak 26 golova, što je učinak kojim bi se ponosili i najbolji napadači, a najveći dio karijere je proveo u dresu Barcelone, gdje je u dva navrata postizao po 19 golova u sezoni.

U svoje vrijeme je bio smatran možda i najboljim izvođačem prekida, a najdraži mu je po svemu sudeći onaj gol iz slobodnog udarca protiv Sampdorije u finalu Lige prvaka 1992. godine, kojim je katalonskom gigantu donio prvu titulu prvaka Europe.

Najnovije vijesti

Philipp Lahm: “Francuska će osvojiti Europsko prvenstvo, a Olmo će biti...

0
Predviđanje legendarnog bivšeg braniča Bayerna i Njemačke, Philippa Lahma, koji je s Elfom osvojio naslov svjetskog prvaka 2014. godine, sada generalnog direktora Europskog prvenstva...

Najnovije najave utakmica

LIVE STREAM

Gledajte sportove uživo na bet365! Vrijede restrikcije za određene države. Uvjet je korisnički račun s uplaćenim pologom ili da ste se okladili unazad 24 sata. BeGambleAware.org , 18+

RECENZIJA BET365 KLADIONICE

Profesionalni kladioničari se klade u ovoj kladionici! Saznaj zašto je po našem i mišljenju mnogih ovo najbolja kladionica na svijetu! Sve o bet365 kladionici i promocijama za nove i postojeće igrače!