NaslovnicaVijestiSenzacija na pomolu: Najsiromašniji klub Ligue 1 ide ka Ligi prvaka

Senzacija na pomolu: Najsiromašniji klub Ligue 1 ide ka Ligi prvaka

Najsiromašniji klub Ligue 1 ide ka Ligi prvaka. Nakon što su se plasirali u Ligue 1 2014. godine, činilo se kako će se Caen ubrzo vratiti nazad u niži rang. Uspjeli su da se izvuku iz zone ispadanja i da pretvore sljedeću sezonu u jednu od najboljih ikada. Navijači francuskog tima ni u ludilu nisu mogli da zamisle da će se njihovi ljubimci u decembru nalaziti na drugom mjestu.

Senzacija na pomolu

Što je Leicester City napravio u Engleskoj, Caen je uspio u Francuskoj. Nakon što su slavili neočekivanu pobjedu protiv Bordouxa rezultatom 4:1, Caen se popeo na drugo mjesto na tabeli i ispred njih se nalazi samo Paris Saint – Germain.

Kada se uzme u obzir da je vlasnik Leicestera Vichai Srivaddhanaprabha među 10 najbogatijih ljudi u engleskom fudbalu, njihov uspjeh je izvanredan. Caenov budžet iznosi 26 miliona eura, što ih čini najsiromašnijim klubom u Ligue 1.

Razlika između ta dva kluba je istaknuo kada je veznjak N’Golo Kante preselio iz Caena u Leicester ovo ljeto za 8 miliona eura. Odšteta koju je klub primio za tog igrača je najveća u historiji kluba, dok su Lisice više potrošile na dovođenje Shinjija Okazake u ljetnom prijelaznom roku.

[su_bet365_watch_live_football_veliki]

Prije godinu dana Caen se nalazio u ogromnim problemima, klub je nakon 19 odigranih utakmica imao samo 15 bodova i nalazili su se na začelju tabele. Da stvar bude još gora tim je bio pod istragom zbog navodnog namještanja utakmice protiv Nimesa u sezoni 2013./2014. koja je završila rezultatom 1:1.

Rezultat koji je omogućavao Caenu ulazak u prvu ligu, dok je tim rezultatom Nimes ostao iznad zone ispadanja. Caen je bio oslobođen svih optužbi u martu, nakon čega je i ekipa počela bolje igrati.

Sve je počelo u januaru, Caen je ostvario pobjedu protiv Remisa 4:1, nakon čega su postali nezaustavljivi. U sljedećih sedam susreta ostvarili su čak šest pobjeda koje su ih spasile od zone ispadanja i dovele u sredinu tabele.

Do kraja sezone Caen je postigao 54 pogotka, samo su PSG, Lyon i Marseille dali više. Caen je pružao senzacionalne partije, a zasluge za njihove odlične igre su pripale menedžeru Patrice Garandeu.

Garande je plod St Etienne akademije, ali nakon dolaska Platinija 1979 godine, bilo je jasno da za njega u toj ekipi nema mjesta.

[su_bet365_watch_live_football_mali]

1

Nakon toga Garande je proveo pet uspješnih godina u Auxerreu gdje mu je trener bio legendarni Guy Roux. U sezoni 1983./1984. Garande je osvojio nagradu za najboljeg strijelca Ligue 1, postigavši 21 pogodak.

“Roux ništa nije prepuštao slučaju, sve je radio sam. Njegova etika i čvrstina u utjecali na mene”, izjavio je Garande dok se Caen nalazio još u Ligue 2.

Nakon što je ostatak karijere proveo u raznim klubovima kao što su Nantes, St. Etienne, Lens, Montpellier, Le Havre i Sochaux, Garande je i upisao nastup za reprezentaciju Francuske 1988., nakon čega je objesio kopačke o klin. Garande je proveo 7 godina kao asistent u Caenu prije nego što je naslijedio Franck Dumasa u 51. godini života.

Imenovan je za menedžera nakon što je Caen ispao u niži rang 2012. godine, ali već nakon prve press konferencije dalo se naslutiti šta je Garande htio da postigne.

[su_bet365_200_bonus_veliki]

“Potrebno je da se ponovo stvori želja u klubu”, izjavio je na konferenciji za novinare. Uzimajući u obzir da Caen igra napadački nogomet pun atraktivnih poteza, Garande je ostao pri svojim riječima.

U osamdesetima su na kratko vrijeme igrali brz “engleski” stil fudbala dok su za njih nastupali Graham Rix i Brian Stain. Sezonu 1992. su završili na petom mjestu, što je najbolji rezultat u historiji tima, čime su se kvalifikovali za UEFA Kup prvi put u historiji.

Niko nije očekivao da će se dani slave vratiti, ali brz i atraktivan fudbal je i više nego dobrodošao u klub čije je puno ime Stade Malherbe Caen.

Kao što je Garande bio talentovan napadač, tako je i Alain Caveglia, koji obavlja dužnost direktora od 2011. godine, bio jedan od elegantijih i nepredviljivijih fudbalera u Francuskoj u devedesetim godinama 20. stoljeća.

Njegov zamjenik Xavier Gravelaine je nastupao za nacionalnu selekciju, ali je također imao uspješnu karijeru nastupajući za Marseille. Sva trojica su igrali veoma dobro, zabijajući golove gdje god su igrali i sada traže od svojih igrača da čine isto.

Julien Feret uživa u igranju pod palicom Garandea. Veznjak koji već ima 33 godine, već je igrao pod vodstvom Garandea za Cherbourg prije nekih desetak godina. Doveden je iz Rennesa prošle sezone i Garande je dopustio da on vuče sve konce u igri Caena.

“Trener pokušava da ostvari balans u ekipi, tako da možemo da se fokusiramo na ofanzivu”, izjavio je Feret za France Football.

Feret nije jedini veteran koji cvijeta pod trenerom Garandeom, još jedan trio igra fantastično i pomažu mlađim igračima da se osjećaju opušteno u svlačionici gdje je atmosfera fantastična.

[su_williamhill_bet10get20_veliki]

Nicolas Seube, tridesetšestogodišnjak koji je ujedno i legenda kluba. Za Caen igra od 2001. godine i ove sezone radi odličan posao na sredini terena. Tridesetpetogodišnji golman Remy Veecoutre, koji je stigao iz Lyona nakon što je tamo većinu vremena proveo grijući klupu, savršeno diriguje odbranom. I tridesetčetverogodišnji defanzivac Alaeddine Yahia koji dolazi iz Alžira igra najbolji fudbal u svojoj karijeri.

Caen je zadržao formu koju su imali na kraju prošle sezone. Ove sezone ostvarili su devet pobjeda u 15 utakmica koliko su odigrali. Kada se sve sabere iz 34 utakmice imaju 59 osvojenih bodova.

Ako mogu da nastave ovim tempom Liga prvaka se i ne čini toliko daleko. Bez sumnje se može reći da PSG dominira, ali ostali klubovi u šampionatu su nedoslijedni, što Caenu daje nadu da bi mogli da se domognu europske scene iduću sezonu.

Garande ne želi da razmišlja o tome, on kao i Claudio Ranieri u Leicesteru, želi da osigura ostanak u elitnom društvu.

“Hajde da osiguramo ostanak u Ligue 1. Ako nastavimo igrati ovako kao što igramo sada taj cilj ćemo ostvariti ubrzo, nakon čega možemo razmatrati ostale mogućnosti”, izjavio je Garande nakon trijumfa protiv Bordeauxa.

Ljubitelji fudbala se nadaju da će Caen uspjeti u svojoj namjeri. S pozitivnim stavom, odličnom upravom, igračima koji su željni dokazivanja i fantastičnim navijačima ovaj klub se lako zavoli. Ko zna, možda baš iduće sezone budemo gledali sudar Caena i Leicestera na europskoj sceni, to će biti trenutak za pamćenje.

[touchcarousel id='1']

[excerptlist num=5 cat=’Vijesti’ ]

Najnovije vijesti

Najnovije najave utakmica

LIVE STREAM

Gledajte sportove uživo na bet365! Vrijede restrikcije za određene države. Uvjet je korisnički račun s uplaćenim pologom ili da ste se okladili unazad 24 sata. BeGambleAware.org , 18+

RECENZIJA BET365 KLADIONICE

Profesionalni kladioničari se klade u ovoj kladionici! Saznaj zašto je po našem i mišljenju mnogih ovo najbolja kladionica na svijetu! Sve o bet365 kladionici i promocijama za nove i postojeće igrače!