Od Prnjavora do reprezentacije Islanda: Znate li koji je Bosanac igrao za Island?

Reprezentacija Islanda, uz Walesa hit je ovog Europskog prvenstva. Večeras igraju u četvrtfinalu protiv domaćina Francuske – Island, zemlja od 300.000 stanovnika i svojom amaterskom nogometnom ligom. No, jeste li znali da je za reprezentaciju Islanda nekada igrao i jedan Bosanac? Njegovo ime je Izudin Dervić.

Island

Dervić je svoju nogometnu karijeru započeo u Ljubiću iz Prnjavora, za prvi tim je debitovao sa svojih 16 godina. Pored Ljubića, u karijeri je još igrao i za Slovan i Olimpiju iz Ljubljane.

“Tu ostajem pet godina i potpisujem za Olimpiju. Za Olimpiju tada su igrali Damir i Dinko Vrabac, Jedinko Perica, Milonja Đukić, Ivo Šeparović, Džoni Novak, Janez Pate, Petar Ameršek, Gregor Židan, Aleš Čeh, Primož Gliha Pate i mnogi drugi poznati fudbaleri u to vrijeme.”, rekao je Dervić, a prenosi Dnevni avaz.

Na Island je otišao 1990. godine, prvo je igrao u Prvoj ligi za Selfoss, a nakon jedne sezone prelazi u islandsku Premier ligu kada je nastupio za Hafnarfjörduram. Gore je mijenjao klubove, KR, Valur i još mnogi, a onda dobija poziv i za islandsku reprezentaciju.

Bet365 banner 300x250

“U reprezentaciji Islanda sam odigrao 14 utakmica. Igrao sam između ostalog i protiv Brazila. Radio sam u međuvremenu sa mlađim kategorijama u nekoliko klubova. Sada samo radim svoj pozao i zadovoljan sam. Najveće zadovoljstvo je bilo igrati protiv Brazila u Brazilu 1994. Posebno protiv čovjeka i igrača kao što je slavni Ronaldo. Za Brazil su tada igrali još i Aldair, Branko, Dunga…”

Kako komentarišete uspjeh ekipe Islanda na Evropskom prvenstvu u Francuskoj?

“Islanđani nisu slučajno tu gdje su danas.Mnogo se daje pažnje mlađim kategorijama i sav uspjeh se pripisuje tom radu.Oni su kao jedna porodica bili i ostat će, to je njihova snaga.”, reko je Dervić, a piše bh. list Dnevni avaz.

Island večeras igra protiv Francuske u četvrtfinalu Europskog prvenstva.

Screenshot_4

UPLATI TIKET

Ostavite svoj komentar..

Oznake:

Share This

Podijeli sadržaj!

Sviđa ti se sadržaj? Podijeli ga sa prijateljima, biti će ti zahvalni na dobitku ;)