Sjeverna Irska

Sjeverna Irska po prvi puta je izborila nastup na nekom od završnih turnira, a to su ostvarili osvojivši kvalifikacijsku skupinu F. Sjeverno Irci su završili ispred Rumunjske i Mađarske, a u grupi su bili i Grci koji su potpuno podbacili. U cijelim kvalifikacijama doživjeli su samo jedan poraz i prikupili 21 bod. Na EURU 2016 se nalaze su u skupini sa Njemačkom, Poljskom i Ukrajinom.

Sjeverna-Irska-sastav

Sjeverna Irska na EURU 2016

Za Sjevernu Irsku će ovo biti prvi povijesni nastup na EURU, a u kvalifikacijama su od 1964. godine, no do ovog prvenstva nikada nisu uspjeli doći među najbolje momčadi. Pritom su sudjelovali u 14 kvalifikacija, Najveći uspjesi ove reprezentacije su vezani za Svjetska prvenstva, na kojima su bili tri puta. Sami plasman za Sjevernu Irsku je uspjeh, a prolazak skupine predstavljao bi ogroman uspjeh, može se čak reći iznenađenje.

Sjeverna Irska – najbitniji podaci

Sjeverna Irska ima dugu nogometnu tradiciju, ali ipak i ne toliko puno uspjeha. Do 1950. godine nastupali su zajedno sa Irskom, a nakon što su postali samostalni najveći rezultat im je četvrtfinale SP 1958. godine. Najbolji strijelac reprezentacije u povijesti je David Healy sa 36 pogodaka, dok je najviše nastupa skupio Pat Jennings sa 119. nastupa. U domovini Sjevernu Irsku još nazivaju Zeleno-bijela armija ili Norn Iron.

[su_euro_soccer_bonus]

Sjeverna Irska – sastav

Izbornik: Michael O’Neill

Michael O’Neill rođen je 5.7.1969. godine, a na klupi Sjeverne Irske je od 2011. godine. U igračkoj karijeri nastupao je za niz otočkih klubova, a najznačajniji su Newcastle, Dundee, Hibernian i Wigan. U trenerskoj karijeri prije preuzimanja reprezentacije uspješno je vodio Shamrock Roverse od 2009. do 2011. godine. Na klupi reprezentacije proveo je 34 utakmice u kojima ima 9 pobjeda, 13 remija i 12 poraza.

Kapetan reprezentacije: Steven Davis (Southampton)

Najveća zvijezda: Steven Davis (Southampton)

Sjeverna Irska je jedna od reprezentacija kojoj se daje najmanje izgleda na EURU u Francuskoj. Ova reprezentacija pomalo je senzacionalno stigla na završni turnir iako je to svojim igrama to potpuno zaslužila. U svojim redovima nemaju velike zvijezde, a ovaj debitantski nastup za njih bi mogao biti velika škola, pa će se svaki bod smatrati uspjehom. Na vratima ove reprezentacije je Michael McGovern koji brani u Škotskoj i standardni je vratar tek od ovih kvalifikacija. U obrani sjeverni Irci imaju možda i najpoznatije igrače, pa tako u njoj igraju sve redom igrači iz Premier League McAuley, Evans, Cathcart, Brunt. U veznom redu prevladavaju igrači iz druge Engleske lige (Championship), a ključan igrač je ipak iz Premier League, odnosno Southamptona, a radi se o Stevenu Davisu. Oko ovog igrača vrte se gotovo svi napadi ove reprezentacije. U napadu je daleko najvažniji igrač Kyle Lafferty iz Birmingham Citya koji je najbolji strijelac ove reprezentacije.

[su_bet365_euro2016][su_bet365_euro2016][su_bet365_euro2016][su_euro_soccer_bonus][/su_bet365_euro2016][/su_bet365_euro2016][/su_bet365_euro2016]

Za Sjevernu Irsku svaki bod bi se mogao smatrati uspjehom, a za prolazak skupine koeficijent je sjajan:

Sjeverna Irska prolazi skupinu

Ukoliko nekim čudom osvoje naslov, a Vi se kladite na njih, možete se smatrati bogatim čovjekom:

Sjeverna Irska osvaja naslov

Oznake: