Beckenbauer više nije ‘Car’ za Nijemce?

Većina Nijemaca vjeruje da legendarni nogometaš Franz Beckenbauer više ne zaslužuje nadimak “Kaiser Franz”, zbog novih navoda da je uzeo novac za sudjelovanje u organizaciji Svjetskog prvenstva u Njemačkoj 2006. godine, iako je rekao da je radio volonterski.

franz-beckenbauer-wm-skandal

Prema anketi koju je danas objavio magazin Stern, od 1.200 ispitanika 55 posto je navelo da Beckenbauerov nadimak “Car” više nije opravdan. S druge strane, 35 posto njih je reklo da čovjek koji je sa Njemačkom kao igrač (1974) i selektor (1990) osvojio Svjetsko prvenstvo i dalje zaslužuje takav nadimak, koji su mu dali mediji krajem šezdesetih godina prošlog stoljeća.

Prošle sedmice tjednik Spiegel je objavio da je Beckenbauer dobio 5,5 milijuna eura za sudjelovanje u organizaciji Svjetskog prvenstva u Njemačkoj 2006. godine, iako je uvijek tvrdio da je taj posao obavljao volonterski. Navodi se da mu je Nogometni savez izravno uplatio novac koji je uzeo od donacija sponzora.

Taj slučaj nije u vezi s istragom koja se vodi protiv Beckenbauera u sklopu dodjele Mundijala Njemačkoj, osim što mu je okrnjio imidž legende njemačkog nogometa.

Švicarsko tužiteljstvo je krajem kolovoza pokrenulo kazneni postupak protiv Beckenbauera i dvojice bivših predsjednika Nogometnog saveza Njemačke zbog navodne korupcije, pranja novca i zloupotreba u vezi s dodjelom Mundijala Njemačkoj 2008. godine. Tijekom finalnog glasovanja, Njemačka je sa 00:11 pobijedila Južnu Afriku i dodijeljeno joj je Svjetsko prvenstvo 2006. godine.

Beckenbauer je prošlog listopada priznao da je pogriješio tijekom kandidature 2000. godine, ali je negirao da je kupio glasove.

Oznake: