NaslovnicaVijestiČetiri razloga zbog kojih bi se Liverpool trebao bojati "žute podmornice"

Četiri razloga zbog kojih bi se Liverpool trebao bojati “žute podmornice”

Liverpool će večeras gostovati kod Villarreala u okviru osmine finala Europa lige.

Villarreal v Liverpool

Nakon što su na nevjerovatan način prošli Borussiju Dormunt u četvrtfinalu, mnogi su mišljenja da će Liverpol proći večeras mnogo manje poznatog protivnika i tako stići do prvog europskog finala još od 2007. godine.

No, dali će to biti tako jednostavno? Da li je Villarreal tako lagana prepreka kao što mnogi predviđaju? Apsolutno ne, s obzirom na sve što je pokazao ove sezone.

Unatoč tome što dolazi iz malog grada (sa populacijom koja broji tek 5,000 više nego što je kapacitet Anfielda) i ima relativno malen budžet, žuta podmornica itekako ima i svojih asova u rukavu. Donosimo vam četiri razloga zbog koji bi se Liverpool trebao bojati žute podmornice.

1. Cedric Bakambu je u nevjerovatnoj formi

25-godišnji napadač Konga je zablistao ove sezone. Njegova sjajna završnica je jedan od razloga zašto je Villarreal tu gdje jeste, ali nije ni on uvijek bio u dobroj formi. Počeo je sezonu veoma dobro, postigavši šest golova u prvih devet utakmica, ali onda je uslijedio period loše forme.

Od novembra 2015. godine pa do kraja februara ove godine napadač je postigao samo šest golova u 27 odigranih utakmica. Kako se bližio kraj sezone i njegova forma je opadala, ali od osmine finala Europa lige Bakambu se počeo vraćati u formu s početka sezone.

U posljednjih 10 golova je postigao nevjerovatnih 11 golova i jedan je od razloga zašto je Villarreal stigao do polufinala. Šest od devet golova žute podmornice u Europi ove sezone postigao je upravo Bakambu, i obrana Liverpoola će trebati posebnu pažnju posvetiti ovom napadaču ukoliko želi sačuvati svoju mrežu netaknutom.

2. Villarreal igra odlično na domaćem terenu

El Madrigal, mali stadion sa kapacitetom od samo 25,000, je dom Villarreala. Nažalost za Liverpool, ovo je stadion na kojem su i najbolje momčadi gubile bodove ove sezone.

Trenutni osvajač Europa lige Sevilla gostovala je na ovom stadionu u oktobru prošle godine i izgubila 2-1. Zatim Napoli, koji je drugi u Seriji A, izgubio je rezultatom 1-0 u šesnaestini finala Europa lige, dok je Leverkusen u osmini savladan rezultatom 2-0. Villarreal je slavio u svih šest domaćih utakmica u Europa ligi ove sezone.

Real Madrid je stigao na gostovanje nakon što je tri dana ranije slavio 8-0, ali je njihov moćni napad zaustavljen i ‘kraljevi’ su poraženi 1-0. Istim rezultatom je savladan i Atletico Madrid u septembru. Barcelona je na istom stadionu vodila 2-0 i činilo se da će stići do lagane pobjede, ali Villarreal je uspio postići dva gola i izvući bod iz te utakmice.

Dok će uzvratna utakmica na Anfieldu za Villarreal predstavljati pravi izazov, na El Madrigalu bi večeras stvari mogle biti u potpunosti drugačije.

3. Europa lige je njihov prioritet

Iako preostala tri učesnika ovog takmičenja imaju dovoljno širok sastav da se takmiči na zavidnom nivou i u ligi i u Europa ligi, Villarreal nema taj luksuz.

Njihov tim je znatno manji od ostalih, nemaju toliko izbora na svim pozicijama u prvom timu. No, njihov trener Marcelino je jasno dao do znanja da je Europa liga njihov prioritet ove sezone. To je pokazao nakon utakmice protiv Napolija kada je izveo najjači sastav, a onda je u ligaškoj utakmici protiv Levantea odmarao najvažnije igrače, kako bi isti mogli igrati u uzvratnoj utakmici protiv Napolija.

Također su za Leverkusen čuvali najvažnije igrače, a to se odrazilo na njihove rezultate u ligi. Pred utakmicu protiv Bayera izgubili su kod kuće protiv Las Palmasa u ligi, a zatim nakon prve utakmice protiv njemačkog kluba su izgubili i protiv Seville u gostima.

Također su uspjeli da izgube i protiv Rayo Vallecana nakon što su u četvrtfinalnom dvoboju savladali Spartu i prošli u polufinale. Marcelino je pokazao da se ne boji odrediti Europa ligu kao prioritet ove sezone, a to bi moglo značiti probleme za Liverpool večeras.

4. Defanzivno su impresivni

Možda i najveći problem koji će Liverpool imati u ova dva susreta protiv Villarreala je taj da je teško stvarati prilike protiv ovog tima. U već navedenim velikim utakmicama na El Madrigalu, žuta podmornica je primila samo tri gola, a dva od ta tri gola im je dala Barcelona.

U Europa ligi su primili 10 golova u 12 utakmica, ali samo četiri u utakmicama nokaut faze, i od ta četiri dva su primili u četvrtfinalu protiv Sparte kada su već imali prednost od 6-1.

Villarreal je vrlo kompaktan tim, koji ne dozvoljavala protivniku mnogo prostora sa brze napade. Čak se i Barcelona mučila sa brzim protokom lopte, a golove protiv Villarreala je postigla iz prekida, prvo nakon slobodnog udarca, a zatim iz penala.

Napoli je postigao nevjerovatna 22 gola u grupnoj fazi takmičenja, te je slavio u svim utakmicama. U dvomeču protiv Villarreala nisu uspjeli slaviti nijednom i postigli su samo jedan gol. Defanzivci žute podmornice su uspjeli zatvoriti i najboljeg napadača u Seriji A ove sezone, Gonzala Higuaina koji je postigao nevjerovatna 32 gola, ali nijedan protiv Villarreala.

Najnovije vijesti

Najnovije najave utakmica

LIVE STREAM

Gledajte sportove uživo na bet365! Vrijede restrikcije za određene države. Uvjet je korisnički račun s uplaćenim pologom ili da ste se okladili unazad 24 sata. BeGambleAware.org , 18+

RECENZIJA BET365 KLADIONICE

Profesionalni kladioničari se klade u ovoj kladionici! Saznaj zašto je po našem i mišljenju mnogih ovo najbolja kladionica na svijetu! Sve o bet365 kladionici i promocijama za nove i postojeće igrače!