NaslovnicaVijestiNeočekivana borba za top 4: Najprijatnije iznenađenje španske Primere

Neočekivana borba za top 4: Najprijatnije iznenađenje španske Primere

Neočekivana borba za top 4. Najprijatnije iznenađenje u Španskoj ligi. Celta iz Viga s pravom se pozdravlja kao najprijatnije iznenađenje španske Primere, sa svojom pomalo neočekivanom borbom za top 4. Međutim, nakon što je za dlaku izbjegao ispadanje u prošloj sezoni, njihov galicijski rival Deportivo također zaslužuje veliko priznanje za dosadašnji rad, koji se ogleda u petoj poziciji i samo tri boda manje od četvrtoplasirane Celte.

11

Da se neki ljubitelj španskog fudbala jučer probudio nakon petnaestogodišnje kome i ugledao Depor u borbi za izlazak u Evropu, to ga uopće ne bi šokiralo. Uostalom, bili su šampioni Španije na prijelazu stoljeća, u doba kada su igrači poput Diega Tristana, Roya Makaaya i Frana Gonzaleza vladali scenom. Bili su daleko od višegodišnjih izazivača za titulu, ali uvijek pri vrhu u tom vremenskom razdoblju.

Kao što to obično biva u fudbalu, stvari su se promijenile i Depor je polako klizio ka dnu, prije neizbježnog pada u sezoni 2010./11. Ali, vratili su se relativno brzo i nakon što su jedva izbjegli relegaciju u Segundu, sada namjeravaju učvrstiti svoju poziciju u LA Ligi.

[su_bet365_200_bonus_veliki]

Vratiti se nazad nakon ispadanja je daleko od nemogućeg ili neobičnog, a savršeni primjeri su Atletico Madrid i Sevilla. Oba kluba su ispala u sezoni kada je Depor osvojio prvu i jedinu titulu, a sada su u gornjem rangu španskog i evropskog fudbala.

Najsvježiji primjer bi bio Villarreal, koji je nepredviđeno završio u drugoj diviziji, da bi se ubrzo vratio i nastavio gdje je stao uz malo napora. Deportivo želi učiniti isto, a dosadašnja forma ohrabruje sve navijače plavo-bijelih.

Kome trebaju zahvaliti za ovo oživljenje? Pa, prije svega Lucasu Perezu, čije ime je na usnama svakog navijača na Riazoru.

Još od sezone 2002/03, Deportivo nije imao fudbalera koji je postigao devet gola u prvih 13 utakmica. Izvrsni Makaay je to uradio prije 12 godina na svom putu ka 29 pogodaka u ligi i osvajanju prestižnog Pichichija.

22

Odrastajući u La Coruni kao navijač kluba od najranijih nogu, Perez je imao dug put do ostvarenja sna – igranja u najdražem dresu. Njegova priča još je intrigantnija zbog činjenice da je odbijen od strane kluba nakon neuspješne probe. Nakon toga, uslijedile su avanture u Alavesu, a potom i u Atleticu, gdje je igrao dvije sezone u C timu.

Potom je u Rayo Vallecanu skupio tek sedam nastupa za prvi tim, a njegov potencijal prepoznao je Karpaty Lviv. Tamo je impresionirao velike klubove u Ukrajini, prije svih Dynamo Kiev, koji ga je doveo na posudbu u januaru 2013. Perez je svoje doba u ovom velikanu opisao kao „noćnu moru“ i „najgora četiri mjeseca u svojoj karijeri“.

[su_bet365_watch_live_football_veliki]

Odlučio se preseliti u Grčku, gdje je potpisao za PAOK za novi svježi početak. Već u prvoj sezoni postigao je 15 golova, a pred početak prošle sezone konačno je ostvario svoj san.

Prepun energije i entuzijazma, Perez je vodio ekipu Victora Sancheza sa neumoljivim naletom i energijom. Njegova radna etika, stav „nikada ne treba odustati“ i, prije svega, njegovi golovi (njih devet, uključujući četiri u posljednja četiri meča) ključni su u Deporovom fantastičnom startu sezone.

On je bio jedini od 13 službeno dovedenih igrača ovog ljeta koji je Depor koštao novac. Većina ljetnog poslovanja sastojala se od posudbi i slobodnih igrača. Luis Alberto, posuđen iz Liverpoola, impresionira u svojim povremenim nastupima, a Sidnei je prava stijena u odbrani, odigravši svaki minut u Primeri.

33

Ogromne zasluge svakako pripadaju i pomenutom Victoru Sanchezu, 39-godišnjaku koji je galicijsku momčad, u kojoj je proveo sedam godina svoje igračke karijere, preuzeo u aprilu 2015. Sanchez je bio član Deporove čuvene šampionske generacije i u toj sezoni je propustio tek jedan ligaški susret. Ponikao je u Real Madridu, a za prvi tim Kraljeva je odigrao preko 60 utakmica osvojivši Ligu prvaka i špansko prvenstvo u periodu od 1996. do 1998. godine.

[su_williamhill_bet10get20_veliki]

Od njegovog dolaska na klupu prošlo je skoro osam mjeseci. Plavo-bijeli su u tom periodu odigrali 21. duel u Primeri te su poraženi u samo četiri navrata. Treba priznati i kako su imali sreće sa rasporedom jer su do sada, od većih klubova, igrali samo sa Valencijom i Atletico Madridom (1-1 sa oba kluba).

Sutra im na Riazor stiže Sevilla, a potom gostuju na Camp Nou, gdje su u posljednjem kolu prošle sezone stigli deficit od dva gola razlike i sa remijem 2-2 izborili opstanak.

Depor još uvijek nije bio izvan top 10 u tekućem šampionatu, a ukoliko to zadrži do maja naredne godine, ova sezona definitivno će se smatrati uspješnom.

[touchcarousel id='1']

[excerptlist num=5 cat=’Vijesti’ ]

Najnovije vijesti

Najnovije najave utakmica

LIVE STREAM

Gledajte sportove uživo na bet365! Vrijede restrikcije za određene države. Uvjet je korisnički račun s uplaćenim pologom ili da ste se okladili unazad 24 sata. BeGambleAware.org , 18+

RECENZIJA BET365 KLADIONICE

Profesionalni kladioničari se klade u ovoj kladionici! Saznaj zašto je po našem i mišljenju mnogih ovo najbolja kladionica na svijetu! Sve o bet365 kladionici i promocijama za nove i postojeće igrače!