NaslovnicaVijestiOtkazan jedan od najvećih derbija u Europi, Galatasaray - Fenerbahce

Otkazan jedan od najvećih derbija u Europi, Galatasaray – Fenerbahce

Utakmica između Galatasaraya i Fenerbahčea u Istanbulu odgođena je zbog sigurnosne prijetnje, saopštile su turske vlasti. Ured guvernera Istanbula objavila je da je gradski derbi odgođen na temelju “procjene obavještajnih podataka”.

Galatasaray - Fenerbahce

Odluka je donesena dan nakon terorističkog napada, kad je bombaš samoubojica aktivirao eksplozivnu napravu i ubio sebe i četvero stranih turista u pješačkoj zoni Istanbula.

Utakmica je trebala početi u nedjelju u 19 sati na stadionu Galatasaraya, koji se nalazi u distriktu Sarijer na europskoj strani grada.

Derbi između Galatasarayja i Fenerbahcea naziva se i ‘Interkontinentalni derbi’. Prva utakmica između Fenerbahçea i Galatasaraya odigrana je u nedjelju 17. januara 1909. godine. Utakmica je odigrana na stadionu “Papazın Çayırı”, koji se nalazio na lokaciji današnjeg Fenerbahçeovog stadiona Şükrü Saracoğlu.

Utakmica je završena rezultatom 2-0 u korist Galatasaraya. Fenerbahçe je svoju prvu pobjedu protiv Galatasaraya ostvario u 4. kolu tadašnje “İstanbulske nogometne lige” rezultatom 4-2.

Rekordan broj gledalaca između ova dva tima je zabilježen 21. septembra 2003. Utakmicu koja je završila rezultatom 2-2 posmatralo je 71.334 gledalaca. Najveću pobjedu između Fenerbahçea i Galatasaraya ostvario je Galatasaray 12. februara 1911. rezultatom 7-0. Fenerbahçe je 6. novembra 2002. ostvario svoju najveću pobjedu rezultatom 6-0.

Fenerbahce ove sezone stoji mnogo bolje na tabeli od Galatsarayja. Fener se trenutno nalazi na drugoj poziciji koja vodi u kvalifikacije za Ligu prvaka. Imaju četiri boda manje od vodećeg Besiktasa, a do kraja je ostalo još osam utakmica, tako da je moguće da Fenerbahce preuzme lidersku poziciju u turskoj Super Lig i tako se direktno plasira u najveće europsko klupsko takmičenje. Što se tiče Galatasarayja, oni su trenutno na petom mjestu sa 39 bodova, tri manje od Basaksehira koji je na mjestu koje vodi u Ligu Europe. Galata nije ostvarila pobjedu već tri utakmice zaredom (poraz od Gaziantspora, remi protiv Basaksehira i Genclerbiriligija.

U posljednjoj svojoj utakmici Galatsaray i Fenerbahce su remizirali 1-1.

[su_bet365_novo__koeficijenti]

[excerptlist num=5 ]

Najnovije vijesti

Najnovije najave utakmica

LIVE STREAM

Gledajte sportove uživo na bet365! Vrijede restrikcije za određene države. Uvjet je korisnički račun s uplaćenim pologom ili da ste se okladili unazad 24 sata. BeGambleAware.org , 18+

RECENZIJA BET365 KLADIONICE

Profesionalni kladioničari se klade u ovoj kladionici! Saznaj zašto je po našem i mišljenju mnogih ovo najbolja kladionica na svijetu! Sve o bet365 kladionici i promocijama za nove i postojeće igrače!