Jump to content
Bet365 Otvori racun

Nova sezone Posljednje Šanse 2025./2026. počinje za:

• Registriraj se na SvijetKladjenja forum

Pridruži se najvećoj kladioničarskoj zajednici na Balkanu potpuno besplatno! Sve informacije na SvijetKladjenja forumu koji postoji od 2008. godine su potpuno besplatne i takve će i ostati!

Otvori računi i pridruži se tisućama drugih kladioničara koji razmjenjuju informacije, tipove i greške kladionica!

Petak 24.3.2017.

IzudinB

Recommended Posts

• Goksim pinned this topic

Irska - Vels over 3.5 cards @1.73 unibet

Tuska - Finska over 3.5 cards @1.80 unibet

Gruzija - Srbija over 4 cards @1.87 bet365

Irska i Vels imaju vazan mec jer su zajedno sa Srbijom favoriti za prolaz, ovi medjusobni poeni su najvazniji a uz to ima i ostrvskog rivalstva izmedju ove 2 repke. Rizzoli je dodeljen da sudi ovaj mec, mislim da je granica od 3.5 kartona na ovakvom mecu smesna i da ovo ide lagano preko.

Turska i Finska drugi mec i Gil Manzano. Sjajan odabir sudija u prvom danu kvala, Turci bi ovo trebali dobiti ali oni i kad dobiju 3:0 ili 4:0 redovno pazare po 2 kartona, Finci ce isto verovatno dobiti koji, i ovde mi 3.5 deluje kao niska granica, pogotovo ako mec ne bude bio rano resen i uvuce se nervoza medju igrace, pogotovo je tesko igrati u Turskoj pred svojim navijacima ako rezultat bude neizvestan.

Isto kao kod Turaka i Srbija je favorit i ocekujem da dobije ovo, ali ipak idu u gostima Gruziji koja i nije skroz los tim, mislim da mogu donekle drzati mec u egalu. Srbija se pokazala kao dobra ekipa za igranje preko kartona tokom ovih kvala, redovno prikupe 2-3 komada, nekad i vise. Gruzijci ce biti u poziciji tima koji se brani, sumnjam da ce to proci bez javnih kazni. Felix Zwayer je jedan od boljih u Nemackoj sto se tice kontinuiteta, retko kad prasta ono sto je za sankcionisanje pa cu probati over na granici 4.0 ali sa puno manjim ulogom nego prva 2.

Napokon bolja ponuda, kako danas tako i za vikend, pa se nadam da ćemo je lijepo i proanalizirati. Evo za početak sudaca i granica za kartone. 

Georgia – Serbia (18:00)
Referee: Felix Zwayer (GER) UHgDJ1o.png
Turkey – Finland (18:00)
Referee: Jesús Gil Manzano (ESP) oHilPTM.png
Croatia – Ukraine (20:45)
Referee: Antonio Mateu Lahoz (ESP) VVUz04x.png

Ireland – Wales (20:45) 
Referee: Nicola Rizzoli (ITA) CAjGubU.png

Austria – Moldova (20:45)
Referee: István Vad (HUN)

Italy – Albania (20:45)
Referee: Slavko Vinčić (SVN) epPwKpA.png

Liechtenstein – Macedonia (20:45)
Referee: Jonathan Lardot (BEL)

Spain – Israel (20:45)
Referee: Michael Oliver (ENG) UJQTxSX.png
Kosovo – Iceland (20:45)
Referee: Artur Soares Dias (POR)

Turska - Finska

Turska reprezentacija ne stoji dobro na ljestvici skupine I kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo. Ima tek pet bodova poslije četiri odigrane utakmice.
Dobro su Turci krenuli, uzeli su bod Hrvatskoj u gostima, no potom su spašavali remi doma protiv Ukrajine (2-2), pa su izgubili kod Islanda (2-0) i potom doma dosta teško svladali Kosovo (2-0).
Brojke Finske, današnjeg suparnika Turske, su dakako još slabije pa tako Skandinavci imaju jedan jedini bod zasad na kontu (domaći remi protiv Kosova 1-1). No, sve preostale tri utakmice Finci su gubili vrlo teško i u gustim završnicama. Dramatično su pali kod Islanda (3-2) makar su morali uzeti barem bod, a potom su dvije utakmice izgubili sa po 1-0 (Hrvatska i Ukrajina).
Kvaliteta finske momčadi je vrlo upitna i ta reprezentacija nema biti blizu igrača kao što je nekada imala u Litmanenu. No, riječ je o čvrstoj momčadi koja fizički može odgovoriti na sve zahtjeve, a čak niti taktički ne mora biti inferiorna najjačim momčadima ove skupine.
Vjerujemo da se Finci donekle solidno mogu braniti i večeras na ovom gostovanju, no prije ili kasnije ipak će presuditi neka od pojedinačnih domaćih kvaliteta. No, u uvjerljivo slavlje domaćina ne vjerujemo…

Gruzija - Srbija

I srpski su nogometaši napokon dočekali kvalifikacije za neko veliko natjecanje u kojima dobro odrađuju posao.
Trenutačno je u izjednačenoj skupini D Srbija na drugom mjestu sa dvije pobjede i dva remija. Ispred njih su Irci, a iza i Austrija i Wales. Kontinuitet dobrih (ili solidnih) igara bio je dosad veliki problem za Srbiju, no čini se kako bi u ovim kvalifikacijama za SP Srbi ipak mogli napraviti određen korak prema naprijed.
Novi test za njih je gostovanje kod Gruzije koja je već poslije četiri utakmice u priličnom kontra ritmu (dva remija i dva poraza), makar moramo barem donekle pohvaliti i gruzijske nogometaše.
Kada su gubili to im se događalo u izjednačenim utakmicama (doma Austrija 2-1 i kod Irske 1-0), dok su ukrali bod jakom Walesu u gostima (1-1), ali i odigrali protiv slabe Moldavije samo 1-1.
Srbija je dosad bila uvjerljiva kod Moldavije (3-0) i pobijedila je Austriju doma (3-2), dok je remizirala s Irskom na svom terenu (2-2) i kod Walesa (1-1).
Gruzija uopće neće biti inferiorna u ovom ogledu. I domaćin će težiti pobjedi, tražit će put do pogodaka, no na kraju ipak odlučuje kvaliteta, a ona je na strani Srba. Kao što bi i dobro raspoloženje kod gostiju mogao biti jedan od razloga za zaokružiti znak 2 na ovom paru.

Hrvatska - Ukrajina

U Zagrebu, napokon i pred svojim navijačima, nogometaši Hrvatske ovog petka igraju kvalifikacijsku utakmicu protiv Ukrajine.
Hrvatska je poslije četiri odigrane utakmice vodeća u skupini, a prva pratnja, upravo Ukrajinci, trenutačno imaju dva boda manje.
Hrvatska je, može se to reći, kiksala na samom startu kvalifikacija (domaći remi protiv Turske 1-1), ali je nakon toga besprijekorno obavila sve ispite (Kosovo u gostima 6-0, Finska u gostima 1-0 i doma Island 2-0). S druge strane, Ukrajina je krenula s dva remija (doma Islanda 1-1 i kod Turske 2-2), a nakon toga je dvije utakmice dobila. Ne baš uvjerljivo, ali su padali na ukrajinskom tlu Kosovo (3-0) i Finska (1-0).
Trebala je Ukrajina imati i više bodova, ali je pomalo neoprezno i nespretno ispustila 2-0 na vrućem gostovanju kod Turske gdje bi tri boda značila mnogo.
Na posljednjem Euru Ukrajina je izgledala loše. No, novi izbornik, legendarni nogometaš Andrij Ševčenko nedvojbeno je dobro utjecao barem na psihu igrača. Ukrajina ima, kao i uvijek, nekoliko vrlo talentiranih i dobrih individualaca u momčadi, no u usporedbi s Hrvatskom ipak je Ukrajina u zaostatku.
Hrvatska rijetko kada pobjeđuje uvjerljivo i sa stilom, tako da predviđamo još jednu vrlo tešku utakmicu, no ne može se pobjeći od činjenice da je Hrvatska kvalitetnija i da je favorit.

Izvor: lutrija.hr

Važan info ukoliko razmišljate o basket tekmi Barsa - Zvezda: 

"U petak 24. marta u okviru 28. kola Evrolige u Blaugrani će ekipa Barcelona dočekati Crvenu Zvezdu od 21h.

U medijima se proteklog dana našao Stefan Jović u medijima, kao pojačanje Barce, međutim njegov menadžer je demantovao sve ove navode, baš kao i sam klub koji je na sajtu osuo paljbu po neozbiljnom mediju.

Katalonci igraju ovaj meč samo radi prestiža, a koliko će motiva imati protiv Crvene Zvezde koja ih je pobedila u Beogradu rezultatom 76-65, ostaje da se vidi. Za Barcu ni u ovom meču neće nastupati Justin Doellman i Vitor Faverani.

Pored dvojice povređenih igrača, Barca će biti i bez još jednog centra – Anta Tomića. Hrvatski centar je udario laktom Carrolla što sudija nije video u toku meča, ali nakon pregledanja snimka odlučeno je da bude novčano kažnjen i suspednovan sa sledećeg meča.

Trener Dejan Radonjić nije govorio o tome da li će Stefan Jović nastupiti na meču, već ostaje samo vest od pre 2 dana da je napredovao u treninzima i da se oseća bolje."

Izvor: sportskenovosti.net

Vijesti s ovog sajta mi nisu donosile razočaranja, plus Barsa igra za prestiž, Zvezda za prolaz. Mislim da domaći bez centara nemaju puno šanse. Naravno, sve je moguće, ali danas Zvezda ima veliku prednost.

Pokupio sam nešto manjih kvota, čini mi se ok duplanje.

UNICS-CSKA (ki) 2
Darussafaka-Galatasaray (ki) 1
Italija-Albanija 1
Španjolska-Izrael 1

Marathon 2.10 

- UNICS je u očajnoj formi, nalaze se na predzadnjem mjestu sa omjerom 7-20. U posljednjih 20 utakmica imaju samo 3 pobjede a jedna od te 3 pobjede je iz Eurolige, protiv Bamberga 12.1. Nakon te pobjede, vezali su 10 poraza u Euroligi i uništili sebi bilo kakvu nadu za playoff. CSKA se bori za prvo mjesto sa Realom, a prijeti i Olympiacos koji je udaljen samo jednu pobjedu od njih. Za goste je dobro to što danas igraju Oly i Real tako da imaju priliku pobjeći barem malo jednima ili drugima. U posljednjih 20 utakmica između UNICSA i CSKA, CSKA je slavila 19 puta.

- Darussafaka se bori za playoff i danas im je must win. Igraju protiv Galatasaraya kojemu ne treba ni za šta. Galata zna biti neugodna ekipa, često i iznenade, ali Daru ovo jednostavno mora dobiti.

- Italija ne smije kiksati u ovakvim utakmicama. Bore se sa Španjolskom za to prvo mjesto, dolazi im Albanija koja je nakon dvije uvodne pobjede protiv Makedonije i Lihtenštajna, vezala dva poraza protiv Španjolske i Izraela. Gosti ne mogu računati na prvog golmana Berishu i na braniča Djimistija, obojica su dobili crvene kartone protiv Izraela. Tale su daleko kvalitetnija repka i vjerujem da dobijaju ovo.

- Mislim da Španjolci neće imati tako lagan posao koliko kvote govore, ali kao i u slučaju gore, ovo moraju dobiti. Dijele prvo mjesto sa Talijanima i svaki kiks ih može udaljiti od prvog mjesta i izravnog plasmana na SP. Izrael im je prvi pratitelj, ali su oni imali i dosta sreće. Albanci protiv njih u 55 minuta dobili dva crvena, Makedonci kod 1:2 fulali penal u 95, minuti i slično. Izrael je u Španjolsku stigao bez prvog golmana Goresha,a falit će još branič Ben Harush, veznjaci Buzaglo i Kayal, i napadač Atara.

Austrija – Moldavija.

Austrija je bila hit kvalifikacija za Euro 2016., ali je na završnom turniru u Francuskoj razočarala i ispala u skupini s jednim osvojenim bodom, a ništa bolje nije krenula ni u ovaj ciklus. Preciznije, počelo je pobjedom u Gruziji, ali onda us uslijedili remi u Beču sa Walesom, te porazi u Beogradu od Srbije, a pogotovo onaj posljednji, opet na svom “Prateru” od Irske (0:1). Tako su već sad, na polovici turnira u očajničkoj poziciji, naravno da bi sve osim trijumfa u ovom meču značilo i konačni oproštaj od snova za Rusiju 2018. No, za očekivati je uvjerljivi trijumf domaćina u ovom meču.

Moldavija je, naime, i u ovom ciklusu nastavila već znanu tradiciju, po kojoj je totalni autsajder u svim svojim nastupima. Upisala je jedan bod (u Gruziji), sve ostalo izgubila, u 4 meča primila je 11 pogodaka (a zabila 2). Teško je vjerovati da će im saldo izgledati bolje nakon večerašnjeg susreta u Beču.

Brojke: Austrija je dobila 3 od 4 međusobna meča, uključujući i oba u kvalifikacijama za Euro 2016., ali tijesno, sa 2:1 i 1:0, a još se pamti da je izgubila u Moldaviji 2003. u kvalifikacijama za Euro 2004. (bilo je 1:0 za Moldaviju, što je njima i dan-danas jedan od većih uspjeha ikada).

ITALIJA – ALBANIJA

Italija je izvukla maksimum na Euru kad je stigla do četvrtfinala, ispavši od Nijemaca nakon jedanaesteraca, a dobro su „Azzurri“ otvorili novi ciklus sa izbornikom Venturom, svladali su Izraelce i Makedoniju vani (makar su se u Skoplju jedva izvukli u finišu preokretom za 3:2), dok su u derbiju u Torinu odigrali 1:1 sa Španjolcima. U Palermu, jasno, imaju imperativ pobjede u ovom meču.

Albanija je napravila najveći uspjeh u svojoj povijesti plasmanom na Euro 2016., a njihov izbornik Talijan De Biasi, imat će poseban motiv „zapapriti“ svojima ovog petka. „Orlovi“ su već u velikim problemima, jer su – nakon startnih pobjeda nad Makedonijom i Lihtenštajnom – izgubili doma od Izraela i Španjolske, te praktično ostali bez realnih izgleda za novi plasman na veliku scenu!

KOSOVO – ISLAND

Kosovo debitira u kvalifikacijskom ciklusu i to će im, ne samo u sportskom aspektu, (p)ostati kao veliki uspjeh, dok će one na terenu morati još pričekati. Upisali su samo bod u 4 kola (osvojen u Finskoj), a teško će poboljšati bilancu u petak u Skadru.

Island je  bio hit Eura, sve do četvrtfinala kad su naletjeli na Francuze,  a dobro je krenuo i u ovom ciklusu, remijem u Ukrajini i pobjedama nad Finskom i Turskom, a potom je očekivano izgubio kod Hrvatske (0:2). Da bi ostali u trci za vrh, moraju uzeto pun plijen u ovom meču.

izvor: psk.hr

Evo da se i ja pridružim, zasad ću postaviti ove parove kao nekakvu osnovnu misao vodilju za danas, a tijekom dana ću malo korigirati parove i provjeriti vijesti vezane za susrete da smanjim rizik jer nakon dva dana promašaja vrijeme je da kakav takav tiket prođe.

Italija-Albanija

Italija je višestruko kvalitetnija i bolja momčad, pogotovo kada igraju kod kuće. Gore se pisalo o izostancima s albanske strane, pa ću samo napisati za Italiju da je Chiellini out već neko vrijeme, a spominje se po portalima da je Bonucci propustio trening zbog viroze/gripe i da je upitan za večeras. Italija ima dovoljno kvalitete da bez problema "pokrpa" izostanke pogotovo protiv reprezentacije ovog kalibra, tako da me ne plaši Bonuccijev izostanak. Italija se bori za prvo mjesto i mislim da će se tako i postaviti u ovoj utakmici od samog starta. Pošto je koeficijent na pobjedu Italije takav kakav je, a pošto je i igra Talijana takva kakva je razmišljam odigrati pobjedu bez primljenog gola što je koeficijent 1,65 u germaniji, a oko 1,60 u unibetu. 

Hrvatska-Ukrajina

Vrsaljko, Ćorluka, Perišić su out. Piše se da će u obrani igrati Vida-Mitrović (CB), a na boku Pivarić-Jedvaj(LB-RB). Ukrajinci najavljuju da neće pasti bez ispaljenog metka i da nas planiraju zaustaviti na sredini terena. Očekujem agresivnu igru i s jedne i s druge strane i zato razmišljam o overu kartona od 4,5.  Mislim da će ovi nestandardni igrači iz obrane večeras gristi i trgati da se pokažu u najboljem svjetlu i da slučajno ne skrive gol pa da im to obilježi daljnju potencijalnu reprezentativnu karijeru. Provjerio sam suca na dvije različite stranice (worldreferee i soccerbase) i njegov prosjek kartona je oko 4. Još razmišljam da malo zabiberim listić pa da odigram da će Vida dobiti žuti karton po koeficijentu 3,50 (unibet).

Fritz- Kohlschreiber

Fritz napreduje, igra solidno pogotovo na američkom tlu. O Kohlschreiberu više ne znam šta da mislim, prije sam imao osjećaj da ne može napredovati na rankingu zbog užasnog ždrijeba na gotovo svakom jačem turniru, a onda me čovjek razuvjeri porazima od kojekakvih Kližana i Almagra(na hardu). Sve u svemu ne vidim da će ijedan od ove dvojice razmontirati onog drugog pa mi se nameće over gemova.  Vjerojatno su u lokalnim kladama stavili 22,5 , ak ne i 23,5..ali na unibetu sam jučer navečer vidio marginu 19,5 koef cca 1,30 što je po meni sasvim pristojno za iskombinirat s ostalim parovima.

Poslijepodne ću nadopuniti ove kosture od analiza i malo podrobnije napisati razloge igranja, vjerojatno uz dodatak 1-2 para za sutra i preksutra da podebljam kvotu.

Barcelona-Crvena Zvezda (ki) 2 1.80 unibet/William Hill 

Pala je kvota dobro, ali meni i dalje ima vrijednost. Zvezdi jako treba pobjeda, bore se za playoff. Barci ne treba, ne mogu proći a i u očajnoj su formi. Danas su bez Tomića i možda Faveranija što su bitni izostanci. Sa Zvezdom je otputovao i Jović i ako i on zaigra bit će samo dodatni plus.

Faverani, Doellman, Lawal y Ribas serán baja para la que será la 28ª jornada de la Euroliga.

+ Tomic koji je suspendovan.Zbog ovih izostanaka spade kvota na Zvezdu, sinoc je bila 2.05 sad vec 1.70 moze se naci sto je smijesno, iako je Barca sa ovim izostancima i losom formom.Opet i pored ovih izostanaka Barcelona ima dobar tim koji se moze suprostaviti Zvezdi, ajde da igra ovo Zvezda kuci, pa bi i razmislio o kecu, ovako radije ne.

Jedna druga stvar me recimo vuce da ovde spucam keca.Proslo kolo posle meca Zvezda-Olympiakos, svi pricaju o krađi sudija, i uglavnom se spominjue Turkish Airlines i Dogus grupa, sponzori EL ali i Darussafake.E sad, ako sudije vec kradu u korist Darussafake a na stetu Zvezde, onda ce tako biti i veceras, pa lagano spojiti dubl Darussafaka kec i Barcelona kec.To je neko moje razmisljanje.

18:00 Gruzija - Srbija Zbroj golova (3.5) i konačni ishod 2M - 1,92 wwin

Gruzija zauzima 4 mjesto grupe D sa 2 boda iz 4 meca.Imaju skor 0-2-2 sa gol razlikom 3:5.Na domacem tlu odigrali su 2 meca i upisali remi i poraz sa gol razlikom 2:3.O Gruziji se pise kao da su ne znam ti sta.Spominje se i njihova pobjeda protiv Spanije (prijateljski mec) ali niko da kaze da je Gruzija u zadnjih 10 utakmica upisala samo jednu pobjedu upravo tu protiv Spanije.U zadnjoj prijateljskoj utakmici izgubili su od Jordana sa 1:0.Selektor Vladimir Weiss u danasnjem mecu nece moci racunati na Daushvilia, Okriashvilia, Revishvilia, Lobjanidzea, Kenia, Dvalishvilia, Martsvaladze, Mchelidze.Ima tu i bitnih izostanaka ali rijetko kome da ova imena znace sto pa da ne pisem dalje.

Srbija je 2 momcad ove grupe sa 8 bodova iz 4 utakmice.Imaju skor 2-2-0 sa gol razlikom 9:5.Kao gosti odigrali su 2 utakmice i upisali pobjedu i remi sa gol razlikom 4:1.Njihov zadnji mec je duel protiv SAD koji su igrali 0:0, ali taj mec su igrali koji su potencijalni reprezentativci a dolaze iz domace lige.Ipak kvalifikacije su ozbiljna stvar tako da je Muslin pozvao one najbolje za danasnji mec.Iako recimo nema Milinkovic Savica iz Lazia, gledao je Muslin da pozove najbolje raspolozive igrace trenutno.Sto se tice izostanaka, danas nece moci racunati na Tosica, Kataia, Nastasica i Fejsu.

H2H ne postoji a ja sam prednost u ovom prvom duelu dao Srbiji.Mislim da su kvalitetnija repka i da bi ovde morali do 3 boda.Iako im ne lezi bas igranje na istoku, mislim da Gruzija ipak nije taj kalibar reprezentacije koja bi mogla napraviti velike probleme Srbiji.Po meni gosti su bolji u svakoj liniji tima, tako da ocekujem da se vrate sa 3 boda iz ovog duela.Uz pobjedu tipujem i da ce biti manje od 3.5 gola, cisto sumnjam u neku golijadu.

20:00 Paris FC - Epinal Zbroj golova (3.5) i konačni ishod 1M - 1,98 wwin

Paris zauzima 10 mjesto tabele sa 34 boda iz 25 utakmica.Imaju skor 9-7-9 sa gol razlikom 22:16.Kao domacini na svom Sébastien-Charléty odigrali su 12 utakmica i upisali skor 5-3-4 sa gol razlikom 8:6.Ako se pogleda zadnjih 10 utakmica ovog tima ne izgleda to lose uopste, 6 pobjeda, 2 poraza i 2 remija.U zadnjih 5 imaju 2 poraza, remi i 2 pobjede, obje su vezali Chambly 2:0 i Chateauroux 5:0 u gostima.Trener Réginald Ray za vecerasnji mec pozvao je sledece igrace:

Demarconnay, Aupic - Marie, Mary, Bong, Lybohy, Bakayoko - Gbessi, Ech-Chergui, Massouema, Martin, Madiani, Alami Bazza, Nomenjanahary - Ribelin, Nanizayamo.

Nedostaju Pierre (odbrana,7/0), Sidibé (odbrana,16/0), Bongongui (sredina,19/1), Cissé (sredina,14/1), Robail (sredina,13/0), Pierazzi (sredina,25/2), Camara (napadac,18/4), Missi Mezu (napadac,10/0).

Epinal zauzima 17 mjesto tabele sa 22 boda iz 25 utakmica.Imaju skor 3-13-9 sa gol razlikom 23:29.Kao gosti odigrali su 13 utakmica i upisali skor 3-7-3 sa gol razlikom 13:11.Za pobjedu ne znaju vec 11 utakmica u svim takmicenjima, a u zadnjih 5 utakmica imaju 3 poraza i 2 remija.Zadnji mec su igrali kuci sa Sedan 1:1.Trener Xavier Collin za vecerasnji mec pozvao je sledece igrace:

Epassy-Mboka, Robin - Léonard, El Hriti, Meyer, Cestor, Diawara, Gonzalez, Dabo, Sakhi, Colin, Gboho, Lemb, Rougeot, Focki, Sissoko.

Nedostaju Bai (odbrana,17/1), Cestor (odbrana,20/1), Guibert (sredina,24/2), Gbegnon (sredina,20/1), Lusamba (napadac,10/2).

Prvi ovosezonski duel ovih ekipa zavrsen je 0-0.Danas sam se odlucio za keca i manje od 3.5 gola na ovom mecu.Iako domaci imaju dosta izostanaka, imaju ih i gosti.Domaci nisu puno odmakli od zone ispadanja, svega +6 nije to puno jer do kraja ima jos 9 kola.Epinal sa druge strane igra kao da se pomirio sa ispadanjem.Bez pobjede su vec duze vrijeme i sumnjam da ce bas danas doci do 3 boda.

• Goksim unpinned this topic

Registriraj se na forum

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
    • Poljska vs Bosna i Hercegovina, Evropsko Prvenstvo u kosarci, najava meca Pravo je vreme da se podsetimo onog istorijskog gesta naseg kolege sa Foruma @Joker93 koji je svoju nagradu za osvojeno drugo mesto u drugoligaskom blatu donirao u humanitarne svrhe. Pa da se podsetimo tog njegovog posta Doniranje, humanitarni ili volonterski rad je vrhunac humanosti, jedan neverovatan osecaj, koji sam ja sasvim slucajno otkrio. Nisam siguran da li se ta osobina stice unutar porodice, ili nju ili imas u sebi ili nemas, ali za sebe sam siguran da nista od toga nisam imao. A onda sam sasvim slucajno, neocekivano i nevoljno osetio sta znaci taj osecaj da nesto radis za nekoga ili za nesto i da trosis svoje vreme a da ne ocekujes nista zauzvrat. To je jedan neverovatno intezivan osecaj i ovde cu se zaustaviti posto danasnja utakmica izmedju reprezentacija Poljske i Bih pocinje u 11.00 casova. Da ne zaboravimo i da je kolega @Iblaz93 pokusao da bude duhovit, te se i on ponudio da svoju eventualnu nagradu za bilo koji plasman donira u humanitarne svrhe, samo ne znamo koju to nagradu, kada je te sezone bio cetvrti od nazad, a prosle sezone jos gori, drugi od nazad. Danas bih ja predlozio da svako od nas donira kladionicama iznos po sopstvenom izboru, i bas bih insistirao na tome da svaki kolega sa Foruma oseti taj neverovatan dozivljaj. Danas predlazem da svako od nas donira kladionicama koliko hoce ili moze i da sa tim novcem podrzimo reprezentaciju Bosne i Hercegovine protiv Poljske. Svi mi sa Foruma smo padali na kladjenju, gubili smo brzo i glupo novac, a najbolnije je bilo ono gubljenje novca gde smo vise mi zeleli da ekipa na koju smo se kladili pobedi, nego oni sami. Ja mislim da ce danas biti nemoguce da reprezentacija BiH pokaze nedostatak zelje, pa ako i padnemo, barem cemo imati osecaj da smo novac donirali kladionicama. Ja stvarno idem agresivno danas sa podrskom reprezentacije Bih, ne bih mogao da se setim kada sam imao ovoliko entuzijazma i ljubavi. Ne volim Bosnu, ne volim Republiku Sumsku, ne volim krseve od tima, ne volim kvote preko 1,20, ne volim rizicno i neizvesno kladjenje, ne volim da se kladim na lose timove .... sve je na strani da danas bude NoBet ... ali yebi ga, danas idem sa Bosnom zajedno i nema nazad, a sa kakvim entuzijazmom i ljubavlju idem, reci cu vam da sam, samo za vas, moje kolege sa Foruma, a i Bosne celu noc proveo budan. Na brzinu sam pregledao tokom noci svih njihovih pet utakmica, malo sam kopao po Googlu, dosta toga sam i znao o tom krsu od reprezentacije, a cak sam i budio u pola noci neke kolege iz emigracije, a budio sam iz sna i neke administratore sa kosarkaskih portala. I mogu da vam kazem da danas idem zajedno sa Bosnom i tacka. Reprezentacija Bih Stvarno sam dosta toga znao i od ranije. Uvek se secam jednog novinara ekstremno patriotski naklonjenog Bosni koji je, govoreci o svojoj Bosni uopsteno, a ne sa stanovista sporta, gotovo sa suzama u ocima rekao "... podrzite ovu nasu Bosnu, svi znamo da nije bas najbolja zemlja, ali je toliko imala problema, da barem zasluzuje da je svi zajedno podrzimo..." Doslo mi je da mu kazem, pa jel sam ja kriv sto je Bosna losa zemlja? Ko je kriv za to, mladi ljudi i nove generacije, ili vi koji ste ostavili mladima takvu zemlju? Ja mislim da sve zemlje na Balkanu imaju svoje probleme jer su generacije pre nas tako birali da zive, i sada nove generacije mogu samo da se yebu.  Jel sam ja birao Tudjmana, Milosevica i Izetbegovica ili vi? Jel sam ja birao da se rodim na Balkanu, ili ste mi vi ostavili ovakvo zlo da zivim na njemu? Pa nisam valjda ja birao da bravar iz Kumrovca bude dozivotni Predsednik, nisam valjda ja izabrao da on osamdeset godina svog zivota provede na Brionima u raskosu, jel sam ja brao mandarine na Brionima ili ih je brao bravar iz Kumrovca? Ne znam da li znate za urbanu legendu da su bravaru iz Kumrovca na Brione dovodili zene stocnim vagonima, iako je bio ozenjen, i da su procene koje niko ne moze da dokaze, da je bravar jahao preko 600 zena. Dobro, da se ne bih opet pogubio, posto utakmica pocinje u 11.00 casova, da se vratimo sportu. Iako je Bosna bila prvak Evrope i to bez stranaca, i to kada tadasnju Euroleague nisu igrale Albe ili beogradska govna, nego pravi pravcati sampioni svojih zemalja, iako je cak i zenska ekipa Jedinstva iz Tuzle takodje bila prvak Evrope, iako se u bivsoj zajednickoj zemlji unutar Bosne uvek igrala dobra kosarka i dobro radilo u kosarci, ipak su to sve  samo neka davna vremena koja se nikada vise nece vratiti. Rekao bih da je danas nivo kosarke u BiH ispod nule, a da igraci koji se stvore u BiH i koji igraju po celom svetu nisu proizvod dobrog rada ili ulaganja u kosarku, vec obican incident. Odlicno se secam kadetske reprezentacije Bih koja je osvojila zlatnu medalju na Evropskom Prvenstvu u Litvaniji pobedivsi u finalu domacu selekciju sto je istorijski rezultat. To prvenstvo sam ispratio samo zbog Dzenana Muse kojeg smatram igracinom, a secam se i slika kada ih je u Sarajevu docekalo vise od 50.000 ljudi. Ali imamo i drugu stranu medalje. Kosarkaski klub Bosna je izborila ucesce u Aba League posle sto godina, ali su odustali od igranja, jer nemaju ni za toplu vodu da se istusiraju nakon utakmice. Kroz seniorsku reprezentaciju je proslo toliko trenera (Vujosevic, Dusko Ivanovic, Aco Petrovic ...) pa toliko igraca ... i nikada nista od njih. Uvek zaglavljeni negde na margini, uvek bez novca, uvek bez rezultata, uvek sa nekim problemima, slika i prilika jedne zemlje pune problema. Kada bih trebao samo u jednoj recenici da kazem sta mi prodje kroz glavu kada se pomene Bosna kao zemlja ili kosarka u Bosni, onda su to one istrorijske Zimske Olimpijske Igre 1984-te godine i sta je ostalo od Bosne nakon tog svetskog dogadjaja. Sta je ostalo od sportskih objekata, sta je ostalo od zimskih sportova u Bih, sta je ostalo od novca od tog svetskog dogadjaja. A zapravo su najveca pitanja, kojoj budali je tako nesto palo na pamet, zasto u Bosni, a ne u Sloveniji, koliko je Bosna ili Jugoslavija od toga imala koristi, ko i gde je video ekonomsku isplativost, i na kraju sta je sve ostalo Bosni od Zimskih Olimpijskih Igara, i na osnovu cega su se celnici svetskog olimpijskog saveza odlucili za Bosnu, a ne Japan i Svedsku koji su bili kandidati Sarajevu (Sapporo i Goteborg) Sadasnja reprezentacija Bih na Evropskom Prvenstvu 2025 Cak i sa Dzenanom Musom u timu, Bosna je na papiru pravi pravcati krs od tima sa dva i po igraca u rosteru. Cak i sa njim bi bili u krugu najgorih reprezentacija, a bez njega su tek slabi.  Ali kosarkasku reprezentaciju BiH sam toliko zavoleo nakon dvomeca sa reprezentacijom Hrvatske kada su ih izbacili u kvalifikacijama za ovo Evropsko Prvenstvo da im je sve oprosteno sto nemaju kvaliteta. Taj dan kada su u krcatoj Skenderiji eliminisali hrvate je moj najlepsi dan u zivotu, pa cu tu malo da se zaustavim. Hrvatsku reprezentaciju u kosarci ne mogu da smislim zbog Hezonje, a Hezonju ne mogu da smislim zbog Real Madrida, a Real Madrid ne mogu da smislim zato sto su procenili da je on koristan igrac po Real, pa kada smo rezultate takve procene videli prosle sezone u Realu, nije mi nista drugo ni preostalo nega da pozelim sve najgore hrvatskoj kosarkaskoj reprezentaciji, a kada nekome nesto pozelim, to se obicno i ostvari. Prvu utakmicu u Zagrebu su obe reprezentacije igrale bez svojih najboljih igraca zbog "reprezentativnih prozora" koju je Hrvatska dobila sa 13 poena razlike, a onda je usledio revans u Sarajevu gde je za hrvatsku igrao Hezonja, a za BiH Dzenan Musa, ali ne i Nurkic. Sve ostalo je istorija. Prve dve cetvrtine se igralo kos sa kos, na poluvremenu je bilo nereseno 50:50 a onda u trecoj cetvrtini prava poezija, dvadeset razlike za Bih, zivelaaaaaaa Bosnoooooooo. Sve je bilo kao po trenerskim knjigama, Hezonja najbolji strelac utakmice sa 28 poena, ali sa doprinosom timu kao sto je seljacina iz Rosaria doprineo Psg-u kada nisu bili ni prvaci Francuske, a sa druge strane Dzenan Musa, kao americki generali u ratu, ne vice iz kancelarije "juris", nego na celu vojske vice "za mnom junaci moji". Dovoljno je samo reci, koliko Hezonja doprinosi Real Madridu, toliko je i doprineo svojoj reprezentaciji, pa sada moze da gleda iz sobe Portugal kako igra na Evropskom prvenstvu u kosarci. Kosarkaska reprezentacija Bih je na ovo Evropsko Prvenstvo dosla sa toliko problema, da deluje da bi mozda bolje bilo i da nisu dosli. Umesto vas sam morao tokom noci da odslusam cak i neke konferencije za stampu njihovog selektora gde je pljuvao po svojim igracima. U prvoj utakmici na prvenstvu su dobili Kipra sto nisam odgledao nocas, pa su izgubili od Spanije sto jesam odgledao, pa su izgubili od Italije, iako su se dosta dobro drzali dve i po trecine, a onda dobili turke i gruzijce, za sta bi mi sada trebalo deset stranica teksta. Najvaznije je da sam cvrsto odlucio da ideeeeeeem sa Bosnom zajedno i tacka, nema nazad. Zivela Bosno, samo napreddddd, samo hrabro, neka i padnem idem sa vama zajedno, a pokusacu da nagovorim i kolege sa Foruma da idemo zajedno sa vama. Podrska Ako cemo objektivno i bez emocija, Bosna stvarno ima krsinu od tima. Sa kosarkaske strane gledano, ko od kolega sa Foruma ima malu decu, trebalo bi da decu izvede iz sobe kada igra reprezentacija Bih. Oni imaju veoma upitan kvalitet, pre svega u napadu, bez Nurkica meni deluju po kvalitetu da bi bili negde u sredini Aba League. Za sebe mislim da sve znam o kosarci, da sam najpametniji i da nikada ne gresim, pa sam opet morao po Google-u da surfujem da vidim ko im je taj selektor za kojeg nikada nisam cuo. Video sam da je bio trener po turskim vukojebinama, drugim ligama, da je dugo bio pomocnik Bogdanu Tanjevicu, ali osim sto mi se svidelo sto pljuje javno po svojim igracima, u njemu nisam video nikakav kvalitet. Ali sta ce vam kvalitet kada nemate srce, sta ce vam kvalitet kada nemate cojones, sto smo sve imali prilike da vidimo juce gledajuci ono zlo zvano kosarkaska reprezentacija Srbije. Idem sa Bosnom pa makar pao sto puta. Mislim da je njima bila prekretnica ona pobeda nad grcima, da su pobedom nad Gruzijom jos vise zbili redove, plus ono sto sam video svojim ocima, plus sto mislim da ce na Evropskom Prvenstvu biti jos iznenadjenja, i to ohoo-hooo iznenadjenja ... sve to je bilo dovoljno da zbog njih provedem noc budan. Ne znam da li je neko sa Foruma ikada pogledao remek-delo americkog filma "Let iznad kukavicjeg gnezda koji je snimljen pre tacno pedeset godina. Film je postavljen medju trideset najboljih filmova svih vremena, i medju deset najboljih na IMDB-u i bio je prvi film koji je istovremeno dobio svih pet najglavnijih Oskara, za najbolji film, najboljeg glavnog glumca, najbolju glavnu glumicu, najbolju reziju, i najbolji scenarijo. Radnja filma govori o  kriminalcu koji sluzi kaznu zbog sexa sa maloletnicom, a koji je prebacen u ludnicu zbog neuracunljivog ponasanja. Posto je u ludnici bilo udobnije nego u zatvoru, glavni glumac je poceo da glumi budalu da bi ostatak kazne proveo gde je udobnije. Tu se upoznaje sa ostalim pacijentima koji su zapravo najzdraviji ljudi u ludnici ukljucujuci i zaposlene. I sada da preskocim celu radnju filma, zaplet nastaje kada se grupa ludaka ujedini i pocinje da preuzima kontrolu nad ludnicom. Evo kolege moje sa Foruma, upravo sam vam potpuno besplatno predstavio selekciju BiH. Ja mislim da oni nemaju pojma sa kosarkom, ali da su najzdraviji ljudi na celom Evropskom Prvenstvu. Nista ne znaju, ali su se zbili, bore se koliko mogu, po napadu su jedna od najgorih reprezentacija, ali su po odbrani jedni od najboljih. Medju boljima su i u ofanzivnom skoku sto je uvek parametar timske igre. Svi kosarkaski parametri koji pokazuju timsku igru i odnose unutar tima su na utakmicama protiv Grcke i Gruzije bile na njihovoj strani. Bosna je imala vise ukupnih skokova od Grcke, vise ofanzivnih skokova, vise asistencija, vise ukradenih lopti, manje izgubljenih lopti ... a kada sve to imate onda to pokazuje da ste tim, a ne grupa gradjana kao reprezentacija Srbije. Kladjenje Ne bih mogao da se setim kada sam u sebi imao vise entuzijazma i ljubavi da podrzim nekoga kao sto cu danas podrzati BiH. Ne bih mogao da se setim kada sam poslednji put odigrao kvotu vecu od 1,25 a danas cu podrzati Bosnu po kvoti od 2,65 a da nisam ni trepnuo, a ni stedeo. Mislim da je na utakmici sve moguce, da se igra kos za kos, ali i da Poljska lagano dobije dvadesetak ili vise razlike. Bosna nista nema osim jednog i po igraca, ali su zdraviji deset puta od onog zla zvanog reprezentacija Srbije. Mislim da ce se boriti, da ce dati sve od sebe sa ono malo kvaliteta sto imaju. Nista nikome ne duguju, nisu se obrukali, stavise svaka im cast sto su uz toliko problema dali sve od sebe i predstavili sebe u najboljem svetlu kao jedno veliko iznenadjenje. Oprastam im sto su me srusili protiv Grcke po kvotici od 1,06 gde sam tako pao da me sve boli. Neka i padnem, nema cega da me bude sram, igrao sam na ekipu koja ima srce, zelju, motiv, podrzacu uvek one koji se bore za nesto, bas kao sto i kazu knjige iz ratovanja, da vise vrede dvojica koji zele da se bore, nego desetorica koja su naterana. Nema cega da me bude sram niti ima razloga da mi se neko smeje sto cu danas podrzati jedan ovakav krs od tima. Treba ceo svet da se smeje onom zlu zvanom kosarkaska reprezentacija Srbije, to je prava sramota da morate da citate sta lupeta ona budaletina da su svi imali prevelika ocekivanja od Srbije. To je sramota, a nije sramota podrzati one heroje iz Bosne po 2,65 Hrabri i ponosni kockari sa Foruma koji vole da vide krv, znoj i suze na terenu mogu probati sa cistom pobedom Bosne po 2,65, a skrtice sa sto vecim ekstremnim kliznim handicapom na heroje iz Bosne, pocev od onog od +19,5 na Bosnu po kvotici od 1,10 pa sve dokle vam pohlepa ostecuje mozak. Ja idem i sa jednim i sa drugim i svim handicapima na svetu Bosnu pa sve do ciste dvojke. Neka padnem, nije mi zao, kao sto mi nije ni zao sto sam proveo noc bez sna, samo za vas, i to potpuno besplatno. Na Poljsku nisam odvojio ni minut vremena u analizi, jer  napredddddddd Bosnooooooo hrabra, ako ste mogli da pucate u sred Sarajeva na Austro-Ugarskog Prestolonaslednika i tako izazovete Prvi Svetski Rat, mozete valjda da se zbijete u redove i dobijete yebenu Poljsku I ne zaboravite, danas se ne kockamo, danas doniramo novac u humanitarne svrhe igrajuci na Bosnu, a to je uzvisen cin, jedan neverovatan osecaj, koji smo prvi put na Forumu videli kod naseg kolege @Joker93  
    • Nisi baš neshvaćeni dr. kockanja, bar na ovom mjestu nekoliko stotina ljudi to zna. Baš je jadno i predvidivo Pešićevo objašnjenje.Pa Finsku su trebali dobiti i s virusom i bakterijama zajedno. Cijenim što realno sagledavas stanje sporta,politike,društva u kojem živiš,što je danas rijetko. 
    • “… Sad me zanima Pesicev komentar, hoce li udariti glavom u zid ili ce se posuti pepelom po glavi …” Ma ne. Sada ide srpski klasik, srpska propaganda. Sada ide objasnjavanje polupismenom narodu da ono sto su videli svojim ocima uopste nije tacno. Evo Pesic upravo govori da su ispali jer su unutar ekipe imali virus, pa je nekoliko igraca bilo bolesno. Razdor i propast jednog drustva gde nece biti boljitka u narednih petsto godina. Ovo sto lupeta ova budaletina je samo realna slika Srbije kao drustva. Usao je virus u ekipu i nekoliko igraca je bilo pod povredom … eeeeeej   A ti si Leonardo jedan neshvaceni doktor kockanja.  
    • Čestitam kolegi Leonardu što pogodio rano ispadanje Srbije!Sad me zanima Pešićev komentar,hoće li udariti glavom u zid ili se posuti pepelom po glavi.  
  • Teme

• Create New...

Important Information

SvijetKladjenja koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšao funkcionalnost stranice. Terms of Use