NaslovnicaVijestiFrancuski novinar o atmosferi na Marakani: Ma kakav Anfield, ovo je jače...

Francuski novinar o atmosferi na Marakani: Ma kakav Anfield, ovo je jače…

Novinar francuskog lista Le Figaro, Christophe Remise, prenio je svoje utiske o atmosferi na Marakani, zapanjen ambijentom koji su stvorili navijači Crvene Zvezde protiv PSG-a.

Crvena Zvezda poražena je od PSG-a u posljednjem kolu Lige prvaka, ali su njeni navijači ponovo oduševili europsku nogometnu javnost. Uprkos porazu, navijači crveno-bijelih su zdušno bodrili tim sve vrijeme, čak i nakon završetka utakmice. Utakmicu je sa tribina posmatrao i najbolji teniser svijeta Novak Đoković, inače veliki navijač Zvezde.

“Dođavola, Beograd! Tako smo predstavili stadion Rajko Mitić i nismo pogriješili. Nekadašnja Marakana možda više neće ugostiti 100 hiljada ljudi kao što je bilo u prošlosti, ali ovih 55 hiljada “ludaka” koji su se okupili na ovom zastarjelom objektu nisu samo obični navijači, nego fanatici. Od prvog do posljednjeg minuta – svi stoje! Ne usuđujemo se da zamislimo šta bi bilo da je moderniji stadion, zatvorenog tipa, sa tribinama bližim terenu – počeo je priču “Figaro”.

Za početak, malo o prvim utiscima po dolasku na najveći srpski stadion.

“Počelo je sa zvižducima golmanima PSG-a koji su prvi kročili na travu stadiona. Zatim, još jači zvižduci za ostale igrače kada su se pojavili. Tokom zagrijavanja čuli su se i navijači iz Pariza, ali njihove pjesme brzo bi bile “pokrivene” od ostatka stadiona.

“Dok su timovi izlazili na teren na stadionu se pojavila koreografija koja je pokrivala svaki ćošak Marakane! Svih 360 stepeni! Raskošno! U znak sjećanja na pobedu Crvene Zvezde na Olimpiqueom iz Marseillea stajala je godina – 1991. Takođe, tu je bio i natpis na francuskom u kome srpski navijači žale što Francuska nije više ista država, ona kojoj se zahvaljuju na savezništvu u Prvom svjetskom ratu od 1914. do 1918. godine. Na kraju, ali ne i najmanje važno, u kavezu sa navijačima PSG-a, “pametnjaković” je pokušao da zapali baklju, srećom, neuspješno.

“Nevjerovatni navijači, nevjerovatna atmosfera… Nivo Bešiktaša? Ma, ovo je bez razmišljanja daleko jače. Ukratko… Navijači Crvene Zvezde su nevjerovatno vjerni svom klubu! I to na sjajan način! Atmosfera je bila izuzetna, nevjerovatna… Snažnije od Anfielda i San Paola. Atmosfera koja se pretvorila u ludilo kada je Zvezda postigla gol. Erupcija! Osjećali smo se kao da nam puca tlo pod nogama. Kao da propadamo, da se sve ruši.

Marquinhosov pogodak srušio je snove igrača i navijača Crvene Zvezde o dobrom rezultatu…

“Ali, 55.000 navijača je nastavilo da pjeva iz sveg glasa. Oni su ovacijama pozdravili svoje heroje na kraju meča uprkos što su izgubili ubjedljivo, što su ispali iz Europe, što su završili seriju od 32 utakmice bez poraza u Beogradu. Srećom, igrači PSG-a nisu dozvoli da ih uhvatilo ludilo stadiona.

Zaključak francuskog novinara na kraju: “Kakvi fanatici! Marakana je top! Ljudi, pjevaju i dalje na stadionu.”

Najnovije vijesti

Najnovije najave utakmica

LIVE STREAM

Gledajte sportove uživo na bet365! Vrijede restrikcije za određene države. Uvjet je korisnički račun s uplaćenim pologom ili da ste se okladili unazad 24 sata. BeGambleAware.org , 18+

RECENZIJA BET365 KLADIONICE

Profesionalni kladioničari se klade u ovoj kladionici! Saznaj zašto je po našem i mišljenju mnogih ovo najbolja kladionica na svijetu! Sve o bet365 kladionici i promocijama za nove i postojeće igrače!