Poznati novi detalji o balkanskoj nogometnoj ligi

Tema koja je u posljednjih nekoliko tjedana akutelna na ovim prostorima svakako je balkanska nogometna liga, koja doduše još nije ništa više od ideje, ali kako pojedini mediji pišu balkanska nogometna liga trebala bi početi 2018. godine, a ‘blagoslov’ je dala i Europska nogometna federacija, UEFA.

13672445_10209732079556426_433062674_n

U prethodne dvije godine nogometni savezi iz bivše Jugoslavije održali su nekoliko sastanaka, a glavna tema na njima je bila realizacija regionalne lige u nogometu. Ono što je najbitnije je to da je UEFA dala zeleno svjetlo. Na posljednjem sastanku u ruskom glavnom gradu, Moskvi 13 nogometnih saveza među kojima su bili i Hrvatska, Srbija, Bosna i Hercegovina, Makedonija, Slovenija Crna Gora, ali i Rumunjska i Bugarska dogovorili su da mlađe selekcije ovih 13 saveza igraju reginalno takmičenje.

Bet365 banner 300x250

Predstavnici Srbije u ovoj ligi bili bi Crvena zvezda, najtrofejniji srpski klub i bivši prvak Europe i svijeta, Partizan i Čukarički. Za Hrvatsku bi nastupali Dinamo, Hajduk i Rijeka. Klubovi iz Slovenije koji bi igrali u ovoj ligi su Maribor i Olimpija, Makedoniju bi predstavljao Vardar, a Crnu Goru podgorička Budućnost. Rumunjska, Bugarska i Mađarska bi ponudili i svoje timove.

“Prioritet je da regulišemo sigurnosni aspekt takmičenja jer svi u regionu imamo taj problem sa huliganima i infrastrukturom,” kazao je generalni sekretar NS BiH Jasmin Baković nakon sastanka u Moskvi.

Kako bi se izbjegli eventualni neredi na utakmicama pratila bi se ideja ABA lige u košarci, a to je da gostujući tim neće imati svoje navijače na stadionu. Međutim, ono što je najbitnije je to da bi UEFA pobjedniku osigurala direktno učešće u Ligi prvaka.

Predsjednik Nogometnog saveza Srbije, Tomislav Karadžić iznio je prijedlog da se balkanska liga igra u terminima Lige prvaka i Europske lige, jer kako on kaže, nažalost klubovi sa ovih prostora rijetko prezime u europskim takmičenjima.

Naravno, treba uzeti u obzir da će biti još dosta promjena u planu realizacije ove lige. Mnogi smatraju da bi ova liga bila spas za nogomet na ovim prostorima, a ima i osoba kojima ideja o regionalnoj ligi i nije baš najbolja, te joj se protive. Međutim, jedno je sigurno – balkanska liga bi ponudila veoma kvalitetne utakmice koje bi privukle veliku pažnju kako na stadionu tako i ispred malih ekrana.

Ostavite svoj komentar..

Oznake:

Share This

Podijeli sadržaj!

Sviđa ti se sadržaj? Podijeli ga sa prijateljima, biti će ti zahvalni na dobitku ;)