Analiziranje događaja

Analiziranje događaja odnosno analiziranje sportskog događaja nikako nije lagan zadatak. Najčešće ljudi misle da je analiziranje usporediti statističke podatke dviju momčadi, te na temelju toga pretpostavljaju kako će taj susret završiti. Statistika može biti varljiva, jer nam pokazuje puno toga, ali opet moguće da nam nekad ne prikaže ono najbitnije. Od najveće koristi statistika može biti ako pratite neki tim/ligu i onda za potpunu analizu onoga što pratite iskoristite statistiku da Vam ponudi širu sliku.

Sada kada smo shvatili da analiziranje ≠ statistika, pokušati ćemo objasniti što bi sve trebali obuhvatiti u jednoj kvalitetnoj analizi. Svakako treba proanalizirati svaku momčad i to zasebno, zatim proanalizirati ligu ili određeno natjecanje, te se na kraju pozabaviti analizom same utakmice.

Analiziranje sportskih dogadaja

Analiziranje događaja

Kod analize ekipe jako je mnogo faktora. Kao prvo provjerite da li ima ozljeđenih i suspendiranih igrača. Nakon toga proučite koliko su to važni igrači za tim, jer nekad jedan igrač koji nedostaje može biti veći hendikep, nego nekoliko igrača za koje tim ima adekvatne zamjene. Ovdje je bitno poznavanje tima i načina na koji igra. Posebno naglašavamo da neki igrači koji možda ne zabijaju puno golova ili nisu sami po sebi zvijezde mogu biti nenadomjestivi.

Zatim pažnju obratite na formu, ona se može očitovati iz rezultata, ali ako pratite određenu momčad onda formu možete procijeniti i po prikazanom na terenu. Jer ponekad niz dobrih rezultata može biti i zbog spleta okolnosti (isključenja protivničkog igrača, genijalnog individualnog poteza igrača ili sudačkog previda itd.) koje ne moraju biti odraz dobre igre.

Također odvojite i analizirajte formu momčadi kod kuće i na gostovanjima. Veliki je broj ekipa koje su domaćinske, te u gostima nisu ni sjena one momčadi koja igra na vlastitom terenu.

Taktika nogomet

Od ostalih utjecaja svakako treba spomenuti motivaciju. Ekipa koja se bori za opstanak svakako će imati puno većeg motiva od momčadi koja je u sredini tablice. Isto tako kad se momčad bori za naslov motiv je na maksimumu.
Nastojite na ovaj način proanalizirati svaku od ekipa koje se susreću, jer ako se usredotočite na samo jednu ekipu mogli bi Vam promaknuti neki važni detalji koji će se u konačnici možda pokazati presudnim.

Poznavanje samog prvenstva odnosno lige ili kup natjecanja je također bitno. Svako natjecanje nosi sa sobom svoje specifičnosti. To se često odnosi na države iz kojih dolaze timovi, jer opisuju njihovu filozofiju i mentalitet. Neke se baziraju na tehnici i napadačkom nogometu (Španjolska Primera, Brazilska Seria A), neke su taktičke i obrambeno orijentirane (Talijanska Seria A). Neke su vrlo nepredvidljive i izjednačene (Njemačka Bundesliga).

[su_no1forfootball]

Zatim lige se razlikuju i po financijama, pa tako ako se kladite na utakmice iz nekih manjih liga s nestabilnim financijama, morate uzeti u obzir i mogućnosti kao što su potplaćivanje sudaca, namještanje rezultata i sl. Također morate znati u kakvoj su financijskoj situaciji klubovi, jer često se zna dogoditi da u nekom klubu igrači ne primaju plaće pa im pada motivacija i interes za rezultate kluba.

Nogomet financije liga

U nekim ligama nogomet je pitanje politike ili vjere. Španjolska je primjer za političku pripadnost, Barcelona (neovisna Katalonija), Athletic Bilbao (slobodna Baskija), Real Madrid (predstavlja simbol cjelovite Španjolske). Kada se susreću ovi timovi međusobno tada je to derbi i često to nije samo nogometni derbi. U Škotskoj je vjerski derbi između Celtica (katolici) i Rangersa (protestanti), te su to posebne utakmice koje treba proučavati s posebnom pažnjom.

I na kraju dolazimo do analize same utakmice. Većina kladioničara s ovom analizom kreće i završava.
Kao prvo pogledajte o kojem se natjecanju radi i proučite koliko je to natjecanje bitno određenom timu. Npr. Velike ekipe svoju pažnju baziraju na Ligi Prvaka, dok će velike momčadi ako se nađu u Europskoj ligi biti nezainteresirane za to natjecanje. Kup natjecanja također u ranoj fazi mogu biti u drugom planu za veće momčadi.

Zatim proučite međusobne omjere momčadi koje se sastaju, ali pripazite jer to može biti varljivo. Trebate prosuditi koliko su se momčadi promijenile od zadnjeg susreta, odnosno koji igrači su došli/otišli iz koje momčadi ili koji igrači su bili ozljeđeni/suspendirani u prošlom susretu odnosno biti će u ovom.
Pripazite naravno i na to da li je to neki derbi bilo gradski, lokalni, ili između suparnika na tabeli, jer onda tu može biti svega.

Također uzmite u obzir i vremenske uvijete, stanje terena, atmosferu koju klubovi imaju na stadionu.
Jedna od najbitnijih stvari je da provjerite raspored za svaku od momčadi, odnosno da li će možda odmarati neke od bitnih igrača, da li su igrali ili će igrati neke kup utakmice ili utakmice u Europi, što bi moglo utjecati i na umor i na motivaciju ekipe.

Nakon što sve činjenice uzmete u obzir, ni to ne mora biti garancija da ćete dobro procijeniti ishod utakmice, jer ipak sreća je bitan faktor u svemu, ali ako sve ovo napravite maksimalno detaljno i naravno objektivno (bez favoriziranja momčadi za koju možda navijate) vaše šanse za pogađanjem tipova su znatno veće. Zato pratite momčadi koje analizirate, informirajte se, čitajte analize drugih i Vaša moć prosudbe s vremenom će biti sve veća i uspješnija. S vremenom kvalitetno analiziranje događaja imat ćete u malom prstu. Sretno!

[su_bonus]