Blackjack

Blackjack online game je jedna od najpopularnijih igri u online blackjack casinima. Igrači uživaju u jednostavnosti i brzini ove igre. Blackjack je zaista vrlo zanimljiv, kako početnicima koji tek uče igru, tako i profesionalcima. Blackjack pravila su vrlo jednostavna za razumiti, što se u nastavku možete i sami uvjeriti!

Blackjack

Cilj igre – Blackjack pravila

Cilj igre blackjack jeste da vaša “ruka” (zbir karata koje su vam podijeljene) bude bliža broju 21 od ruke krupijea. Idealno je kada je točno 21 a u slučaju da prekoračite ovaj broj u zbiru karata-automatski gubite ulog. Krupije se pridržava blackjack pravila, koja su obično da mora vući kartu na zbir 16, a stati na sve pri zbiru od 17 ili više.

Blackjack pravila

Vrijednost karata

U Blackjacku karte imaju slijedeću vrijednost:

  • As vrijedi 1 ili 11, po izboru igrača u određenoj situaciji
  • 10, J, Q, K vrijede po 10
  • Karte 2-9 imaju svoju vrijednost
  • Boje ili znakovi karata (Pik, Tref, Herc, Karo) ne utječu na igru.

Dakle konačnu vrijednost “ruke” izračunavamo zbrajanjem karata koje su nam dodijeljene. Važno je napomenuti da ukoliko imamo karte ( A, 6 ) tada zbir može biti 7 ili 17. Ako tražimo još 1. kartu (a ona je npr. 4), onda imamo( A, 6, 4) dakle zbir je 21; a ako je tražena karta kojim slučajem 7, onda će nam zbir iznositi 14 (A, 6, 7) (u ovom slučaju As se računa kao 1), jer bi u suprotnom imali zbir veći od dozvoljenog a samim tim i izgubili. Takozvana “meka” ruka jeste ona koja sadrži Asa a da pri tome ne prelazi zbir 21- primjer ( A, 6). Za ovaj zbir bi se reklo “mekih” 17 iz razloga što igrač može vući još 1. kartu bez opasnosti da prekorači 21. Dok bi drugi primjer (A, 6, 7) bio “tvrda” ruka. Nadamo se da je ovo dovoljno jasno, pa prijeđimo dalje.

online blackjack

Karte za blackjack – Podjela karata i izbor igrača

Nakon što ste odredili koji ulog postavljate u igri ( on može biti uglavnom izmedju $1-300) ovisno o kazinu u kojem igrate, krupije će dodijeliti svakom igraču po 2 karte. Sve su okrenu te licem ka gore, osim krupijeove 2. karte koju će on okrenuti tek kad svi igrači budu odigrali svoju „ruku“.

Blackjack online game

Igračev izbor je sljedeći:

  • STANI ili KARTU – ovisno o zbiru prve 2 karte, odlučećete da li ste zadovoljni zbirom istih te STATI, ili zatražiti još 1. KARTU.
  • DUPLO – duplirati ulog znači postaviti isti iznos kao prvobitno uloženi, s tim da u takvoj situaciji imate pravo samo na još jednu dodatnu kartu. Primjer za ovakvu reakciju bi bio: vaša „ruka“=11 recimo karte (7,4) krupijeova karta 6. Primjera za duplanje uloga ima raznih, stoga obavezno prije igranja pogledajte pod OSNOVNA BLACKJACK STRATEGIJA.
  • RAZDVOJITI KARTE – radvojiti karte možete u slučajevima kada imat 2 karte iste vrijednosti (par), bilo koje 2 karte vrijednosti 10 kao i 2 Asa. U svim slučajevima razdvajanja dodajete ulog na stol koji je jednak vašem prvom ulogu, te pravite 2 „ruke“. Zatim nastavljate igrati svaku ruku zasebno i prelazite na 2. ruku tek po komletiranju 1. Važno je dodati da ukoliko razdojite 2 Asa-što je osnovno pravilo, dobijate samo po još jednu kartu na spomenute.

Blackjack online game – Online Blackjack

Posljednje ali nikako najmanje važno (naprotiv), najjača kombinacija je dakako Blackjack-iznos od 21 u prve 2 dodijeljene karte (As+bilo koja karta vrijednosti 10). Ovaj dobitak će vam kazino isplatiti u omjeru 3:2, što bi značilo da ako je vaš ulog bio $10, isplata bi iznosila $25 (dobitak +15). Ovo je dakle najveći dobitak u igri i dobiće svaku krupijeovu „ruku“ osim Blackjacka krupijea-u tom slučaju niste dobili ali ni izgubili, ulog „miruje“. Također treba spomenuti da ukoliko ste do zbroja 21 iz 2 karte došli razdvajanjem 2 Asa, isti se neće računati kao Blackjack. Nego se računa kao „običan“ zbir 21-te ako bi u tom slučaju krupije dobio Blackjack vaša „ruka“ bila bi pobijeđena.