Povijest sportskog klađenja (prvi dio): Ujedinjeno Kraljevstvo kao kolijevka

Povijest sportskog klađenja (prvi dio): Ujedinjeno Kraljevstvo kao kolijevka

Sportsko klađenje i klađenje generalno danas je veoma širok pojam koji je veoma teško objasniti. U ovom tekstu to uopšte neće biti tema, niti ćemo se truditi objasniti što je u stvari sportsko klađenje i kako ono funkcionira. U ovom tekstu govorit ćemo o dalekoj istoriji sportskog klađenje, preciznije samim začecima sportskog klađenja. Vjerujemo da vam je ovo pitanje dosta puta prolazilo glavom – tko je smislio skoro savršen način za zaradu novca?

povijest sportskog klađenja

Precizan period u kojem se pojavljuje sportsko klađenje je generalno teško odrediti, no vjeruje se da se prvi put ideja o sportskom klađenju pojavila gdje drugo nego u Ujedinjenom Kraljevstvu koje je ujedno i kolijevka nogometa između ostalog. No, daleko od toga da je nogomet bio prvi sport na koji su se ljudi kladili u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Ideja o sportskom klađenju javila se nešto prije 19. stoljeća kada su Englezi krenuli sa masovnim organiziranjem konjičkih trka. Doduše, konjičke trke su se organizirali i ranije, u 12. vijeku je Ričard Lavljeg Srca organizirao trke sa nagradnim fondovima, a Henry VIII je ustanovio prva pravila konjičkih trka u u 16. vijeku. Međutim, trebalo je dugo vremena da konjičke trke postanu konstantne na teritoriji Ujedinjenog Kraljevstva. Tek oko 1800. godine ustanovljena je prva ozbiljnija organizacija koničkih trka, i upravo to vezujemo za početke sportskog klađenja.

Međutim, na početku nije bilo sve tako idealno. Niti za onoga tko se kladiti, niti za onoga tko omogućava opklade.  Prve neovisne ‘kladionice’ vezuju se za ime Harry Ogden u ranim 1800. godinama. Ubrzo se javljaju i prvi problemi, ponajviše zbog nedostatka konkretnih pravila. Nije bilo posebnog zakona koji vam garantira da ćete biti isplaćeni ukoliko vaš konj pobijedi na utrci. Većina oklada se zapisivala na običnim papirićima gdje bi se osoba koja je priređivač oklade potpisala.

Dolaskom Kraljice Viktorije na vlast 1837. godine, ‘vlast’ je počela drugačije gledati na kockanje koje su opisivali kao grešna i bezbočna djela koja bi vam mogla otrovati dušu.

Dolazimo do pojma ‘tečaj’ ili ‘koeficijent’. Sigurno ste se dosta puta zapitali na koji način tečaj funkcionira, te kako se on određivao u davna vremena. Najjednostavnije, u početku svaki ‘bookmaker’ je isplatu računao prema sopstvenim pravilima, a osnovni principi kojima se vodio su bili procjena željenog procenta vraćanja igračima i procjena šansi. Tokom klađenja morao je da upotrebi matematičke proračune nakon svih oklada, i osmisli takve ‘kvote’ koje će ići na ruku njemu, ali i onima čiji konj pobijedi na utrci. Naravno, netko će na kraju završiti u minusu. Bez sumnje, rizik je bio nezaobilazan, pogotov okada bi se ‘bookmaker’ više oslonio na spostveni osjećaj. Oklada nije bilo puno, tako da ni dobici nisu bili veliki.

Nešto kasnije, fenomen sportskog klađenja (konkretno na konje) se proširuje i na Francusku, zemljus sa daleko manjom povijesti koničkog sporta. Prvi hipodrom Plaine des Sablons su dobili tek 1776. godine, za vrijeme vladavine Luja 16, a tek kasnije dolazi i sportsko klađenje. Joseph Oller je prvi osmislio konkretna pravila sportskog klađenja, tako da se broj prevara smanjio. On je 1865, godine osmislio sistem koji je donekle garantirao sigurnu zaradu i priređivaču oklade i onima koji bi eventualno pogodili koji konj će osvojiti utrku. Zaključio je da takav sistem zahtjeva dosta računanja, tako da je morao osmisliti poseban mehanički uređaj za takvo što.

Svoj patent je registrovao krajem 1800. godina i dao mu ime Poule Oller. U početku klađenje se zasnivalo na sljedećem principu: Osoba koja ulaže novac odabere konja za kojeg misli da će pobijediti i na njega polaže određeni iznos. Kako nisu postojali fiksni tečajevi, dobitak se računao tek nakon svih uplata.

Dobit koju je imao bookmaker, odnosno priređivač klađenja je bila 5% od svih uplata, a ona je naravno mogla biti i veća zbog prirode sportskog klađenja. Ukoliko bi pobijedio konj koji je važio za totalnog autsajdera, dobit bookmakera bi mogla biti i daleko veća. Klađenje je uskoro postalo legalno u cijeloj Francuskoj, a četrdesetrak godina kasnije na prijedog Winstona Churchilla Engleski parlament usvaja zakon kojim se legalizira klađenje u Engleskoj.

>>>Povijest sportskog klađenje (drugi dio): William Hill otvara svoju prvu kladionicu, moderno klađenje

Ukoliko želite više besplatnih tipova i analiza, posjetite naš forum na kojem svakodnevno postavljamo besplatne analize i tipove iz raznih vrsta sportova. Banner ispod će vas odvesti do našeg foruma. Jednostavnim klikom do besplatnih tipova. Hvala vam i sretno!
Kladjenje forum