NaslovnicaVijestiPremier liga uvodi pravila koja ograničavaju troškove klubova

Premier liga uvodi pravila koja ograničavaju troškove klubova

Na nedavnom sastanku predstavnika klubova engleske Premier lige, većina je podržala uvođenje mjera za ograničenje potrošnje na igrače. Jedino su Manchester United, Manchester City i Aston Villa glasali protiv, dok je Chelsea ostao suzdržan. Klubovi su ovlastili predstavnike lige za pripremu dokumentacije, a u sljedećih mjesec dana će se usuglasiti detalji. Konačna odluka trebala bi biti potvrđena na sljedećem sastanku u lipnju, na kojem će biti potrebno odobrenje najmanje 14 od 20 klubova.

Raspravljani paket mjera odnosi se na “squad cost”, što obuhvaća ukupne troškove momčadi, uključujući plaće igrača, amortizirane troškove transfera i provizije agentima. Predloženo je da taj ukupni trošak ne prelazi pet puta više od iznosa koji posljednjeplasirani klub lige zaradi od prava emitiranja i komercijalnih aktivnosti.

Na primjeru Southamptona, koji je prošle sezone zauzeo posljednje mjesto i zaradio 121,1 milijun eura, dolazimo do granice od 605,5 milijuna eura za ukupne troškove momčadi. U ovoj sezoni, jedini klub koji bi prešao tu granicu bio bi Chelsea čiji se “squad cost” procjenjuje na 630,3 milijuna eura, dok bi Manchester City bio malo ispod granice s 586 milijuna eura.

Počevši od sezone 2025./26., mjere će se primjenjivati paralelno s prethodno usvojenom mjerom koja propisuje da klub može potrošiti najviše 85% ukupne zarade kluba na svoj “squad cost” (ili 70% ako sudjeluju u europskim natjecanjima, u skladu s pravilima UEFA-e).

To bi praktično značilo da, čak i ako 85% ukupne zarade kluba premašuje ograničenja prema novim mjerama (pet puta više od prihoda od emitiranja posljednjeg kluba lige), klub ne bi mogao potrošiti više od projiciranih 605,5 milijuna eura prema novim mjerama. S druge strane, ako je 85% ukupne zarade kluba manje od projiciranih 605,5 milijuna eura prema novim mjerama, taj klub ne bi mogao potrošiti više od 85% ukupne zarade na momčad, čak i ako taj iznos ne prelazi 605,5 milijuna eura.

Udruga profesionalnih nogometaša izjavila je da će “pričekati da vidi dodatne detalje”, ali ističe da su “uvijek bili jasni da će se protiviti bilo kojoj mjeri koja bi postavila strogo ograničenje na plaće igrača”. Odluka neće biti donesena bez konzultacija s Udrugom nogometaša. Liga tvrdi da se ne radi o strogom ograničenju jer će se ono prilagođavati rastu prihoda lige. Nadalje, liga navodi da će se daljnji detalji pravila razraditi nakon ekonomske i pravne analize, ostavljajući otvorenom mogućnost da klubovma možda bude dopušteno da potroše više od dodijeljene brojke pod uvjetom da se to kompenzira prodajom igrača.

Najnovije vijesti

Vratar Liverpoola želi otići iz kluba, Redsi za njega traže 25...

0
Prije nekoliko dana nizozemski stručnjak Arne Slot službeno je preuzeo mjesto šefa stručnog stožera engleskog Liverpoola, no već su mu stigle prve loše vijesti....

Najnovije najave utakmica

LIVE STREAM

Gledajte sportove uživo na bet365! Vrijede restrikcije za određene države. Uvjet je korisnički račun s uplaćenim pologom ili da ste se okladili unazad 24 sata. BeGambleAware.org , 18+

RECENZIJA BET365 KLADIONICE

Profesionalni kladioničari se klade u ovoj kladionici! Saznaj zašto je po našem i mišljenju mnogih ovo najbolja kladionica na svijetu! Sve o bet365 kladionici i promocijama za nove i postojeće igrače!