Jump to content
Bet365 Otvori racun

Posljednja Sansa 2023-2024.jpg

Lomme

Članovi
  • Posts

    115
  • Joined

  • Last visited

Posts posted by Lomme

  1. Metalleghe - Zrinjski 2 @ 1.80 Supersport

    Metalleghe i Zrinjski će danas na Piroti odmjeriti snage uoči 11. kola BHP lige stoga ne možemo govoriti o prednosti domaćeg terena bilo koga od njih i pored toga što je momčad iz Jajca nominalno prvonavedena. Oni su se nakon iznenađujućeg trijumfa na Koševu vrlo brzo izgubili dah pa osim solidnih remija sa Olimpicom i Slobodom nisu ništa značajnije uradili. Izgubili od Širokog i Željezničara u ligi te iznenađujuće od Veleža u kupu , a ništa im bolje ne predviđaju ni danas protiv aktulenog prvaka i vodeće momčadi Zrinjskog. Izabranici Vinka Marinovića su furiozno krenuli u obranu titule ove sezone , imaju pet bodova prednosti nad drugoplasiranim Radnikom i dobojskom Mladosti te bi nakon ovog kola mogli i podebljati tu prednosti s obzirom da Bijeljinci dočekuju Željezničar , a Mladost već odradila ligašku obvezu u ovom kolu pobjedivši jučer Čelik. Nakon jedinog poraza od Sarajeva prije više od dva mjeseca , Mostarci su u nizu od devet utakmica bez poraza uz sedam pobjeda i dva neodlučena ishoda , protiv Širokog na Pecari i Krupe podno Vrbasa. Nimalo iznenađujuće s obzirom na činjenicu da je hercegovački derbi uvijek bez favorita , povijesno gledano dok se novopečeni prvoligaš izrazito dobro drži u društvu najjačih , a sigurno da im pomaže i to što jedini ugošćuju svoje protivnike na terenu s umjetnom travom. Plemići su nakon toga prvo prošli banjalučki Borac u kupu s 5:0 , a zatim pobijedili i Mladost pod Bijelim Brijegom u izrazito tvrdoj utakmici gdje su gosti skupo prodali kožu i mogli uz malo sreće i do boda. Danas ih očekuje nešto lakši posao jer je Metalleghe totalno van forme te bi im i jedan primljen gol vrlo vjerojatno značio i poraz s obzirom na dosta neinspirisan napad u posljednje vrijeme. Napomenuo bih da će Plemići imati veliku podršku danas jer je dosta Ultrasa krenulo put Travnika pa bi na njihovim krilima uz neupitnu razliku u kvaliteti danas trebali do nove pobjede.
     

  2. Dinamo Zagreb - Juventus (h1:0) @ 1.75 Wwin / (h2:0) 2 @ 2.93 Wwin


    Zagrebački Dinamo je ostvario veliki uspjeh plasiravši se i u ovogodišnje izdanje Lige prvaka , ali će se po svemu sudeći ponoviti povijest iz njihovog prvog učešća jer realno nikad nisu lošije izgledali. Tada su bili tek dekor u grupi smrti , ove godine je ista priča što je u prvom kolu demonstrirao i njihov stari poznanik Lyon demonstracijom klasne razlike od 3:0 i bez neke posebno nadahnute igre. Modri su zaslužili barem pogodak , ali Soudani je prije svega bio indisponiran dok se ostatak momčadi i nije previše isticao , ali treba naglasiti da su u momentima egala bili nedorečeni pa je za vjerovati da se Lav s Gerlanda opustio nakon ugodne prednosti. Skromniji igrački kadar no inače te trener koji nije još uvijek sve posložio bile su više nego očigledne slabosti koje je par dana poslije iskoristila Rijeka na Kantridi i zadala im nove probleme pobjedom od 5:2. Kranjčar se odmah povukao nakon te utakmice svjestan da nije uradio ono što se od njega očekivalo , a njegov nasljednik se dosada stidljivo predstavio pobjedom u kupu nad Velim Vrhom te minimalnim trijumfom kod 'mlađeg brata' Lokomotive. Vjerujem da ih sutra čeka još jedna gorka pilula jer je Juventus jedna od kompletnijih momčadi na svijetu , napadački izrazito potentni za razliku od većine talijanskih klubova što bi moglo rezultirati još jednom katastrofom. Za vikend su pobijedili neugodni Palermo tek minimalnim rezultatom zahvaljujući inspiraciji mladog golmana hrvatske reprezentacije Posaveca , a par dana prije toga razmontirali slabašni Cagliari. Za sutra nemaju bitnijih izostanaka , Asamoah , Benatia i Rugani se svakako daju nadoknaditi pa će Allegri biti na slatkim mukama , pogotovo u napadačkom dijelu. Dinamo je bez kapitena Antolića , ali su se već ranije oprostili od Roga , Pjace , Eduarda koji su im 'do jučer' držali kostur ekipe pa bi sve osim njihovog fijaska bilo veliko iznenađenje.

  3. Bastia - Nancy over 4.5 cards @ 1.91 Wwin

    U izvanrednom šestom kolu francuske Ligue 1 uguranom među radne dane svoj će meč na Korzici odigrati Bastia i Nancy. Bastia igra upravo onako kako se i očekivalo , polažući sve nade za opstanak u dobro odigrane domaće utakmice dok gostujuće bodove vreba od stanovnika donjeg dijela tabele. Uvodni trijumf su ostvarili ipak van svog grada na gostovanju kod neprepoznatljivog Lorienta , zatim i kod kuće protiv Tolousea uz poraze od PSG-a , Caena i St.Etienna. Danas im na noge dolazi Nancy koji je nakon tri poraza na startu i gol razlike 0:7 napokon uspio konsolidirati redove te prvo pobijediti Lorient , a zatim i remizirati s Nantesom u prošlom kolu. Gol razlika 3:8 i četiri boda iz pet kola je koliko-toliko podnošljivo za početak sezone te danas traže priliku produžiti svoj mini niz bez poraza. Duel dosta tvrdih ekipa kojima je svaki bod zlata vrijedan ne obećava atraktivnu predstavu , ali grčevita borba nikako ne bi trebala izostati što bi moglo rezultirati s pokojom javnom opomenom. Bastia je prošle sezone bila jedna od grubljih ekipa u ligi , Nancy to svakako može pratiti kad treba i pored prošlotjednog iznenađenja protiv Nantesa i mislim da će sudija kakav je Johann Hamel to znati kazniti , tim više što je davao minimum četiri kartona u svakoj utakmici još od sredine februara ove godine. Na prosjeku je od tačno 4 žuta kartona po utakmici s tim da nerijetko daje i crvene pa bi uz standardan pristup ekipa ova granica morala biti itekako dostižna.

    Nice - Monaco over 4.5 cards @ 1.57 Wwin

     

    Veliki derbi francuske lige odigrat će u Nici istoimeni domaćin i Monaco. Domaćin je nakon odlične prošle sezone čemu svjedoči i učešće u Europskoj ligi , a sudeći po dosadašnjim predstavama žele i više. Četvrtoplasirana su momčad prvenstva sa 11 bodova s tim da su PSG i Toulouse već odigrali svoje utakmice pa bi u slučaju eventualne pobjede izbili na čelo lige. Pobjednički niz koji je startao u duelima protiv Rennesa odnosno Angersa ispresijecali su remiji s Lilleom i Montpellierom , a u međuvremenu je na ovom stadionu pao i nekad veliki Marseille. Momčad dosta obećava i ove sezone pa će Monaco imati sve samo ne lagan zadatak danas , tim više što im je ovo četvrta utakmica u 11 dana. Sve tri su uspjeli pobijediti , prvo Lillea , zatim Tottenhama u Ligi prvaka te na koncu Rennes prije četiri dana te i oni , kao i Nice imaju priliku izbiti na pijedestal lige ukoliko ne izgube danas. Dakle , ulozi dosta veliki pa će i jedna i druga momčad pristupiti maksimalno ozbiljno jer se već dugo nije desilo da PSG netko svrgne s trona , a rivalstvo ova dva kluba samo još više dolijeva ulje na vatru. Arbitar zadužen za ovaj duel je Francuz Benoit Bastien koji bi , poznavajući njegovu hitru narav , morao danas dosta sankcionisati budući da će grube igre sigurno biti. Na prosjeku je od 3.45 žutih kartona u svim natjecanjima , a valorizaciju mu svakako kvare europske i reprezentativne utakmice gdje je u posljednje vrijeme sudio nešto blažim ekipama. U Francuskoj se itekako zna uhvatiti za džep pa očekujem da tako bude i ovog puta , tim više što vjerujem da će mu ovi rivali itekako dati povoda. 

  4. Crvena Zvezda - Sassuolo x2&2+ @ 1.67 Germaniasport

    Crvena Zvezda se nakon večerašnjeg nastupa vrlo vjerojatno oprašta od Lige Europe jer iz Reggio Emilie donose zaostatak od tri gola koji je protiv ovakvog protivnika teško nadoknadiv. Bila je to utakmica dva apsolutno različita svijeta , onog talijanskog brzog i tehnički potkovanog te balkanskog koji takvom ritmu i načinu igre nikako nije uspio odgovoriti. Primili su tri izuzetno jeftina gola mada se ništa manje nije ni očekivalo , a moglo je biti i gore da su brzonogi Berardi i Defrel bili precizniji u par navrata. Bilo kako bilo , utakmicu mogu opušteno odigrati jer gotovo nikakve sumnje u vezi pobjednika nema , pitanje je samo hoće li Zvezda večeras uspjeti sačuvati kakav-takav obraz i otići uzdignute glave. Da budem iskren , nisam siguran jer rezultati nisu toliko problem koliko ta bezidejna igra i sam pristup protivnicima , kako Ludogoretsu koji ih je doslovno pretrčao , tako i Sassuolu koji je ogolio sve njihove slabosti. Kahriman je nakon solidne prošle sezone katastrofalnu ušao u ovu , i u prvoj utakmici je nakon jedne loše procjene primio gol za vodstvo domaćina , a kasnije još dva uslijed loše reakcije njegove obrane. Prema naprijed ne uspjevaju ništa konkretno napraviti , raspoloženje Kataia zavisi uveliko o konačnom ishodu , a ofenzivni vezista je upravo prije sedam dana bio totalno indisponiran i uvijek odlično zatvoren prije svega od Pelusa. Očekujem da i večeras gledamo nešto slično , Sassuolo bi mogao malo kombinirati sa sastavom mada toliko izbora i nemaju pa će vrlo vjerojatno ekipa koja istrči na teren biti u pol poziciji većinu susreta kako je i bilo u Italiji. S druge strane , golijadu svakako očekujem jer od ofenzivnih gostiju i dosta defanzivno inferiornih domaćina se to samo i može očekivati pa su mi dva gola na utakmici uz barem neodlučen ishod za Talijane realna opcija.

    Hajduk - Maccabi Tel Aviv x2&2+ @ 1.80 Germaniasport
     

    Hajduk večeras pred prepunim Poljudom ima priliku ostvariti povijesni uspjeh i plasirati se u grupnu fazu Europa lige nakon dugo , dugo vremena izbivanja. Na putu im stoji izraelski Maccabi iz Tel Aviva koji je realno najlakši protivnik kojeg su mogli dobiti u ovoj fazi , ali svejedno kvalitetniji od hrvatskog predstavnika. Hajduk prije svega mora raščistiti neke stvari u svojim redovima , a onda razmišljati o protivničkim jer je izvjesno da pravu igru nemaju te da većinom ovise od Ohandzine i Sušićeve inspiracije dok se ostali prestidljivo priključuju napadačkom dijelu. S druge strane , obrana im je po ko zna koji put rečeno katastrofa , Nižić i Ćosić si nikako ne odgovaraju , a bek Ismaily se dobro sjeća koliko mu je problema napravio brzonogi Ben Haim u toj prvoj utakmici prije sedam dana kada je između ostalog i režirao drugi pogodak za svoj tim. On večeras srećom po Bile neće nastupiti što je izvjesna voda na njihov mlin , ali ima tu još dosta pojedinaca koji bi im itekako mogli zagorčati život. U domaćem taboru nema Nižića zbog kartona pa će na štopersku poziciju vrlo vjerojatno Jefferson , dok su Bašić , Mujan i Bencun ipak nešto nadoknadiviji u odnosu na startnog braniča. Pušnik je optimističan prije svega zbog publike i domaćeg terena na kojem je tradicionalno teško igrati , ali pitanje je je li onih osam golova Dinama i Rijeke na dva posljednja susreta poljuljalo njegovu momčad prije ovog okršaja s momčadi koju kvalitetom ne dijeli gotovo ništa od tih timova. Arveladze s druge strane označava bilo kakav ishod osim pobjedničkog kao neuspjeh za njegove momke što je i realno s obzirom s kakvim igračkim kadrom raspolaže , ali u nogometu je , uvjerili smo se dosta puta , sve moguće. Iskreno bih volio da griješim , ali mislim da će Hajduk večeras ostati kratkih rukava jer jednostavno ne znaju igrati na rezultat , dosta je mladih momaka u timu koji nisu dorasli ovako zahtjevnoj utakmici , većina i debitira u ovoj fazi natjecanja pa je svojevrsna trema dosta izvjestan ishod. S druge strane , Izraelci su preiskusni , imaju kadar čiji su pojedinci svojevremeno nastupali u vrhunskim europskim klubovima te su im ovakve utakmice mnogo bliže i poznatije iskustvo. Hajduk će vrlo vjerojatno krenuti s dva napadača , gustom sredinom te visoko postavljenom obranom što će otvoriti Izraelcima prostor za kontreiz kojih su se i rodila dva pogotka u Tel Avivu, a budući da im je i neriješen ishod odgovarajući za prolaz , očekujem da barem tako i bude uz barem dva pogotka. 

  5. Rostov - Ajax over 5.5 cards @ 2.00 Premier

    Rostov i Ajax će u okviru posljednjeg ciklusa kvalifikacija za Ligu prvaka odigrati uzvratnu utakmicu na ruskom frontu. Domaći iz zadnjeg duela nose vrlo solidnih 1:1 što im , uz njihovu tradicionalno tvrdu igru , nosi jake šanse za plasman u najelitnije europsko takmičenje što bi bio najveći uspjeh u povijesti kluba budući da se tamo nikada nisu našli. Ajax je s druge strane mnogo poznatije ime u svijetu sporta , svojevremeno europski prvaci te vlasnici jedne od najboljih nogometnih generacija svih vremena , ali se s dolaskom novog tržišnog sistema i načina poslovanja ekipa uglavnom jako brzo razilazi od svojih najboljih igrača. Tako je bilo i ove sezone , ekipa je oslabljena za mlade i potencijalne igrače u zamjenu za koje su dobili 30 milijuna eura profita te nešto iskusnije i afirmiranije , ali svakako lošije akvizicije dugoročno gledano. Otišao je Milik (Napoli) za 32 milijuna , Van den Hoorn (Swansea) za 2.5 milijuna i Van Rhijn (Club Brugge) i Andersen (Grasshoppers) za 1.5 milijun eura. Dva mlada supertalenta , Murić i Živković su otišli na posudbe u Pescaru odnosno Utrecht što je još jedan minus s obzirom da se radi o momcima koji bi svojom kreativnošću (Živković) te golgeterskim njuhom (Murić) mogli itekako biti od koristi u ovakvim utakmicama. No da ne ostane samo na odlascima , Ajax se malo i pojačao u vidu Traorea (posudba iz Chelseaja) , Westermann (Betis) i Doekhi (Utrecht) dok je jedini plaćen igrač Sanchez (Nacional) koji je došao za 5 milijuna eura. Opet sjajno financijsko poslovanje , ali ekipa sve više gubi na širini te mi se čini da će prije svega teško proći ovdje , a kamoli u Ligi prvaka. Rostov je s druge strane momčad u usponu , završili su drugi prošle sezone i tako obezbijedili kvalifikacije gdje su šokirali prije svega belgijski Anderlecht pobjedom od 2:0 u Belgiji čime su osigurali najmanje Europsku ligu , a po meni vrlo vjerojatno i više od toga. I oni su više prodavali nego kupovali ove godine zaradivši pritom 6.2 milijuna eura što je u usporedbi s Ajaxom mizerno , ali za njih svakako solidno. Za obeštećenje je otišao jedino Bastos (Lazio) za 6.5 milijuna eura , dok su Ostapenko (Zenit Pz) , Stukanov (Rotor) , Katcharava (Ethnikos Achna) te Kanga (CZV) otišli bez ili za jako malo obeštećenje. Doveli su tek dvojicu igrača , mladog napadaća Azmouna (Rubin) te polivalentnog vezistu Vebera iz druge lige (SKA). Ekipa je dakle ostala pri svom kosturu što je najbitnije , vremena za kupovinu svakako da ima mada mislim da neće žuriti jer je ovo ipak debitantska sezona te očekivanja nisu velika. Imaju u trenutačnoj formaciji par vrlo dobrih igrača , prije svega čvrstu obranu zbog čega su i poznati po igri na rezultat kroz cijelu prošlu sezonu. U Amsterdamu su prije sedam dali čak i prvi došli u prednost preko Noboe već u 13. minuti , ali je Klaassen iz jedanaesterca 25 minuta kasnije postavio konačnih 1:1. Ajax će ovdje morati napasti , to je sigurno jer bez pogotka se nemaju čemu nadati , a vrijeme koje odmiče će im stavljati sve veći pritisak na leđa što može biti tajno oružje za Rostov , prije svega preko kontri i polukontri. Ekipe i rezultat iz prve utakmice iniciraju da bi ova večerašnja mogla biti 'na nož' jer je ulog velik , pa bi se arbitar mogao često hvatati za džep. Uloga je pripala jednom od ponajboljih , Srbinu Miloradu Mažiću koji je sudio dosta velikih utakmica i poznat je po niskom pragu tolerancije na startove. Daje 4.5 žuta kartona po utakmici u prosjeku s tim da je u internacionalnim nešto rigorozniji jer su rezultati većinom u egalu. Ovogodišnji Superkup je završio podijelivši pet žutih i jedan crveni karton , prije toga je davao redom 6 , 6 , 4 , 7 + crveni , 6 , 10 , 9 i 5 kartona s tim da niti jedna tekma nije završila pobjedom neke od ekipa sa preko jedan razlike što očekujem i večeras , pa mi se ova granica za njega nikako ne čini nedostižnom.

    Borussia Monchengladbach - Young Boys 1/1 @ 1.90 Premier

    Borussia iz Moechendgladbacha je na pragu plasmana u elitno društvo najboljih europskih  timova nakon što su prije sedam dana u Švicarskoj stvorili kapitalnu prednost za ovaj susret pobijedivši 3:1. Trener Schubert svakako da ima razloga biti zadovoljan jer je ovo druga uzastopna sezona da se njegova momčad plasira u Ligu prvaka te će osim punjenja klupske kase konačno dovesti ovaj klub na europsku mapu , klub koji je većinu vremena provodio u sjeni Bayerna , Dortmunda , Leverkusena pa i Wolfsburga i Schalkea. No daleko od toga da će olako shvatiti ovu utakmicu vidjevši kako su Boysi došli do ove faze. Bilo je to izbacivanje sjajno Shakhtara iz Donetska kada su u Švicarskoj sustigli dva gola zaostatka iz prve utakmice i boljim izvođenjem kaznenih udaraca osigurali barem europsku zimu. Budući da ligaških obveza još nemaju , ovo im je prva službena utakmica kod kuće pa će atmosfera vrlo vjerojatno biti na vrhuncu , a i igrači jer se žele svim silama dokazati kako ovdje nisu nimalo slučajno te da se samim plasmanom neće zadovoljiti. Što se tiče igračkog kadra , ponešto su i promijenili što odlascima , što dolascima , no kostur ekipe je uglavnom na okupu izuzev jednog od ponajboljih , Granita Xhake koji je za 45 milijuna eura pojačao Arsenal. Branimir Hrgota je prešao u Frankfurt , Hinteregger u Salzburg , Nordtveit u West Ham , u svakom slučaju nadoknadivo. Došli su Doucoure (PSG) bez obeštećenja i Benes (Žilina) za 2 milijuna koji zbog ozljeda neće nastupiti , ali i Vestergaard (Werder) za 11 milijuna , Kramer (Leverkusen) za 15 milijuna , te Strobl (Hoffenheim) i Brandenbauer besplatno i konkurirat će za sastav večeras , čak štoviše bi i netko mogao početi susret. Većih problema od spomenute dvojice ozlijeđenih nemaju , golman Sommer je vukao blagu povredu , no prema zadnjim informacijama trenira s timom i trebao bi početi večeras. Realno je očekivati još jednu pobjedu jer Švicarci osim rezultatskog deficita imaju problema s ozlijeđenim igračima pa tako neće moći računati na stopere Jossa , Benita i Von Bergena , veznjaka Sanoga , napadače Gerndta , Seferija te i onog najboljeg , Hoaraua dok su Sulejmani i Rochat u upitnom stanju te se još ne zna hoće li istrčati. Bilo kako bilo , Hutter je u velikim problemima već na startu sezone te će vrlo vjerojatno izgubiti ovu bitku i teže no što je očekivao. Ljetos je ostao i bez još nekoliko bitnih igrača , prije svega mladog stopera Hadergjonaja koji je za 2 milijuna eura protuvrijednosti obukao dres Ingolstadta , veznjaka Nuzzola (Xamax) , Vitkevieza (Servette) te Zulechnera (Freiburg). Kao zamjene su došli stoper Mbabu (Newcastle) , vezista Schick (Sturm) te napadač Frei (Lille) uz nešto manje bitnijeg braniča Burgya (Wohlen) što bi donekle trebalo pokrpati večerašnje probleme , ali dugoročno nikako. Borussia je za razliku od njihovih ligaških suparnika mnogo ozbiljnija te bi urođeni njemački mentalitet trebao donijeti još pokoji gol na njihov konto te započeti sa stilom novu sezonu pred domaćim navijačima.

    Borussia Monchengladbach - Young Boys under 3.5 cards @ 1.85 Premier

     

    Budući da očekujem da utakmica rano dobije pobjednika , mislim da potrebe za nekom pregrubom igrom neće biti jer i jedna i druga momčad svakako da zna da potrebe u takvim utakmicama za udaranjem nema. Prvi susret je ponudio samo tri žuta kartona i to u prvom poluvremenu dok je neke neizvjesnosti još i bilo , sad je nema pa će gosti unatoč najavljenoj grčevitoj borbi itekako imati na umu da je ono na šta pucaju itekako teško od starta , a kamoli nakon još par pogodaka u njihovoj mreži koje očekujem. Sudi Englez Andre Mariner koji kao i svi otočki suci ima nešto viši prag tolerancije na startove , pa tako i prosjek od ni čitavih 3.5 žuta kartona po utakmici. Ove sezone je sudio samo Cityu i Bournemouthu uz jedan pokazani karton na utakmici dok se u međunarodnim susretima znao malo više razmahati , naravno s potrebom jer je sudio primjerice Grcima , Azerbajdžancima te općenito Istočnjacima uz jednu neobičnu grubu utakmicu između Legie i Midtyllannda , ekipa koje ne spadaju u sam vrh udarački orjentiranih momčadi. Bilo kako bilo , mislim da će ova utakmica proteći u fer i korektnom duhu te da nećemo vidjeti više od tri kartona na utakmici koliko ih je prošli put podijelio i mnogo slobodniji Rizzoli.

  6. SAD (-15.5) - Srbija 2 @ 1.85 Germaniasport

    Završnica košarkaškog turnira u Riu pripala je zasluženo momčadima koje su najviše pokazale dosad , Srbiji i SAD-u. Orlovi su nakon nešto lošije odrađene grupne faze pobjedivši dvije od pet utakmica stali na loptu u knockout fazi , odigrali prije svega obranu onako kako znaju i zaustavili prvo Hrvatsku u četvrt , a zatim i Australiju u polufinalu. Poluotočke rivale su vodili sa oko petnaest razlike do ulaza u zadnju četvrtinu kada su gotovo sve prokockali , ali je nekoliko loših protivničkih poteza donijelo vodu na njihov mlin i u konačnici ugovorilo susret s Australijom. Dobro su se poznavali jer ih je već ranije ovdje spojila grupna faza kad su Klokani izašli kao pobjednici s čak petneast poena prednosti , ali su u ovoj utakmici u potpunosti zamijenili uloge. Australci su izgledali tromo , bez prave ideje u napadu dok je Srbija odigrali jednu od boljih obrana na čitavom turniru ne dopustivši gotovo niti jedan otvoren šut protivniku dok su svoje akcije bespogovorno pretvarali u poene i na kraju slavili sa +26. Saša Đorđević nije mogao sakriti osmijeh , ali za SAD dakako treba poseban recept jer su miljama daleko od bilo koje ekipe na prvenstvu. U jurnjavu sa njima nikako jer su daleko atletski moćniji , ključ će ponovno biti dobra obrana iako ovu iz polufinala teško da će ponoviti jer se tako inspirativno veče realno ne dešava svakodnevno , ma koliko god dobri bili. Protivnik se prošetao kroz grupnu fazu s pet pobjeda uz poteškoće upravo protiv današnjih rivala kad je Bogdan promašio otvoren šut za produžetke , Australija se držala sve do zadnje dionice dok su ostali padali mahom kao pokošeni kako je i očekivano. U knockout fazi su izbacili Argentinu sa +27 i teže no očekivano Španiju sa +6 mada prave dvojbe oko pobjednika nije bilo s obzirom na zaostatak Europljana od -15 po ulasku u zadnju dionicu. Trozupac Irving-Thompson-Durant je svakako tu da napravi značajnu razliku kako i priliči sadašnjim članovima prošlogodišnjih NBA finalista , a tu su za ne daj Bože i George , Anthony , DeRozan , Lowry , Butler .. sve igrači koji bez problema mogu utrpati +30 apsolutno svakome. Njihova najveća slabost su centarske pozicije gdje igraju Cousins koji rano uđe u problem s ličnim greškama ili Jordan koji unatoč blokerskim sposobnostima i nije neki defanzivac , a napadački dosta zavisi od ally-up situacija koje mu prirede suigrači. Srbija preko njih dvojice može tražiti svoju šansu , trebat će i inspirativnu večer Teodosića kao protiv Australije , mora proraditi barem jedan od dva centra , ali je najbitniji taj obrambeni dio gdje se mnogo očekuje od Bogdanovića kojemu je ovo golemo iskustvo za predstojeće avanture u najjačoj ligi svijeta. SAD je ovdje svakako favorit , ali se ne slažem sa većinom jer mislim da neće lako do zlata ma koliko jaki bili. Srbija igra srcem , imaju inat i igrače koji su u stanju iznijeti ovu utakmicu na svojim leđima i u egalu držati utakmicu , a ako tako i ne bude , sumnjam da će se osramotiti i izgubiti sa preko 15 poena razlike.


    Teodosić M. over 13.5 points @ 1.85 Germaniasport

    Miloš Teodosić je 29-godišnji playmaker moskovskog CSKA i srbijanske reprezentacije , po meni i najbolji na svojoj poziciji u Europi godinama unazad. Ove godine je uzeo dvostruku krunu , onu europsku čime je prekinuo prokletstvo u finalima ovog natjecanja , te ligašku bez po muke jer tamo realnu i nema preveliku konkurenciju izuzevši Khimki. Ovdje je bilježio sjajne partije kad je trebalo , Australiji 17 i 22 poena , SAD-u 18 , Hrvatima i Francuzima po 10 uz nešto lošiji šut iz igre , ali i defanzivce koji mnogo više mare od američkih. Irving je njegov startni čuvar koji ne pridaje toliko pozornosti tom segmentu i svakako očekujem da Teo preko njega najviše ordinira , ali i razigrava momčad. U drugom unitu to će biti Lowry koji je nešto , ali ne pretjerano bolji , ali i ne igra više od desetak minuta pa i ne bi trebao previše utjecati na tip. Teo je pokazao da je istinski vođa ove momčadi , poenterski i igrački općenito i na njemu je večeras da povuče jer će u protivnom Srbija sigurno ostati debelo kratkih rukava.



    Jokić N. over 9.5 points @ 1.85 Germaniasport
     

    Nikola Jokić je 21-godišnji centar Denver Nuggetsa i srbijanske reprezentacije koji važi za jednog od najvećih talenata kako europske , tako i svjetske košarke. Sjajnim je partijama u Mega Leksu , gdje je kao 18-godišnjak bio jedan od dva glavna igrača , zavrijedio visoko da kotira na draftu , a svojim uvodnim partijama i visoku minutažu u Nuggetsima. Ovdje je minute dijeli s iskusnim Raduljicom , dobijao ih je oko petnaest do dvadeset u grupnoj fazi izuzev utakmice upravo protiv SAD-a kada je za pola sata u igri pogodio 11 šuteva iz igre uz dvije trojke iz isto toliko pokušaja što je za centra i više nego odlično. U knockout rundi je igrao po 25 minuta i ubacio 9 Hrvatima i 12 Australcima uz nešto slabiji postotak , ali treba naglasiti da je vanjska linija obavljala veći dio posla pa je lopte dobijao hijerarhijski treći ili čak četvrti po redu. Ima meku ruku , odlično igra leđima te je prije svega vrlo inteligentan igrač što će mu siguran sam biti dovoljno za barem dvocifren učinak protiv Cousinsa ili Jordana koji nisu bogzna kako zablistali u obrani ovdje.






     

  7. Željezničar - Zrinjski dnb 2 @ 1.90 Wwin / 2 @ 3.00 Wwin
     

    Sasvim sigurno derbi ovog šestog kola BH Premier lige će na Grbavici odigrati Željezničar i Zrinjski. Željo je nakon prošle sezone , jedne od najlošijih otkad pamte i oni najzakletiji navijači , odlučio da kompletno revitalizira svoje redove i nanovo se uključi u borbu za sam vrh lige. Doveli su dosta novih igrača , veliku većinu njih bez obeštećenja kako su i pustili one stare i nepotrebne za klub. Došli su redom Lazić i Šećerović (Radnik) , Nikolić (Zrinjski) , Jahić (Levadiakos) , Husić (DVTK) , Toskas (Lamia) , Radinović (Borac BB) , Bevab (Zagreb) , Pozder (Den Bosch) , a otišli su Sadikovići (Krško i Krupa) , Turković (Olimpic) , Tiago (Cibalia) , Hodžurda (Vitez) i Đermanovič (Zhetysu) , osim Damira ništa pretjerano bitno. No ovakav reform momčadi je itekako dvosjekli mač jer Plavima rezultati trebaju što prije , a ekipu s novim trenerom nije lako uigrati pa bi se lako mogao ponoviti prošlogodišnji krah kad su završili tek šesti na polusezoni i propustili uloviti priključak makar za Europa ligu. Osjetili su to u posljednja dva kola izgubivši od Slobode na Tušnju i Viteza na Grbavici sa po 2:0 prekinuvši tako mini niz od dvije pobjede nad Širokim i Olimpicom jednakim rezultatima dok su u prvom kolu remizirali s vječnim rivalom Sarajevom. Danas im na noge dolazi itekako raspoloženi Zrinjski koji je već u uvodnom periodu pokazao da će itekako konkurisati za obranu titule ove sezone. Dobro su trgovali i ove godine , kvalitetno napunili kasu od prodaja Karačića (Adana) i Stjepana Radeljića (Stuttgart) uz neke manje naknade za Blaića (Vysočina) , Pehara (Olimpic) , dok su Radulović (Metalleghe) , Nikolić (Željezničar) i Zakarić (Slaven Belupo) otišli bez naknade odnosno vratili se s posudbe. Dostojne zamjene su dovedene , Barić (Vitez) je zamijenio Blaića na desnoj strani i više nego dobro , Kozić (Rudar) Karačića na vratima , Jakovljević (Radnik) je pojačao konkurenciju Katanecu , Graovcu i Radeljiću u obrani , Mrkaić (Vitez) napadačima , Jović (Borac BL) vezistima dok je Sivrić (Karvina) nadomjestio Zakarića i ozlijeđenog Todorovića. U prvih pet kola su ostvarili tri pobjede (Radnik , Olimpic , Sloboda) , poraz od Sarajeva te remi sa Širokim što im je donijelo dosta dobar start i prvo mjesto u odnosu na Slobodu s nešto slabijom gol razlikom , ali prava iskušenja Lige 12 tek kreću jer igraju s već trećim sarajevskim predstavnikom te i treći derbi , uzastopni. Sigurno da im neće biti lako na Grbavici gdje su samo jednom odnijeli puni plijen , ali su isto tako sačuvali barem bod pet od šest zadnjih puta uz tu jednu pobjedu prije dvije sezone. Igraju odličan nogomet , prije svega tvrd s dosta discipline što im donosi dosta dobroga jer ekipe iz lige nisu takvog kvaliteta da ne popuste makar jednom ili dvaput u 90 minuta. Željo uz raspoloženog protivnika ima i vlastitih briga jer su u lošoj formi , a i ne mogu računati na kartoniranog Blagojevića koji je u prošloj utakmici napravio ogromnu glupost u finišu utakmice i zaradio suspenziju na još neodređeno vrijeme. Da sve sumiram , Zrinjski je po meni trenutno u dobroj poziciji da ostvari bitnu gostujuću pobjedu , Plavi nikad nisu izgledali lošije i neuigranije te uglavnom sve zavisi od Lendrića i Stevanovića , a takvi rijetko kada dobro prolaze protiv Mostaraca. S druge strane , napad im izgleda dosta dobro na čelu s Mešanovićem iza kojeg vrijedno rade Bilbija , Sivrić i Peko , pa i bivši igrač Želje Tomić od kojega sve kreće stoga mi kvota na njihovu pobjedu ima određeni value , dok za one manje hrabre isto tako ona na ishod bez neriješenog ili jednostavan x2.

  8. Manchester United - Southampton 1 & over 1.5 goals @ 1.75 Wwin

    Drugo kolo engleske Premier lige će na Old Traffordu otvoriti domaćin iz crvenog dijela Manchestera i Southampton. Prijelazni rok ih je učinio jednima od glavnih favorita za titulu ove godine na čelu s Portugalcem Mourinhom koji je realizirao sve prošlogodišnje Van Gaalove 'tihe patnje'. Došli su Ibrahimović , Mkhitaryan , Pogba i Bailly kao četiri najveće želje Đavola , sve je prema nekima riješeno i sa drugim napadačem Gabrielom Barbosom 'Gabigolom' , a govorka se da bi i ovogodišnji europski prvak Fonte mogao u redove današnjeg rivala. Sve što sam naveo je prošlo kolo na svojoj koži osjetio Bournemouth u svom ambijentu izgubivši sa 3:1 režijom Mate , Rooneya i Ibrahimovića , ali ukupni dojam je da United mora lakše i brže stizati do golova jer neće uvijek biti stoperskih kikseva (Francis za gol Mate) ili sretnih odbijanaca (Martial za Rooneya) ili Ibrine magije sa 25 metara. No ekipa se tek okupila i za rezultate sigurno da treba vremena , a boljeg od Mourinha teško da su mogli dovesti stoga je na navijačima i upravi da čekaju ono neizbježno , a to je stalan boravak u Ligi prvaka prije svega. Danas im u goste stiže Southampton koji je kao i svake godine drastično mjenjao sastav zaradivši pritom pozamašnih 40 milijuna eura. Otišli su Wanyama (Tottenham) , Pelle (Shandong) , Mane (Liverpool) i Juanmi (Real Sociedad) i popravili financijsku bilancu , Ramirez je besplatno prešao u Midlesbrough dok je nekolicina poput Gallaghera i Gazzanige pronašla svoje mjesto na terenu u vidu posudbi u slabije klubove. Dovodili su kao i uvijek skromno plaćene igrače kao zalog za budućnost , stigla su dva vrlo talentovana veznjaka u vidu Redmonda (Norwich) te Hojbjerga (Bayern) dok je Pied iz Nice došao bez obeštećenja. Dakle , pokrili su krilne pozicije s tim da Redmond dobar dio vremena može provesti i iza napadača , ali im još uvijek fali klasična špica na kojoj rade u narednih petnaestak dana prijelaznog roka , a sigurno da imaju prostora za manevar. Bit će teško ove sezone , opstanak će sigurno izboriti ali nikako više od toga jer je napad na Europu s ovakvom ekipom  ipak malo preoptimističan. Wanyama kao osigurač i Mane kao igrač koji iz ničega može stvoriti nešto je ono što će najviše faliti Svecima , obrana se još koliko-toliko drži mada uz njihov prepoznatljivi ritam će i ona biti na mukama , pogotovo kada dolaze na megdan ovakvim ekipama. United će danas vjerujem nastaviti svoj pobjednički niz , jači su za Pogbu kao i Southampton za Forstera , ali im fali prvi bek Bertrand čije će mjesto najvjerojatnije zauzeti mladi Targett. Prošle dvije sezone su pobjeđivali minimalno ovdje , ali od tada im fali čak sedam prvotimaca pa mi takav ishod nikako ne miriše , štoviše vjerujem da ćemo gledati upravo suprotan ishod , dakle pobjedu domaćih i svakako više od jednog pogotka. 

  9. Hrvatska (-2.5) - Poljska 1 @ 1.75 Premier

    Posljednje izdanje rukometnih četvrtfinala će jedan i pol sat iza ponoći po našem vremenu odigrati Hrvatska i Poljska. Hrvati su na ovom prvenstvu nakon nešto slabijih izdanja protiv Katra (23:30) i Argentine (27:26) pokazali zašto ih bookmakeri smatraju za jedne od konkurenata za medalju , pobijedili su Dansku , a zatim i Francusku da bi u zadnjem kolu već u prvoj dionici bukirali kartu za ogled sa četvrtoplasiranim iz druge grupe , Poljskom. Ipak , stanje u ekipi sigurno da može biti i bolje jer Štrlek , prvo ime prošlog Eura pa i ove Olimpijade , vuče povredu bedrenog mišića pa ga je Babić štedio protiv Tunisa i isprobavao kombinaciju s Karačićem na krilu što se i nije pokazalo toliko lošim , naravno protiv Tunisa koji je ipak tehnički nešto ispod Poljaka. Svi se dobro sjećamo hrvatske rapsodije u Krakowu kada su sa +14 izborili knockout fazu , a zatim stigli i do bronce , a Poljska u odnosu na tadašnje ekipno izdanje izgleda možda i slabije. Dosta su neučinkovitiji u napadu , vanjska linija Bielecki – Krajewski – Lijewski je postigla tek sedam golova protiv slovenske 6-0 obrane što nije dobra uvertira za današnjih 5-1 Hrvatske , obrane koja im je zagorčala život u domaćem ambijentu. Jurecki je propustio duel sa Slovencima zbog izvjesne ozljede koja mu prijeti izostanak i večeras pa bi veći dio posla mogao pasti na topnika Bieleckog koji kroz čitavo prvenstvo vuče svoju momčad uslijed indisponiranosti suigrača. S razlogom su dobili titulu underdoga ovdje i mislim da neće ugroziti odlazak Babićeve ekipe u polufinale , igrao Jurecki ili ne. Hrvatska je već pokazala da itekako misli ozbiljno ovdje , pokazali su snagu u oba smjera gdje se osvrćem na defanzivu koja bi im večeras mogla riješiti utakmicu i ranije od planiranog. Nakon Katra i Argentine , dopustili su tek 24 gola Dancima , 28 Francuzima i 26 Tunisu s tim da je utakmica već odavno bila riješena , a dobra napadačka sfera u kombinaciji s tim bi im mogla donijeti barem tri gola razlike prednosti na konto.

    Štrlek M. over 4.5 goals @ 1.75 Premier

    Sve što sam rekao o snazi Hrvatske u napadu većinski drži vodu zahvaljujući ponajboljem njihovu igraču , lijevom krilu Manuelu Štrleku koji na ovom prvenstvu ponovno pokazuje koliko može i to kada je najpotrebnije. Katru je dao 5 , Argentini 7 , Dancima 4 , Francuzima 5 i Tunisu 4 s tim da nije puno igrao što danas vjerujem neće biti slučaj. Pravu zamjenu za njega Babić nema , a kako se pokazao dosta pouzdanim vjerujem da će dosta lopti ići u njegovom smjeru jer sa vanjskih pozicija tek Duvnjak odnosno Karačić pokazuju konstantu dok se Kopljar , Slišković i Mamić još traže. Siguran sam da će dobiti barem 6-7 lopti na krilo , poneka kontra pa i sedmerac ukoliko se primarni izvođači ne pokažu bi trebalo biti dosta za barem pet golova , šest manje od prije šest mjeseci kada je zadnji put igrao protiv Poljaka.

    Zorman U. over 2.5 goals @ 1.60 Premier

    Uroš Zorman je iskusni slovenski reprezentativac te član Celjea koji igra na poziciji srednjeg vanjskog te će večeras , uslijed ozljede Bombača morati biti jedan od ključnih igrača ekipe na što je već godinama navikao. U ovakvim utakmicama on i Kavtičnik preuzimaju dosta odgovornosti budući da su se susreli s najviše ovakvim situacija stoga očekujem da i večeras , zajedno s Dolenecom , Razgorom i ostalima povedu Sloveniju do možda i historijskog plasmana u polufinale Olimpijskih igara. Danci su na turniru krenuli furiozno s dvije uvjerljive pobjede , ali su kao što sam i mislio već na prvom težem ispitu imali dosta problema i izgubili od sjajne Hrvatske. Izostanci Eggerta zbog ozljede te Lindberga koji nije pozvan ozbiljno uzimaju maha , sve pada većinom na Hansena u vanjskoj liniji te prezimenjaka mu Svana na desnom krilu dok se ostali stidljivo priključuju napadačkom dijelu. Godinama nisu izgledali lošije što je razlog zašto su ih bookmakeri postavili tek za blage favorite večeras , a po meni će s ovakvom igrom protiv silno discipliniranog protivnika teško među četiri najbolje ekipe. Primili su 26 , 27 i 33 gola u zadnje tri utakmice što je više od 28 u prosjeku i pokazatelj onoga što sam prethodno govorio. Slovenija mi je čak bliža pobjedi večeras od Skandinavaca , a za to će itekako trebati Zormanovu pomoć koji u clutch situacijama mora povući momčad pa mi se tri gola pored njegovog imena čine itekako dostižnim , tim više što je izuzev utakmice protiv Egipta završio sa najmanje tri postignuta pogotka. 

  10. Lokomotiva Zagreb - Osijek bts YES @ 1.85 unibet
     

    Preostale su još dvije utakmice četvrtog kola prve hrvatske lige , a jednu od njih će večeras u Zagrebu zaključiti Lokomotiva i Osijek. Lokosima je ovo možda i najbolja sezona od postojanja kluba , prvo su izborili plasman u Europsku ligu gdje su već u četvrtom pretkolu nakon pobjeda nad Santa Colomom , Rovaniemiem i Vorsklom , a na putu za glavni ždrijeb im stoji belgijski Gent. Ekipa je kao i svake godine sastavljena od mladića koji se nadaju da će dobrim partijama zavrijediti poziv u 'A momčad' odnosno Dinamo i ponekih iskusnijih pojedinaca na koje Mamić odnosno Kranjčar i ne računa previše. Igraju lijepo za oko , dosta hitro i napadački što im se ponekad zna i osvetiti , ali kako drukčije s talentovanim mladićima željnim dokazivanja. Danas im na putu stoji Osijek koji je ovu sezonu počeo bolje nego što je završio prošlu kada su bili prvi iznad crte za ispadanje. Prvo su upisali tri remija s Celjeom , Dinamom iz Bukurešta i Jagielloniom , a zatim upisali dvije vezane pobjede te minimalan poraz od Rijeke u zadnjem kolu koja u ovom paklenom hrvatskom trozupcu zasad izgleda možda i najbolje. Roster nisu previše mjenjali , otišli su tek Šarić (Crotone) i Roce (Istra), a došli Petrović (Rabotnički) , Lulić (posudba iz Sampdorie) , Boban (Zagreb) , Barišić (Dinamo) i Barać (Šibenik) i čini mi se da bi ove sezone mogli mnogo ranije ploviti u mirnoj luci. Od spomenutih akvizicija , danas ne mogu računati na Baraća kao ni Peroševića , Arsenića , Mandića i Škorića dok će se Lokosi morati snaći bez Rožmana i Begonje. Na utakmicama ove dvije momčadi nerijetko viđamo dosta pogodaka i to sa obje strane , a ovako ofenzivno orijentiran domaćin i vidno pojačan gost bi morali biti kombinacija za nastavak te tradicije. 

  11. Dinamo Zagreb - Vardar (0.5) 2 @ 2.00 favbet

    Dinamo iz Zagreba i makedonski Vardar će večeras odmjeriti snage uslijed uzvratne utakmice drugog pretkola kvalifikacija za Ligu prvaka nakon što su u Makedoniji prije sedam dana Zagrebaši donijeli prednost od 2:1. Odradili su iznimno efektno prvo poluvrijeme s tek jednim , a kako se ispostavilo i jedinim udarcem na gol na utakmici , i došli do prednosti od 2:0 uz pomoć autogola protivnika , ali isto tako maksimalno podbacili u drugom dijelu gdje je Vardar mogao lako do izjednačenja , a možda i pobjede. Domaćin je u čak tri navrata gađao okvir modroga gola , zabio rekli bi na vrijeme što se ispostavilo kao jedino što je uspio. No bez obzira na to , dojam je da su mogli mnogo više pa opravdano dolaze u Zagreb puni optimizma. Sedloski danas ne može računati na bivšeg Premierligaša Popova koji se ozlijedio netom prije ove utakmice dok bi mu ostatak momčadi trebao biti na raspolaganju. Kranjčar također ima slatkih muka oko sastavljanja momčadi , jedini van stroja je prvak Europe s Portugalom Eduardo , ali će vrlo brzo ostati bez Marka Pjace koji seli u Juventus. Očekujem sličnu utakmicu kao i prije sedam dana s tim da je po meni ovdje zagrebački klub debelo precijenjen. Nisu imali ovako atraktivnog protivnika ovako rano još od Ludogoreca kada su jedva prošli , Sedloski jako dobro poznaje njihov tim što je i pokazao u prvoj utakmici , a sada moraju dati sve karte u napad ne bi li ugrozili ovaj za njih vrlo nepovoljan rezultat. Svi smo godinama svjedoci obrane Modrih , Schildenfeld i Sigali su u srcu , novajlija Stojanović i Matel su na bekovima , oba desna po vokaciji , no teško je ovakvu utakmicu povjeriti mladom Sosi ili nedovoljno spremnom Pivariću što za mene ne predstavlja neku prijetnju gostujućim strijelcima bilo koje momčadi. Nerijetko primaju pogotke , to se desilo i u Makedoniji kao i na Maksimiru prošli tjedan kad je gostovala Lokomotiva , pa ću po ovoj kvoti svakako probati ovo.

    Dinamo Zagreb - Vardar over 4.5 cards @ 1.75 favbet

    Kako sam već napisao , Vardar se ovdje nikako ne bi trebao osramotiti jer se po meni itekako mogu nositi s Dinamom. Utakmica u Makedoniji je odisala iskrama sa svih strana što je donijelo dosta imena u bilježnicu Roberta Madleya , Engleza koji kao i većina njegovih sunarodnjaka dosta rijetko vadi kartone iz džepa. Bio je to susret isprekidan brojnim prekršajima , njih čak 33 od kojih su gotovo dvije trećine dobili gosti , ali zaradili samo karton više. Nešto slično očekujem i danas jer Dinamo teško da će razbiti danas , a to unosi određenu nervozu u njihove redove što smo mogli vidjeti recimo u onoj utakmici protiv Moldea od prije par godina kada su gotovo prokockali siguran prolaz. Sudija ove utakmice je 32-godišnji Rus Sergej Ivanov koji je na prosjeku od četiri žuta kartona po utakmici , prvenstveno zbog loše valorizacije u europskim natjecanjima gdje je samo jednom prešao ovu granicu i to uz pomoć crvenog kartona na meču Astane i Hapoel Tel Aviva. No treba naglasiti da nikada nije sudio utakmicu u kojoj su protivnici bili u egalu , najmanja razlika među njima bila je dva gola u meču Oddsa i Elfsborga , dakle Skandinavaca koji se znamo ne udaraju mnogo. Ovdje će biti sasvim druga priča , balkanski timovi koje očekujem u nekom egalu bi morali biti dobitna kombinacija za barem pet kartona.

  12. Legia - Zrinjski Mostar (0.5) 2 @ 1.85 Wwin
     

    Večeras su na rasporedu uzvratne utakmice drugog pretkola Lige prvaka u sklopu kojih se u Varšavi sastaju Legia i mostarski Zrinjski. Sigurno najzanimljiviji susret u ovom kvalifikacionom ciklusu prvenstveno zbog kvalitete protivnika te neizvjesnih 1:1 nakon prve utakmice , pogotovo za ljude s našeg podneblja jer je Zrinjski jedini preostali klub u Europi nakon ispadanja Širokog (Birkirkara) , Slobode (Beitar Jeruzalem) i Radnika (Beroe). Poljaci su u Mostaru odigrali onako kako se od njih i očekivalo , atraktivno i dominantno s dosta više lopte u svom posjedu , ali dojam je da su mogli puno više napraviti s njom jer su stvorili malo pravih prilika pored one iz koje je pao pogodak. Startali su s klasičnih 4-3-3 s Mađarom u vrhu napada , a najviše problema pored njega stvorili su Brazilac Guilerhme i Slovak Duda kojem je ovo možda i posljednja utakmica na Pepsi Areni jer se opasno spominje transfer u berlinsku Herthu. U prvom dijelu su imali nekoliko izglednih situacija režijom spomenute dvojice koji su pravili sjajne prodore po nešto ranjivijoj lijevoj strani , ali je obrana Mostaraca što sjeckanjem igre , što koncentriranom igrom u srcu obrane uspjevala odolijeti napadima. Domaćin je strpljivo čekao priliku iz neke kontre i skoro je i dočekao preko Peke čiji je udarac u posljednjem trenutku blokiran. U drugom dijelu je Legia očekivano krenula po pogodak , promašila izglednu šansu na startu , ali vrlo brzo i uspjela u svom naumu kada su nakon jedne osvojene lopte na svojoj polovici preko Moulina proturili loptu do Nikolića koji je rutinski matirao Kozića i obradovao oko četiristotinjak gostujućih navijača. Stadion pod Bijelim Brijegom unatoč svim očekivanjima nije ostao nijem na ovaj šok , domaći Ultrasi su nastavili s gromoglasnom podrškom što im se i isplatilo u 57. minuti. Domaćin je nakon jedne presječene lopte krenuo u kontranapad , lopta je stigla do Mešanovića koji je izbio sam pred Cierzniaka koji je to odbio u korner iz kojeg se rodio izjednačujući pogodak Kataneca nakon ubačaja Bilbije. Do kraja se rezultat nije mjenjao , ali mogao je vrlo lako da je sudija Gomez vidio igranje rukom u kaznenom prostoru Poljaka na jednoj strani ili da Kozić izvanrednom intervencijom u 75. minuti nije odbio pokušaj Nikolića na drugoj strani. Nesnosne vrućine i nekoliko izostanaka kod poljskog prvaka su vjerojatno i kumovale ovakvom rezultatu , ali prije svega treba reći da je Zrinjski nakon početne impresioniranosti protivnikom odigrao jako zrelo i u potpunosti zaslužio kakvu-takvu nadu za prolaz u ovom dvomeču , možda i veću jer su u finišu utakmice imali nekoliko izglednih prilika za potpuni preokret. Marinović je sve u svemu zadovoljan prikazanim , a pred večerašnji susret je izjavio da i pored kvalitetnog igračkog kadra protivnika Zrinjski ima realnu šansu za prolaz ukoliko zaustavi prvenstveno napadače koji su im zadavali probleme u Mostaru , a to su Nikolić , Guilerhme i Duda. Dakle , treba se prvenstveno koncentrirati da se njih odsječe iz igre , ali i poboljšati sponu između obrane i veznog reda što znači smanjiti broj prekršaja unutar 30 ili 40 metara od gola Kozića. S druge strane , bit će iznimno bitno sačuvati egal minimalno u prvom poluvremenu jer bi rano primljen pogodak značio i rano otvaranje u igri što može biti kobno. Domaćinu se u odnosu na prošlu utakmicu vraća stoper Pazdan s čim su kompletirali svoje redove dok gosti pored izostanka ponajboljeg braniča Graovca neće moći računati niti na Arežinu koji nije doputovao ovdje. Što se tiče odmora , tu bih rekao da su podjednaki. Hasi odmarao spomenuti udarni trojac u prvom ligaškom meču protiv Jagiellonie gdje je Guilerhme dobio 45 minuta , Duda oko petnaestak , a Nikolić nešto više od pola sata dok Plemićima naravno još nije ni startala sezona pa službeni susret nisu ni imali. Jasno je da iz svega navedenog Poljaci očekivano nose ulogu favorita , vremenski uvjeti im sada više odgovaraju , publika je na njihovoj strani te im je igrački kadar kompletan , ali su i u takvim uvjetima zadnjih mjeseci primali dosta pogodaka , pogotovo pod palicom albanskog stručnjaka koji još nije okusio slast pobjede , a nadam se da ni neće nakon ovog susreta. Na njih se ulogom favorita prebacuje i ogroman pritisak jer su česti učesnici viših rangova kvalifikacija pa i glavnog ždrijeba europskih natjecanja dok je Zrinjski potpuni autsajder , ali nikako bez šansi ako u utakmicu uđe koncentrirano i disciplinirano prije svega u posljednjoj liniji dok će prilika za kontru i polukontru sigurno biti. Domaćin otvoreno najavljuje opsadu protivničkog gola što u formaciji kakvu igraju ostavlja puno prilika za protuudare , a ključni za goste će biti i prekidi iz kojih su se već u prvoj utakmici pokazali kao iznimno opasni. Treba reći da je i prvi golman Malarsz dobio neku ozljedu u prvom meču pa je rano zamijenjen daleko manje kvalitetnijim Cierzniakom , istina branio je u ligi protiv Jagiellonie pa vjerojatno ozljeda nije ozbiljnije prirode , ali isto tako će uslijed svake najmanje smetnje Hasi posegnuti za sigurnijom , svježijom akvizicijom. Dakle da sumiram , s jedne strane favorizovani , goropadni Golijat kojem bi sve osim pobjede ovdje važilo za neuspjeh , s druge strane skromni , ali odvažni David u čijim redovima optimizma i dobre volje ne nedostaje poznavajući slabosti protivnika , ogoljene u Mostaru. Cilj je prije svega ne primiti rani pogodak , prebroditi početni udar protivnika s ciljem da se rano riješe nervoze , te iz toga tražiti priliku da ga dotuku u čemu će čvrsto vjerujem i uspjeti te na koncu iznjedriti rezultat povoljan za prolaz u treće pretkolo. Tip jeste iznimno subjektivan , ali vjerujem da sam i onim mnogo objektivnijim čitateljima objasnio svoje razloge.

    „I da gubiš svaki dan , s tribina bi se pjesma čula , ne bi prestala !“

  13. Italija - Hrvatska under 139.5 points @ 1.85 Germaniasport (70:70)

    Hrvatska odnosno Italija su četrdeset minuta dobre , ili bolje rečeno bolje partije od protivnika udaljeni od OI koje startaju u mjesecu augustu. Ovo će im u samo par dana biti drugi međusobni duel i obje ekipe većinom znaju šta mogu očekivati jedni od drugih. Talijani su u tom prvom meču bili uspješniji sa sedam poena prednosti , ali je rezultatska neizvjesnost postojala sve do zadnjeg zvuka sirene pa je dojam da Petrovićevi momci ni danas nisu bez šansi. Naizgled su lako izašli na kraj s tehnički nepotkovanim Tunisom , dobili ih sa dvadeset poena viška , no treba naglasiti da su dva ovogodišnja hrvatska aduta Šarić i Bogdanović igrali 33 odnosno 31 minutu što nikako nije dobar znak. Bilan je također proveo solidnih 25 i pritom ubacio samo tri poena , niti jedan iz igre što nije dobar znak pred njegov sraz s Bargnaniem koji ga je već jednom ostavio bez učinka. Što se tiče polufinala s Grčkom , sveukupni dojam je da nemaju tu konstantu u igri budući da su 14 minuta odigrali perfektno , petnaestak do dvadeset prosječno dok su u jednom desetominutnom intervalu bili potpuno nemoćni pred istim protivnikom kojeg su na startu druge dionice vodili čak 24 razlike. Antetokounmpo je bio dobro čuvan od Šarića , Bourousis nije imao svoj dan pa je Papapetrou na startu sa dvije trojke koliko toliko držao Grke iznad vode čekajući krilnog centra Bucksa da napokon uđe u ritam. Grci su napravili seriju 34-9 i stigli do rezultatskog egala , ali Hrvati tada pokazuju iznimnu psihološku snagu i drugi put na utakmici lome protivnika i stižu do teške , ali vrlo bitne pobjede i ujedno osvete za poraz prije dvije godine na Euru. No ako su mislili da je u polufinalu zadatak bio težak , večeras ih čeka pravi pakao jer su Talijani u obje preostale utakmice izgledali goropadno ne ostavivši protivnicima bilo kakvu nadu u eventualni trijumf. Rade odličan posao prvenstveno u obrambenom dijelu , napadački su dosta široki s tim da su i protiv Tunisa u grupi i Meksika u polufinalu imali velik broj strijelaca što je recimo glavni problem Hrvatske koja se oslanja isključivo na Bogdanovićevu inspiraciju. Simon će prije svega morati bolje iz igre , Šarić isto tako gledajući prvu utakmicu u kojoj je unatoč double-double učinku napravio nekoliko bespotrebnih prekršaja i izgubio par lopti , Bilan je još uvijek nevidljiv kao i klupa koja ne pridonosi niti približno kao talijanska. Ključ pobjede bit će svakako obrana , prvenstveno u hrvatskom slučaju jer u raspucavanju nemaju šta tražiti , pa će Petrović kao i dosada morati odstupiti od svoje standardne taktike i zategnuti prije svega pozicije u reketu koje su itekako problematične s Bilanom na čelu. Azzuri na ovom prvenstvu nisu primili preko 60 poena , 51.6 primaju u prosjeku što djeluje zastrašujuće , ali ne i nepobjedivo. S obzirom na ulog na stolu i dosadašnje partije ove dvije momčadi , mislim da ćemo kao i prije par dana vidjeti mnoštvo dugih napada i vrlo malo laganih poena što će ukupan košgeterski saldo ostaviti nadam se ispod 140.


    Gentile A. under 9.5 points @ 1.85 Germaniasport

     

    Alessandro Gentile se od jedne od najvećih mladih nada Starog Kontinenta pretvorio u njenu blijedu sjenu jer već dugo , što u klubu , što u reprezentaciji , nije odigrao partiju vrijednu spomena. U završnici talijanskog playoffa je nakon povratka poslije povrede želio nastaviti gdje je stao , ali šut kao da ga više ne sluša pa je procentualno bio jedan od lošijih u momčadi. U nacionalnom timu je malo drukčija situacija jer toliko slobode u igri nema , tu su svakako Gallinari i Belinelli kao prve dvije napadačke opcije , a uzmemo li još Datomea i Bargnania , jasno je da igrač Milana neće imati mnogo lopti u rukama. U prvoj utakmici je svim silama pokušavao poentirati najviše iz ulaza , no zauzvrat je dobio izvanredne defanzivne reakcije pa je bio primoran stati. U preostale dvije utakmice također nije prelazio ovu granicu , ali ruku na srce nije puno niti igrao , protiv Tunisa 17 , protiv Meksika 19 minuta s tim da je samo jednom imao pristojan učinak iz igre. Danas ga , kao ni u prvoj utakmici ne vidim na visini zadatka jer ga šut nikako ne služi , ulaz pod koš je jako dobro čuvan pa će vrlo vjerojatno više davati loptu Gallinariu i Belinelliu koji se u istim situacijama trenutno mnogo bolje snalaze.


    Bilan M. under 8.5 points @ 1.85 Germaniasport

    Pisao sam već o startnoj petici hrvatske reprezentacije , 213 centimetara visokom igraču Cedevite Miri Bilanu koji na ovom kvalifikacionom turniru nije opravdao trenerovo povjerenje. Igra prosječno oko 25 minuta i postiže samo četiri poena što je u odnosu na njegove klupske partije daleko ispod prosjeka. U prvom dvoboju s Italijom je u potpunosti podbacio , anuliran je od strane iskusnog NBA lisca Bargnania koji ga je ostavio bez poenterskog učinka uz šut 0/6 iz igre te bih se trebao dobro pomučiti da nađem takvu njegovu partiju prije ove. Kažem prije ove , jer se takva partija desila odmah nakon protiv Tunisa kada je šutirao 0/2 te ubacio 3 poena polovičnim učinkom sa linije penala , a jedino vrijedno spomena odigrao je na startu protiv Grčke kada je vezao par poena i završio na njih devet uz konačno jednu dobru šutersku partiju , ali i dalje nedovoljno za igrača njegovog kalibra jer je ponovno veći dio utakmice bio nevidljiv , barem po učinjenom dobru. Ovdje će ponovno imati dosta posla s Bargnaniem koji je klasu iznad njega u oba smjera , a kako su Bogdanović , Šarić i Simon hijerarhijski daleko ispred njega , očekujem još jednu skromnu partiju.



     

  14. 1.p/Wales - Belgija under 1.5 cards @ 1.60 Wwin 

    Drugog učesnika polufinala europskog prvenstva odlučivat će večeras susret između Walesa i Belgije. Velšani su samim plasmanom ovdje napravili velik podvig dok je sve ostalo samo šlag na vrhu te torte koja evo ni poslije grupne faze i osmine finala nije završena. U grupi su završili prvi ispred Rusije , Slovačke i Engleske i tako za protivnika u prvoj rundi knockout faze dobili susjednu Sjevernu Irsku koju su prošli s minimalnim rezultatom. Dojam je da igraju dosta disciplinirano uglavnom oslanjajući se na kontre i polukontre preko svojih glavnih igrača Balea i Ramseya mada i ostatak kolektiva vrlo dobro odrađuje svoj posao. S druge strane , Belgijci nakon grupne faze završili kao drugoplasirani iza Italije , a ispred Irske i Švedske i kao takvi dobili za protivnika Mađarsku. Rezultat 4-0 u tom susretu po meni nikako nije realan pokazatelj stanja na terenu jer se Mađari igrom nimalo nisu osramotili. Primili su rani pogodak od Alderweirelda s kojim su živjeli gotovo sat vremena kada je pogodio rezervista Batshuayi što ih je natjeralo da bace sve karte u napad i tako ostave prostora Belgijcima koji su to objeručke iskoristili. Wales je igrački kvalitetniji od Mađara mada su na prvenstvu obje reprezentacije igrale gotovo podjednako dobro pa će momčad Marca Wilmotsa imati sve samo ne lak zadatak. Ono što se izdvaja kod obje ekipe je dosta korektna igra , Otočani su dobili dosad samo četiri , a Belgijci sedam žutih kartona s tim da su u zadnje dvije utakmice požutjeli čak pet puta i to zaista nerezonski. Arbitar ovog meča je Slovenac Damir Skomina o kome sam već par puta pisao , a srž je da se ne hvata prečesto za džep ako za to stvarno nema potrebe. Dosad je sudio tri utakmice i pokazao šest žutih kartona što je dakle dva u prosjeku , samo jednom u prvom poluvremenu i to Ramiu koji je nehotice udario igrača pokušavajući izvesti škarice u protivničkom šesnaestercu. Ekipa sa jednim , odnosno 1.75 žutih kartona u prosjeku su uz blagog suca idealan odabir za ovu okladu.

    Wales - Belgija (h2:0) 1 @ 1.30 Wwin
     

    Drugog učesnika polufinala europskog prvenstva odlučivat će večeras susret između Walesa i Belgije. Velšani su samim plasmanom ovdje napravili velik podvig dok je sve ostalo samo šlag na vrhu te torte koja evo ni poslije grupne faze i osmine finala nije završena. U grupi su završili prvi ispred Rusije , Slovačke i Engleske i tako za protivnika u prvoj rundi knockout faze dobili susjednu Sjevernu Irsku koju su prošli s minimalnim rezultatom. Dojam je da igraju dosta disciplinirano uglavnom oslanjajući se na kontre i polukontre preko svojih glavnih igrača Balea i Ramseya mada i ostatak kolektiva vrlo dobro odrađuje svoj posao. S druge strane , Belgijci nakon grupne faze završili kao drugoplasirani iza Italije , a ispred Irske i Švedske i kao takvi dobili za protivnika Mađarsku. Rezultat 4-0 u tom susretu po meni nikako nije realan pokazatelj stanja na terenu jer se Mađari igrom nimalo nisu osramotili. Primili su rani pogodak od Alderweirelda s kojim su živjeli gotovo sat vremena kada je pogodio rezervista Batshuayi što ih je natjeralo da bace sve karte u napad i tako ostave prostora Belgijcima koji su to objeručke iskoristili. Wales je igrački kvalitetniji od Mađara mada su na prvenstvu obje reprezentacije igrale gotovo podjednako dobro pa će momčad Marca Wilmotsa imati sve samo ne lak zadatak. Lako su mogli imati problema i u osmini finala da je protivnik iskoristio koju od brojnih prilika , a danas će im biti i teže s obzirom na najnovije izostanke Vermaelena i Verthongena u zadnjoj liniji te Dembelea u vezi koji je od ove trojice možda i najmanje bitan. Općenito je defanzivna linija najviše propatila u ovom izdanju Đavola pa bismo to vrlo lako mogli gledati i večeras , a bude li van stroja i Hazard koji tri dana nije trenirao , to je već i više nego ozbiljan problem u ofenzivi. Favoriti još uvijek jesu jer ova zadnja informacija nije potvrđena pa ću umjesto izostanka poraza Otočana odabrati sigurniju varijantu gdje mogu izgubiti i s jednim golom razlike. 

  15. Mahut N. - Ferrer D. 1 @ 2.44 marathonbet

    Meč je najavljen oko pola tri , ali nije još počeo i 'ko zna kad će pa ću napisati par riječi zašto mi je ovaj tip na Mahuta value. Francuz je napokon dočekao travnatu sezonu gdje godinama unazad bilježi svoje najbolje rezultate. Sa 34 na leđima se teško kretati jednako dobro kao prije , a ova podloga to najmanje zahtjeva jer se gotovo svaki poen rješava u 3-4 udarca. U karijeri ima 106/51 , u zadnje dvije sezone 15/2 sa dvije uzastopne titule u Hertongenboschu i porazima od Murraya odnosno Berdycha koji su realno kvalitetniji igrači. Ferreru s druge strane dolaskom na ovu podlogu forma opada jer nema ni servis ni igru za nju. Njegova glavna snaga leži u fizičkoj spremi što na travi igra mnogo manju ulogu od recimo šljake gdje se najbolje snalazi. Ne igra bogzna kakvu sezonu , dva polufinala i dva četvrtfinala na startu sezone su najbolje što je uspio napraviti do Ženeve prije mjesec dana kad je u polufinalu izgubio od Čilića. U četiri ovosezonska meča na travi je na omjeru 2/2 pobjedivši dva puta Selu dok je gubio od Seppia i Mullera gdje je uzeo tek set što se igraču njegovog kalibra ne bi smjelo dešavati. Mahut je kvalitetniji igrač od obojice , štoviše pobijedio je Mullera u finalu Hertogenboscha u dva seta , iskustvo nije ni na čijoj strani jer su vršnjaci i itekako znaju igrati ovakve mečeve , pogotovo Francuz koji je sjetimo se odigrao i onaj najduži u povijesti prije šest godina protiv Isnera. Španac ove godine nije onaj stari  i mislim da će ponoviti prošlogodišnji (ne)uspjeh ovdje kada je ispao od Kuznetsova jer su podloga i forma debelo na strani rivala.

  16. Engleska - Island / home under 1.5 cards @ 1.70 favbet
     

    Danas ćemo saznati i posljednja dva učesnika ovogodišnjeg četvrtfinala europskog prvenstva za koje konkuriraju Španija i Italija odnosno Engleska i Island. Englezi su zaključili grupnu fazu na drugom mjestu iza Walesa što je pomalo razočaravajuće s obzirom na očekivanja prije prvenstva. Dva remija i Pirova pobjeda protiv otočkih susjeda nije nešto što može veseliti Roya Hodgsona , ali su s druge strane dobili možda i najlakšeg protivnika gledajući grupni plasman. Island nije previše pokazao , prošli su sa dva remija i pobjedom ostvarenom u posljednjim minutama u zadnjem kolu protiv Austrije te tako Portugalce gurnuli na megdan Hrvatima. Uglavnom defanzivna ekipa čije će šanse večeras ovisiti prvenstveno o predstavi obrane jer bi rani gol u mreži mogao biti uvertira katastrofi. Igraju dosta tvrdo čekajući priliku iz kontre što implicira više loptu u nogama protivnika koji sigurno tako neće imati razloga za pretjeranu nervozu. Pravdu će dijeliti 39-godišnji Slovenac Damir Skomina koji spada u grupu onih kojima treba dosta vremena i motiva da izvade karton. Dosada je sudio dvije utakmice na ovom Euru i pokazao samo tri kartona , jedan Slovacima i Rusima i dva Švicarcima i Francuzima. Englezi su dosada dobili samo dva kartona iako su im sudili Carballo , Brych i Rizzolli koji slove za velike overaše na ovom prvenstvu , pa ih ni danas ne vidim više od jednog u sučevoj bilježnici.

  17. Meksiko - Čile 1x @ 1.40 Sportplus

    Na brzinu jedan večernji double pošto nisam imao vremena analizirati preostale dvije utakmice Eura. Meksiko i Čile igraju večeras četiri sata iza ponoći četvrtfinale ovogodišnje Copa Americe. Meksikanci su dolaskom novog trenera dobili i jednu sasvim novu dimenziju , već su dugo u seriji bez poraza kojoj se ni večeras ne nazire kraj , barem ne nakon 90 regularnih minuta. Završili su prvi u grupi sa sedam bodova s tim da su protiv Venezuele u zadnjem kolu odigrali s kombinovanim sastavom kako bi se što bolje pripremili za nadolazeće izazove. S druge strane , Čile je otvorio prvenstvo kako je i završio kvalifikacije , totalno van ritma te su tek u posljednjim minutama prvog susreta uspjeli ublažiti poraz od Argentine da bi u ostale dvije utakmice slavili , mada ne toliko uvjerljivo. Boliviju su slomili tek u desetoj minuti nadoknade dok je Panama držala rezultatsku neizvjesnost do 89. minute kada im je presudio Sanchez. Za razliku od protivnika , njima promjena trenera nije nikako godila pa su kroz kvalifikacije odnosno pripremne utakmice igrali dosta loše i gubili od Argentine , Urugvaja , Meksika pa čak i Jamajke koja im realno ne bi smjela predstavljati problem. Danas su po meni underdog iako kvote to baš i ne pokazuju , Meksiko ima dosta bolje posloženu momčad , momentum je na njihovoj strani i mislim da su mnogo bliži prolasku u polufinale od protivnika , ali ja ću se zadovoljiti s tim da ostanu neporaženi nakon 90 minuta.

    Kartoni:


    Još jedna odlična opcija za ovaj susret su žuti kartoni kojih vjerujem da će biti , a posebice na strani vrlo nervoznih i grubih Čileanaca. U grupnoj su fazi opomenuti ukupno šest puta , odnosno dva puta u prosjeku s tim da su najveću nervozu pokazali protiv Argentine koja je dominirala u većem dijelu susreta. Bolivija i Panama su ekipe protiv kojih se očekuje da imaju loptu u svom posjedu pa toliko posla za njihove grubijane i nije bilo što je spustilo prosjek javnih opomena na samo dva. Večeras bi trebali biti mnogo nervozniji jer je Meksiku teško parirati u ovakom raspoloženju , to su vidjeli i u pripremnim utakmicama kada su izgubili 1:0 i zaradili četiri kartona u samo petnaest minuta. Večeras očekujem nešto slično jer će iskri sigurno biti , a takvi pod palicom arbitra Heber Roberta Lopesa nisu dobro prolazili. Dijeli 4.07 žutih kartona u prosjeku , a treba napomenuti da je u četiri zadnje službene utakmice podijelio i po jedan crveni karton uz 23 žuta što je gotovo šest u prosjeku.
     

     

    Čile over 2.5 cards @ 1.90 Sportplus

    Odlučio sam se za tri opcije kada su u pitanju kartoni , prva je da će Čile dobiti barem tri što je po meni dosta izgledno. Očekuje se egal utakmica , a Čileanci takve igraju na nož što pa bi bilo pravo čudo da ostanu ispod ove granice. Podsjećam , igrali su prije dvadesetak dana protiv Meksika u PRIJATELJSKOJ utakmici gdje su zaradili čak četiri žuta kartona unutar petnaest minuta.


    Meksiko - Čile over 5.5 cards @ 1.80 Wwin

    Druga opcija je ukupan zbroj žutih kartona kojih bi moralo biti barem šest shodno svemu što sam naveo jer ni Meksikanci nisu cvjećke u ovakvim utakmicama. U zadnje su vrijeme nešto blaži zahvaljujući dobroj formi u kojoj se nalaze , ali im ova utakmica predstavlja i najteži ispit dosad pa će zasigurno i oni imati pokoji grublji prekršaj koji Lopes kako sam naveo dosta rigorozno sankcioniše.

    Player sent off @ 3.25 / Away player sent off @ 5.25 Wwin

     

    I treća opcija je nešto rizičnija , da će biti crveni karton koji je dosta realno za očekivati kad su ovakve utakmice u pitanju , a po ovoj kvoti ga vrijedi ispratiti. Za hrabrije možda i opciju da će biti na gostujućoj strani što sam i ispratio na niži ulog , za one koji ne žele toliko riskirati Wwin solidno plaća za isključenje na bilo čijoj strani. 

     

     

  18. 1.p/Belgija - Irska under 1.5 yellow cards @ 1.70 Sportplus
     

    Većina je očekivala da će u drugi krug natjecanja ekipe ući sa suprotnog stanja no što je ovo , da će Belgijanci tražiti drugu pobjedu nakon uvodne , a Irci bodove spasa. Ali kada igrate s preiskusnim i taktički besprijekornim Talijanima , izgubiti nije nikakva sramota i pored nekih zaista jakih imena u timu poput Hazarda , De Bruynea , Lukakua ili Courtoisa. Posjed lopte bio je očekivano na njihovoj strani , ali mnogo konkretniji su bili Azzuri i bez petominutnog pletenja mreže oko gola protivnika pa su jednom sjajnom dugom loptom Bonuccia i golom Giaccherinia postigli prvi , a nakon kontre preko Pellea i drugi pogodak. Danas Belgijci nominalno imaju nešto lakši posao , kažem nominalno jer su nadam se svi već naučili da ovdje nema lakih bodova te da vam svaka ekipa uz nedovoljno ozbiljan pristup može zagorčati život. Irci su u prvom kolu odigrali odlično protiv favoriziranih Šveđana , poveli preko Hoolahana da bi iz jedne polukontre jeftino primili pogodak , i to režijom vlastitog igrača Clarka. Imali su još nekoliko prilika i ukupno ostavili dojam bolje ekipe , ali to nisu uspjeli prenijeti na semafor. Danas će im biti mnogo teže jer je protivnik težak i kad igra rasterećeno , kamoli pod imperativom pobjede. No bez obzira na motiv koji obje ekipe izvjesno imaju , sumnjam da će se to na terenu manifestirati kroz neke grube prekršaje jer su obje ekipe korektne po tom pitanju. Belgijci imaju nekoliko mesara u ekipi , ali igranje na posjed im limitira mogućnost od prekršaja što je bilo i u meču protiv mnogo jačih Talijana , pa kako da ne bude i danas. Irci su kao i sve otočke ekipe dosta korektni , napravili su samo 11 prekršaja protiv Švedske i dobili dva kartona , Belgijci u oba navrata za po jedan manje. Pravdu će im dijeliti Turčin Čakir koji će vjerujem pridonijeti ovom tipu jer rijetko vadi kartone iz džepa ukoliko za to baš nema potrebe , pogotovo u ranoj fazi utakmice. Na prosjeku je od 4.16 žutih po utakmici s tim da je sudio mnogo grubljim ekipama od ovih i svejedno ostajao ispod granice od neka 3-4 kartona. Shodno navedenom očekujem nešto mirniju atmosferu u prvih 45 minuta te da se turski arbitar neće više od jednom uhvatiti za džep. 

  19. Kvota koja po meni sigurno da ima value i ja ju jednostavno moram probati: 

    Albania over 3.5 cards @ 4.15 Wwin



    Večerašnja završnica drugog kruga grupe A pripala je Francuskoj i Albaniji. Trikolori su na otvaranju prvenstva imali mnogo teži posao od očekivanog protiv neugodne i vrlo motivirane Rumunije koja je , unatoč porazu objelodanila dosta slabosti domaće momčadi. Očekivano podređeni kada je riječ o terenskoj inicijativi , ipak su uspjeli stvoriti prvu ozbiljniju priliku na utakmici koja bi možda bila i okrunjena pogotkom da na golu nije stajao vratar kakav je Lloris. Stvorili su još par poluprilika , te uz vrlo koncentriranu igru u obrambenom dijelu sačuvali bod po odlasku na odmor što je unijelo izvjesnu nervozu u francuske redove. No kada je Giroud nakon jedne krive procjene Tatarušanua zatresao mrežu , činilo se da će im to biti okidač za nešto slobodniji pristup utakmici , ali se desilo upravo suprotno. Evra je samo osam minuta kasnije napravio prekršaj u šesnaestercu apsolutno nerazmjeran njegovom iskustvu što je Bogdan Stancu pretvorio u pogodak i vratio stvari na početak. I kad se već činilo da će ostati kratkih rukava , ukazao im se Payet koji je prestao namještati lopte Giroudu , Pogbi , Griezmannu i kome sve ne , uzeo stvari u svoje ruke i prekrasno pogodio za , kako se kasnije ispostavilo , konačnih 2:1. Nije to bila Francuska vrijedna uloge jednog od glavnih favorita na ovom prvenstvu , ali prvi bodovi su tu i to je najbitnije za Deschampsovu momčad koju sad čeka ipak nešto lakši ispit. Albanija je u prvom kolu pružila dostojan otpor indisponiranim Švicarcima i pored toga što su već nakon pola sata igre ostali bez bitnog braniča Lorika Cane zbog drugog žutog , odnosno crvenog kartona. Iako taktički nepotkovani i igrački limitirani , Albanci su odigrali hrabro s individualno mnogo kvalitetnijim protivnikom i bez sumnje dostojno izgubili iako je ukupan dojam da su mogli i više. Sadiku je imao najbolju priliku sredinom prvog dijela kada je sam izašao pred Yanna Sommera , ali je pucao direktno u njega propustivši vratiti stvari na početak , a kako se i kasnije ispostavilo , ostaviti svoju momčad s dobrim šansama za plasman u daljnju fazu takmičenja. Uvodni poraz im je bitno smanjio šanse za to jer će i ovdje vrlo vjerojatno položiti oružje dok zadnje kolo idu na megdan Rumuniji koja u borbi sa Švicarskom za drugo mjesto mora pobijediti. Večeras očekujem dosta nervoze s njihove strane jer je ulog velik , a većinu vremena će provesti braneći što bi moglo rezultirati i pokojim grubljim prekršajem koji će William Collum , arbitar ovog meča , nadam se na rigorozno kažnjavati. 37-godišnji Škot je ove sezone osim u matičnoj zemlji sudio i u oba europska natjecanja te španskom Superkupu između Barcelone i Seville i uglavnom dosta brzo sankcionisao grubosti. Prosječno daje 3.5 žuta i 0.26 crvenih kartona po utakmici što bi mogao malo i popraviti danas ako Albanci ponovno krenu , bolje reći nepromišljeno nego oštro , kao i u prvom kolu. Tada su po obračunu ove kladionice zaradili šest kartona , a nešto slično bismo mogli vidjeti i večeras , tim više ukoliko uspiju što duže zadržati rezultatski egal u čemu će im sigurno pomoći Deschamps koji je po nekim informacijama na klupi ostavio Griezmanna i Pogbu. Nesumnjivo da bilo koji francuski igrač može kvalitetno odgovoriti njegovim zadacima , ali pričamo o neigranju jedne od najvećih nadolazećih zvijezda te najboljem strijelcu ovogodišnjeg finaliste Lige prvaka , Atletica iz Madrida. Albanci će se sigurno povući jer drugih opcija nemaju , morat će pokušati što više sjeckati igru kako bi unervozili protivnika jer im eventualni , a bogme i vrlo izgledni poraz širom otvara izlazna vrata s natjecanja pa bi u tom duhu mogli zaraditi barem četiri javne opomene.

  20. Ivanović A. - Parmentier P. under 19.5 games @ 1.80 Wwin
     

    U zadnjem meču uvodnog kola u Mallorci sastat će se treća nositeljica Ana Ivanović (#24) i Pauline Parmentier (#83). Srpkinja moram priznati igra ispod očekivanja ove sezone , polufinale St.Petersburga i četvrtfinale Dubaia su njeni najbolji rezultati s tim da je u oba navrata gubila od slabijih protivnica (Vinci , Strycova). Ruku na srce , ni ždrijeb joj nije bio bogzna kako naklonjen pa je recimo u prvom kolu Sidneya i trećem kolu IW-a morala na Pliškovu , u trećem kolu AO-a odnosno Miamia na Keys ili Bacsinszky što nisu protivnice koje želite rano dobiti. Na travi je uvijek prikazivala dobre partije , prije dvije sezone osvojila svoju prvu WTA titulu na njoj u Birminghamu , a bilježi i polufinale Wimbledona devet godina staro koje je izgubila od Venus Williams. Prošle godine je kao braniteljica naslova iznenađujuće izgubila od Larcher de Brito , a niti na Wimbledonu se nije dugo zadržala režijom Mattek. Ipak , priliku za nešto bolji uvod ove godine sigurno da ima budući da joj se protivnica malo je reći ne snalazi u ovim uvjetima. Sezonu nije otvorila najbolje , ispala na startu u kvalama za Brisbane , provukla se u glavni ždrijeb Hobarta kao LL i odmah izgubila , kao i u Melbourneu , Riu i Acapulcu. Rezultate vrijedne spomena napravila je u Monterreyu gdje je preko kvala dogurala do četvrtfinala (Garcia) , u Katowicama gdje je zabilježila polufinale (Cibulkova) , zatim četvrtfinale Strasbourga (Lučić) i treće kolo RG-a (Bacsinsznky). Dosta solidni rezultati , čak i bolji od Aninih dosada , ali će s dolaskom trave i Francuskinja naučiti šta je to nepovoljan ždrijeb i rano ispadanje jer će u ovim uvjetima na malo mečeva biti favorit. U devet odigranih sezona ima samo tri pobjede i četrnaest poraza , zadnja ostvarena još tamo 2011. godine protiv tada 21-godišnje Cirstee što čini niz od sedam vezanih poraza i samo dva uzeta seta , Pervakovoj i Brengle koje su usporedbi s Ivanović klasa ili dvije ispod. Ana u tri međusobna omjera ima sve tri pobjede , 6-0 u setovima i 38-17 u gemovima što znači da je Pauline samo jednom uspjela pokriti ovaj hendikep , davne 2010. godine u Miamiu na podlozi gdje se mnogo bolje snalazi , u što sumnjam da će joj poći za rukom danas.

    Austrija - Mađarska over 3.5 cards @ 1.75 Wwin

    Austrija i Mađarska danas popodne otvaraju prvenstvo u posljednjoj grupi F , a ulog je i više nego velik jer će eventualni pobjednik u ovom meču znatno povećati svoje šanse da se nađe u knockout fazi. Austrijanci su kao uvjerljivo prva momčad zaslužili svoje učešće na ovom Euru , devet pobjeda i jedan remi sa Švedskom ih stavlja kao favorite za prolaz iz ove grupe i pored nešto lošije odrađenih prijateljskih utakmica. Gubili su od Švicarske , Turske i Holandije , a pobjeđivali slabašnu Maltu i tek nešto malo bolju Albaniju što i nije baš pretjerana utjeha. Danas igraju s nominalno najslabijim Mađarima , ali je već dosad par puta pokazano da na ovom prvenstvu da nitko ne može računati na bodove. Oni su rezervirali mjesto ovdje u dodatnim kvalifikacijama dvostrukom pobjedom nad Norvežanima nakon što su u grupnoj fazi završili treći ispod Sjeverne Irske i Rumunije. Igraju dosta tvrdo i grubo , s dosta sjeckanja protivničkog ritma što Austriju može dodatno učiniti nervoznom. Kažem dodatno jer to već čini uloga favorita kao i jedna vrsta povijesno-političke konotacije koja se nadvila nad ovaj susret što samo dodaje ulje na vatru jednih i drugih. Pravdu će im dijeliti mladi 34-godišnji Francuz Clement Turpin koji se ove godine u francuskoj ligi i Europa ligi pokazao i zrelijim no što mu godine pokazuju. Prosječno pokazuje 3.5 žuta i 0.34 crvenih kartona po utakmica što ponajviše ugrožavaju utakmice recimo PSG-a koji nerijetko uvjerljivom pobjedom anulira potencijalne tenzije. U Europi je zato dosta rigorozniji pa je u deset utakmica u samo dva navrata ostajao ispod ove granice , i to minimalno. Sudija je koji još treba graditi autoritet , a kako drukčije nego mahanjem kartonima što bi mogli vidjeti i danas , tim više što se očekuje bespoštedna borba.
     

  21. Ignatik U. - Sproch D. under 17.5 games @ 1.81 marathonbet
     

    Meč se približava pa ću samo u kratkim crtama objasnit ovaj tip. Uladžimir Ignatik (#276) se već drugu sezonu pokušava vratiti u kožu barem dobrog challenger igrača kad na ATP razini nije išlo , ali nikako. Prošle sezone je osvojio par futuresa , ove tek jedan u dvorani što sumira i njegov najbolji rezultat ove godine. Na challenger razini je ostvario svoju prvu pobjedu tek prije dva mjeseca protiv Fabiana , a od tada upisao još samo četiri s tim da izuzev četvrtfinala u Napoliu dalje od drugog kola nije išao. U ovakvoj formi bi protiv većine igrača na ovom turniru bio underdog , ali ne i protiv mladog Dominika Sprocha (#-) , igrača bez rankinga koji je samo na osnovu nacionalne pripadnosti zavrijedio učešće ovdje. U karijeri bilježi tek pet nastupa u glavnom ždrijebu challengera i to onih po Češkoj ili Slovačkoj kada mu dodijele wildcard i sve ih je uvjerljivo gubio. Njegov pojam uspjeha je proći kvalifikacije za neki futures što mu zaista rijetko polazi za rukom iz čega se jasno vidi o kakvom je igraču riječ. Ovdje je nastupio i prošle sezone kada ga je de Paula , ili 908. igrač svijeta ako vam je draže , ostavio na samo pet osvojenih gemova , pa kako ne bi i trostruko bolje rangirani Ignatik koji bez obzira na lošu formu u ovakvim mečevima ne bi smio imati problema. 

  22. Novikov D. (12.5) - Krajiček A. @ 1.85 Wwin

    Američki dvoboj u prvom kolu Ilkleya utjelovit će Dennis Novikov (#142) i Austin Krajiček (#134). Novikov je ove godine malo istupio u odnosu na prethodne sezone , upisao je dva nastupa u glavnom ždrijebu ATP turnira , na challengerima se dobro suprotstavlja i kvalitetnijim igračima od sebe te je drugu godinu zaredom prionuo na travnatu podlogu koja mu zasada prilično solidno odgovara. U Manchesteru je dobio Menendeza pa ispao u tri tijesna seta od Grotha , u Hertongenboschu prošao kvalifikacije preko Konecnya i Krajičeka , a zatim izgubio od Sele u prvom kolu u čak tri produžena seta. Dojam je da i ovdje redovito pobjeđuje kao favorit dok se kao underdog redovito drži u egalu , ali dosad su branitelj prošlogodišnjeg naslova u Manchesteru Groth i iskusni Sela bili pretvrd orah. Krajiček ne bi trebao biti ta sorta jer igra jednu veoma lošu sezonu , a i nije općenito bogzna kakav na travi što Amerikancima nije svojstveno. Godinu je čak i solidno započeo pobjedama u prvom kolu Chennaia i AO-a uz potom solidan otpor Nishikoriu , ali doslovno ništa više od toga. Izgubio je jedanaest od narednih petnaest mečeva koje je igrao s tim da mu je Anderson predao u Miamiu , dok su ostala trojica bila van top 300 najboljih. Ni danas mu ne dajem prevelike šanse jer je Novikov ipak pokazao značajan napredak , daleko od toga da će mu biti lako , ali će mu ritam u kojem se nalazi i kvalitet u odnosu na protivnika donijeti prolaz u drugo kolo. 

  23. Island (-3.5) - Portugal 2 @ 1.75 Wwin

    Island i Portugal se večeras sastaju uoči kvalifikacija za svjetsko prvenstvo koje se održava u Francuskoj naredne godine. Islanđani , nekada rukometna velesila , su dolaskom smjene generacija izgubili taj epitet i sad većinom rano ispadaju na velikim natjecanjima. Petersson , Atlason , Gunnarsson , Gustavsson su kao članovi te zlatne generacije i danas tu , ali s mnogo manjim ulogama što je i razumljivo s obzirom da su svi u godinama i ne mogu jednako dobro odgovoriti velikim izazovima kao prije 5-6 godina. Palmarsson je sa svoje 24 godine već pokazao da može biti vođa ove nove generacije , pridodaje mu se i Sigurdsson u napadačkom dijelu što čini ključ njihove 'gol za gol' igre budući da im je obrana mnogo lošiji dio ekipe. Pred njima je nimalo lagan zadatak , Portugalci su prije par dana u dva navrata pobijedili svjetskog viceprvaka Katar sedam odnosno pet razlike što je sjajna uvertira pred ovaj meč. Prednjačio je krilni igrač Portela uz pratnju Rohe i Sanda od kojih se i večeras očekuje da budu na visini zadatka jer s njihovim iznadprosječnim partijama Portugal ima realnu šansu stvoriti solidnu zalihu pred uzvrat. Odigrali su dvije prijateljske utakmice u januaru ove godine gdje je po jednu pobjedu odnijela svaka ekipa , Island onu minimalnu dok su Portugalci svoju ostvarili sa četiri gola prednosti na kontu. Danas ih očekujem ponovno na nivou jer su u ritmu , Island nikako nije nepobjediva momčad pa mi četiri gola razlike izgleda malo previše. 

  24. Wales - Slovačka under 4.5 yellow cards @ 1.75 Supersport
     

    Otvaranje europskog prvenstva danas počinje i u grupi B u okviru čega se na Matmut-Antlantique stadionu u Bordeauxu sastaju Wales i Slovačka. Obje reprezentacije debitiraju na europskoj smotri , a očekivanja nacije su i više nego velika stoga će pritiska sigurno biti , prvenstveno na Baleu odnosno Hamšiku kao najboljim igračima svoje nacionalne vrste. Velšani su došli ovdje kao drugoplasirana ekipa grupe B , odmah iza Belgije iako su u jednom trenutku čak imali i solidnu zalihu bodovne prednosti na čelu. Ipak , ovo je i više nego uspjeh za jednu reprezentaciju koja se ni za vrijeme velikog Ryana Giggsa ili Iana Rusha nije domogla europske završnice , a tu svakako ne misle stati. Imaju solidnu ekipu s Baleom i Ramseyem na čelu dok ostatak momčadi uglavnom igra za engleske prvoligaše i drugoligaše. Slovaci su im dosta slični , također debitanti s dosta igrača iz domaće lige uz Hamšika , Weissa i Kučku koji su se otisnuli nešto dalje. I oni su bili drugi u svojoj grupi iza neprikosnovene Španije kojoj su , treba reći nanijeli jedini poraz u tim kvalifikacijama. Pripremne utakmice su odradili dosta dobro , pet pobjeda i tri remija , jedan iznenađujuće protiv Latvije dok su dvije Irske ipak razumljivo teži protivnici. Dakle , dvije reprezentacije s dosta sličnosti , povezuje ih i uglavnom defanzivna igra što bismo trebali vidjeti i danas , tim više što otvaranje može biti zastrašujuće pa će naglasak biti na 'neprimanju' umjesto 'davanju' pogotka , barem u startnih tridesetak minuta. Obično se u takvim utakmicama odlučujem na veći broj javnih opomena , ali ih niti jedna ekipa ne dobija previše , a i sudija Svein Oddvar Moen dosta više oprašta nego kažnjava.Dijeli manje od tri žuta kartona po utakmici dok se na crvene ne odlučuje gotovo nikako , a kako i može kada su Skandinavci jedni od korektnijih nacija po tom pitanju. Otočke države su istih odlika dok Slovaci znaju katkad dobiti koji karton više , ali zaista rijetko i u posebnim okolnostima. U ekipi baš i nemaju nekih mesara stoga sumnjam da će Moen pretjerano sankcionisati danas. 

  25. Urugvaj - Venezuela x2 @ 2.25 bet365

    Napominjem da ovo igram čisto na osjećaj , mada imam i neke razloge zbog kojih mi ova kvota na izostanak pobjede Urugvajaca ima value. Popularni Los Charruas dolazi na ovo prvenstvo u dosta slabijem izdanju negoli je bilo ono na svjetskom prvenstvu odakle ih vas većina i najbolje pamti. Prvenstveno tu nema Luisa Suareza , njihovog najboljeg strijelca i prije svega pokretača njihovih najboljih rezultata mada je i Cavani napadač svjetske klase. U prošloj su utakmici protiv Mexica ostali i bez kartoniranog Vecina koji ipak nije kalibar igrača koji će im pretjerano nedostajati , ali dojam je da u sredini terena nemaju pravog razbijača kakav je recimo bio omaleni Walter Gargano ili Arevalo Rios , igrač nadimka radnik zbog ponašanja na terenu kao i njegove prijašnje životne vokacije pravog fizičkog radnika. Tu su sada Lodeiro i Gaston Ramirez , obojica igrači ofenzivnog karaktera što će biti prilično opasno ukoliko njihovi braniči ostanu na širokom prostoru s napadačima Venezuele čija je glavna odlika prije svega brzina. Bekovi također više ordiniraju prema naprijed , Alvaro odnosno Maxi Pereira , koji je dugo vremena u svojoj karijeri bio krilni napadač do dolaska pod palicu Jorgea Jesusa , pa je i to jedan od razloga zašto Venezuela treba povući svoje redove na nekih 45-50 metara od gola i čekati priliku iz protuudara. Urugvaj je dosta smušeno otvorio prvenstvo , autogol Alvara Pereire te isključenje Vecina  činilo se kao kapitalna prednost za Meksikance dok nije izjednačio Godin. U zadnjih pet minuta su poklekli čak dva puta i tako omogućili Aztecima da nastave svoj niz nepobjedivosti pod novim trenerom. Oscar Tabarez večeras naglašava da je ovo utakmica biti ili ne biti za njih , svojevrsno finale jer bi gubitkom bodova ovdje gotovo sigurno spakirali kofere već nakon grupne faze. Njegovo iskustvo u ovakvim natjecanjima je nemjerljivo , već je osvojio Copa Americu s Urugvajem 2011. , a godinu ranije i četvrto mjesto na svjetskom prvenstvu pa ne treba ni govoriti da je on ovog svega što sam naveo i više nego svjestan. Ipak , pitanje je koliko igrači mogu odgovoriti njegovim zadacima , a protivnik ovdje nije nimalo lagan ma koliko se nepoznatim na oko činio. Svakako vrijedi izdvojiti Rondona , napadača WBA koji je postigao nekoliko bitnih golova za svoj tim prošle sezone koji napomenimo igra možda i najdefanzivniji nogomet na Otoku. Oni su u prvom kolu na jedvite jade savladali Jamajku pa je i momentum večeras na njihovoj strani mada to ne mora ništa značiti jer je protivnik ipak kvalitetom miljama dalje. Kvalifikacije su odradili katastrofalno , tek jedan bod iz šest odigranih utakmica ne može nikome garantirati bilo kakvu nadu u nešto bolje prije temeljite reorganizacije momčadi. Gubili su od Bolivije , Brazila , Čilea , Ekvadora i Paragvaja uz jedan jedini remi protiv Perua i to nakon vodstva od 0:2. Ipak , kroz povijest su bili i više nego neugodan protivnik za plavo-bijele kada su ovi bili u mnogo boljem sastavu , a voda u ušima im ni večeras sigurno neće pomoći jer je ipak lakše igrati s tri boda u džepu nego ni s jednim. Urugvaj mora juriti pobjedu , a njihova naivnost i preofenzivna formacija mi nimalo ne ulijevaju povjerenje , mada lako može ispasti i da se varam , a to ćemo vidjeti. Venezuela po meni ima šanse za izvući remi ako budu strpljivo čuvali loptu kako znaju , branili se sa svih deset igrača na svojoj polovici , a prilika za kontre će sigurno biti. 

    Isto tako , očekujem ovdje i barem pet žutih kartona , shodno vatrenom koloritu utakmice na kojoj pravdu dijeli Argentinac Patricio Loustau čiji je prosjek 5.24 žuta i 0.51 crvenih po utakmici što zna varirati dosta iznad i ispod granice , ovisno o konotaciji susreta koji sudi. Vjerujem da će biti dosta grubih startova na obje strane kako je na kraju krajeva bilo i u njihovim prvim utakmicama ovdje , a i ulog je takav da mora biti spreman na sve. 

×
×
  • Create New...

Important Information

SvijetKladjenja koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšao funkcionalnost stranice. Terms of Use