Povijest sportskog klađenja (drugi dio): William Hill otvara svoju prvu kladionicu, moderno klađenje

U našem prvom tekstu o povijesti klađenja, nastanku sportskog klađenja u Ujedinjenom Kraljevstvu mogli ste pročitati kako su konjičke trke postale prvi sport na koji se bilo moguće kladiti, pojava koeficijenata i legalizacija klađenja u Ujedinjenom Kraljevstvu. Trebalo je nešto vremena da se trend sportskog klađenja proširi i na Francusku, a zatim je ubrzo uslijedila munjevita ekspanzija na ostatak Europe. O svemu tome u ovom tekstu.

Britanski parlament pod palicom Wnstona Churchilla donio je zakon kojim se legalizira sportsko klađenje uz poseban zakon koji eventualnim dobitnicima osigurava dobitak, te su prevare sve rijeđa pojava. Nakon legaliziranja uslijedila je ekspanzija ovog ‘biznisa’, prvo u Ujedinjenom Kraljevstvu gdje se uskoro pojavljuje jedan biznismen sa imenom William Hill. Britanac iz Birminghama ispisao je povijest sportskog klađenja, osnivač je jedne od najvećih sportskih kladionica u povijesti, a evo kako je sve krenulo.

William Hill je rođen u Birminghamu, a sa svojih 12 godina je napustio školu i počeo je da radi na farmi svog ujaka. Nešto kasnije, radeći u fabrici u Birminghamu, Hill je počeo da skuplja nelegalne oklade sa svojim motorom. U Birminghamu se i nije baš proslavio, izgubio je veći dio svog kapitala, ali u Londonu je ponovo uspio da stane na noge.

William Hill se seli u London koji mu pruža više mogućnosti. U Londonu je nastavio da organizira klađenja na konjičke trke, a išlo mu je sve bolje. Ni sam William Hill nije mogao da vjeruje kako se sve munjevito odvijalo. 1934. godine, par godina uoči početka Drugog svjetskog rata, Britanac osniva svoju prvu kladionicu pod nazivom “William Hill” u ulici Jermyn Street koji je zadržan i do dan danas.

S obzirom da je Ujedinjeno Kraljevstvo kolijevka i nogometa koji je već imao veliki broj igrača i aktivnih klubova u vrijeme kada je William Hill osnovao svoju prvu kladionicu, Britanac ne propušta priliku da u svoju ponudu ubaci i klađenje na nogomet. Prvi puta u Europi ste se mogli kladiti na nogomet, zahvaljujući William Hillu.

Prve oklade na nogomet su postavljene 1921. godine, a desetak godina kasnije sportsko klađenje se širi na Švedsku, a nakon završetka Drugog svjetskog rata i Nijemci su imali priliku kladiti se. Do sredine 20. vijeka William Hill broji brojku od čak 500.000 aktivnih igrača, a uplatna mjesta su se mogla naći i širom drugih dijelova UK.  Zanimljivo, William Hill je nešto kasnije postao popularan i po klađenju na događaje iz života. Baš kao i što danas možete. Primjera radi, već tada ste se mogli kladiti u William Hillu da li će padati snijeg na Božić, a pamti se i emitovanje popularne američke TV serije “Dallas” gdje ste se mogli kladiti na događaje iz serije, prije nego što bi te epizode bile emotivane.

Preko Atlantika, u Sjedinjenim Američkim Državama situacija je bila nešto drugačija. Nakon klađenja na konjičke trke, borbe pijetlova i bokserskih mečeva, krajem 19. vijeka osniva se prva profesionalna bejzbol liga, a ubrzo se javila mogućnost i klađenja na bejzbol. Istok zemlje zahvatila je groznica klađenja. Međutim, ubrzo se javlja i prvi problem. Koeficijenti su bili tako postavljeni da bi “kuća” odnosno priređivač oklada uglavnom bio u plusu na veći broj uplaćenih listića, tako da i oni eventualni dobitnici nisu imali priliku osvojiti neku veću sumu novca.

1919. godine na bejzbol meču između White Soxa iz Chicaga i Cincinnatija, igrači White Soxa optuženi su da su namjerno izgubili meč jer su dobili novac od poznatog mafijaša Arnloda Rothsteina poznatog američkog reketaša jevrjeskog porijekla. Ovaj skandal brzo je odjeknuo širom SAD-a.

Porast interesovanja za klađenje raste tokom ‘zlatne groznice’ u SAD, tada su se već uveliko kladili na mečeve univerzitetske košarke i američkog nogometa. Popunjavanje tiketa bilo je svakodnevnica u vrijeme velike depresije a eventualni dobitak je ulijevao narodu nadu u bolje sutra i izlazak iz teške ekonomske krize. Kasnije, pedesetih godina 20. vijeka pojavljuju se i prenosi sportskih događaja na TV stanicama, tako da su kladioničari mogli gledati utakmicu na koju se glade, a klađenje je polako postalo svakodnevnica. Skoro pedesetak godina nakon pojavljivanja TV prenosa prvi put se pojavljuje i online klađenje.

1996. godine imali smo samo 15 web stranica za klađenje, a godinu nakon toga čak 200 njih što dovoljno govori kako se trend online klađenja rapidno širio. Prvi sajt koji je nudio sportsko klađenje je Intertops koji je osnovan 1996. godine. 2000. godine otvara se Betfair online kladionica koja je imala nešto drugačiju ideju od kladionica koje su tada već postojale. Naime, Betfair je već tada nudio mogućnost postavljanja međusobnih oklada među članova, po čemu su između ostalog i dan danas najpoznatiji. Live klađenje se prvi puta pojavljuje 2002. godine, ali mogli ste se kladiti uživo na samo mali broj mečeva.

Danas sportsko klađenje, i klađenje generalno potpuno je drugačija priča. Imate bezbroj online kladionica koje vam nude masu mogućnosti. Izbora nikada nije bilo više.