Kako kupiti bitcoin?

Bitcoin je kripto valuta, decentralizirana digitalna valuta bez centralne banke ili pojedinog administratora koja se od korisnika do korisnika može poslati “peer-to-peer” odnosno bez potrebe za posrednicima i bez davanja ličnih podataka.

Kako kupiti Bitcoin

Kako kupiti Bitcoin?

Danas gotovo više nema osobe koja bi čula za kripto valute. Naime, kriptovaluta je osvojila cijeli svijet, ali razlog je jednostavan: njihova profitabilnost. Glavni krivac za to je bitcoin. S toga se sve više i više ljudi pita: Kako kupiti Bitcoin?

Ulaganje u Bitcoin

Bitcoin se smatra prvom decentraliziranom digitalnom valutom na svijetu koja je ugledala svjetlo dana 2009. godine. Dakle, da ste uložili oko 100 USD u bitcoin tijekom 2010. (kupili biste oko 3333 bitcoina tada), na računu biste imali gotovo 600 milijuna USD na kraju godine. 600 milijuna! Za svega 100 USD.

No, kako kažu mnogi stručnjaci, za profit još uvijek nije kasno. Takav profit, s bitcoinom za tako mali ulog, vjerojatno više neće biti ostvariv, ali nakon pada vrijednosti, cijena sada opet naglo raste. Pored toga, na tržištu postoje mnoge druge digitalne valute, uključujući Ether, koji je pokazao da ima puno potencijala.

Bitcoin je najlakše kupiti preko nekog od “E-walleta” u našem primjeru Skrilla. Sve što je potrebno za kupovinu Bitcoina je otvaranje računa kod Skrilla, a više o tome možete pronaći na gumbi ispod ili linku pored – KAKO KUPITI BITCOIN?

 

Nakon toga, na vrlo jednostavan način, a sve je objašnjeno na videu ispod, možete trgovati kriptovalutama.

Gdje kupiti Bitcoin?

Dakle, vjerovatno vam je već jasno gdje kupiti Bitcoin. Kriptovaluta se može kupiti online, preko raznih sajtova za trgovanje, gdje pravite svoju zalihu i čekate rast određene valute kako bi ostvarili profit. Mi smo vam predstavili Skrill, koji je najpouzadniji i jedan od najlakših za korištenje.

Pored, online načina za kupovinu, Bitcoin možete kupiti i na bankomatima u našoj regiji. Bankomati su dostupni u Hrvatskoj, Sloveniji, Srbiji a tačne adrese bankomata pronađite na gumbu ispod ili linku pored – Gdje kupiti bitcoin?!

Ulaganje u Bitcoin

Ulaganje u Bitcoin se do sada pokazalo kao vrlo pouzdan način zarade novca. Pogotovo ako uzmemo u obzir period u nazad 4-5 godina ali mi ćemo se skoncentrisati na period u nazad godinu dana.

Gdje kupiti Bitcoin

Ukoliko ste 27. aprila 2019. godine u Bitcoin investirali 50€ danas bi ste imali na računu oko 103€. U julu prošle godine bi imali profit više od 100% s obzirom da ste kupili Bitcoin kada je njegova vrijednost bila 4.000€ a u tom momentu je porasla na više od 11.000€.

Ulaganje u Bitcoin je posao na duži rok, što je opet zavisno od vaše investicije. S obzirom da je vrijednost Bitcoina znatno opala u vrijeme pandemije korona virusa, u narednom periodu očekujemo rast i čini se kako je ovo vrijeme ( tekst je rađen 27.04.2020) idealno za ulaganje, jer je rast u budućnosti neizbježan.

Bitcoin rudarenje / Bitcoin mining Hrvatska

Kada spomenemo rudarenje, većina stvari vam na prvu odmah može biti jasna. Rudarenje u pravom značenju svoje riječi opisuje ljude koji kopaju određenu rudu da bi je kasnije prodali i profitirali. Sa Bitcoinom je ista stvar. Baš kao što obični rudari ulažu velike napore kada silaze u jamu i rudare, tako isto vaša hardverska oprema mora biti na visokom nivou kako bi podržala sam proces stvaranja Bitcoina.

Bitcoin rudarenje

Za takav poduhvat se koristi više kompjutorskih jedinica sa vrlo jakim procesorima, jakim grafičnim kartama i sa adekvatnim hlađenjem. Ukoliko ste početnik, rudarenje vam ne savjetujemo jer iziskuje veliki napor i vrlo jaku opremu.

Rudari primaju pozamašne nagrade za uspešno izrudaren blok transakcija. Na BCH mreži, nagrada trenutno iznosi 12,5 BCH-a po bloku, plus sve naknade unutar bloka. To će se promjeniti 12. maja kada nagrada po bloku pada na 6 BCH-a što bi trebalo dovesti do toga da se vrijednost valute poveća. Slična stvar se desila već dva puta u postojanju Bitcoina, zadnji puta prije nekoliko godina kada je mjesec dana prije rekordnog rasta Bitcoina ( cca. 20k €) BCH pao na današnjih 12,5.