NaslovnicaDugorocne okladeSerie A - najava sezone 2017/18

Serie A – najava sezone 2017/18

Počinje nova sezona u najvišem italijanskom rangu , Serie A, ne tako davno najjačoj nogometnoj ligi na svijetu, koju je do temelja uzdrmao Calciopoli skandal 2006. godine. Ipak, još uvijek je mnogo navijača i nogometnih sladokusaca koji s velikom pažnjom prate italijanski Calcio, koji iako više ne nosi epitet najvećeg, svake sezone donosi nova uzbuđenja i mnoštvo vrhunskih okršaja, golova i poteza. U ovom tekstu donosimo vam opširnu najavu i predstavljamo svaki klub u sezoni 2017/18 Serie A.

Juventus

Nema dvojbe da je “Stara dama” na papiru veliki favorit za naslov prvaka. Bianconeri su dominirali u protekloj sezoni, osvojivši šesti uzastopni Scudetto, dok su u Ligi prvaka stigli do finala, gdje ih je zaustavio Real Madrid.

Iako su prethodnih sezona ostali bez igrača kalibra Vidala, Pogbe, Pirla, Morate, uspjeli su da se suvereno održe na vrhu italijanskog nogometa. Umjesto Vidala i Pogbe, sada su tu Khedira i Pjanić, u koje se Allegri može pouzdati kada je u pitanju sedina terena. Svakako, najveći gubitak za Juve u ovom prijelaznom roku su odlasci desnog beka Danija Alvesa u PSG, te stamenog stopera Leonarda Bonuccija u Milan.

Međutim, sportski direktor Pepe Marotta nije sjedio skrštenih ruku, pa je u Torino stigao brzonogi krilni napadač Douglas Costa iz Bayerna, Mattia De Sciglio došao je iz Milana kao zamjena za Alvesa na desnoj strani, italijanska senzacija Federico Bernardeschi iz Fiorentine, vratar Wojciech Sczesny iz Rome, te najnovije pojačanje, centralni vezni Blaise Matuidi iz PSG-a.

Protekle sezone, Juve je uglavnom igrao u formaciji 4-2-3-1, međutim, nakon dolaska Matuidija, pitanje je da li će se Allegri odlučiti na 4-3-3, sa tri klasična centralna veznjaka, umjesto dosadašnja dva. Odlazak Bonuccija će se sigurno osjetiti u odbrani, pošto klub iz Torina još uvijek nije doveo zamjenu, a u prijateljskoj utakmici protiv Tottenhama u većem dijelu meča djelovali su ranjivo u odbrani. Moguće je da se Marotta još uvijek nada da bi mogao dovesti stopera top klase.

Sa Douglasom Costom te Bernardeschijem, Juve će imati još više opcija u napadačkom arsenalu, uz starosjedioce Higuaina, Dybalu, Mandžukića i Cuadrada, te će biti izrazito opasni iz kontranapada.

[su_no1forfootball]

Napoli

Napoli je protekle sezone završio na trećem mjestu koje im je donijelo plasman u play-off za Ligu prvaka, gdje su svladali Nicu u prvoj utakmici na svom terenu (2:0). Ljetnji prijelazni rok obično je stresno doba za navijače Napolija, s obzirom na glasine o odlascima njihovih najboljih igrača, međutim, gazda Auerlio De Laurentis zadržao je prve zvijezde momčadi, Lorenza Insignea i Driesa Mertensa, koji su potpisali nove, dugogodišnje ugovore.

Iako mediji povezuju Insigne sa Liverpoolom, pošto je navodno projektovan kao zamjena za Coutinha, ukoliko ovaj ode u Barcu, činjenica je da krilni nogometaš nije na prodaju. Higuainov odlazak bio je veliki udarac za klub, pogotovo uzevši u obzir i ozljedu Milika, no uprkos tome, Napoli je sezonu završio kao jedina europska momčad čija su četiri igrača postigla dvocifren broj golova (72 gola Insignea, Mertensa, Callejona i Hamsika u Serie A.)

Napoli igra vrlo atraktivan nogomet, vjerovatno i najbolji u Italiji, ali ljepota ne dobija uvijek utakmice. Jednostavno, doći će utakmice kada moraju dobijati kao što to čini Juventus, “prljavo”, odnosno na manje ljepši način. Klub iz Napulja nikada nije bio u boljoj poziciji za osvajanje Scudetta, pošto ih nije napustio niti jedan bitan igrač, niti su ih pogodili problemi s ozljedama igrača, kao što je to bio slučaj sa Milikom.

Na San Paolo su “sletjeli” jedino Adam Ounas, krilni nogometaš iz Bordeauxa, te Mario Rui, lijevi bek iz Rome. Iako neki posmatraju prijelazni rok isključivo iz perspektive trošenja novca, u slučaju Napolija a i uopšte, neke stvari poput zajedništva, atmosfere, timskog duha i konstantnosti ne mogu se kupiti, to je nešto što dolazi spontano, a upravo može biti presudno u utrci za trofeje. Ukoliko Napoli započne sezonu 2017/18 kao što je završio proteklu, te ukoliko zadrže konzistentnost koju su imali nakon eliminacije u osmini finala Lige prvaka od Reala, ova generacija Napolija mogla bi zauzeti mjesto rame uz rame pored Maradonine.

Milan

Rossoneri su bili u centru pažnje nogometne javnosti u ovom prijelaznom roku, pošto su potrošili 190 milijuna eura na čak 10 novih igrača, od kojih se očekuje mnogo, s obzirom na razočaravajuću prošlu sezonu u kojoj su završili na šestom mjestu. Dolazak Leonarda Bonuccija iz aktualnog prvaka Juventusa (plaćen 42 mil.€) dokaz je da novi kineski vlasnici imaju ozbiljne planove. Za golove će biti zadužen portugalski reprezentativni napadač Andre Silva koji je došao iz Porta za 38 milijuna, pošto je Carlos Bacca poslat na posudbu Villarealu, a Gianluca Lapadula Genoi.

Desni bek Antonio Conti došao je iz Atalante, kao zamjena za De Sciglia koji se preselio u Juventus, a iz Wolfsburga je stigao Rodriguez, jedan od najkonstantnijih lijevih bekova u Europi proteklih sezona, tako da je ljestvica kvaliteta podignuta i na bokovima. Iz Leverkusena na San Siro se preselio Hakan Calhanoglu, jedan od “kraljeva prekida” i najopasnijih nogometaša iz slobodnih udaraca na svijetu.

Mnogo prašine se podiglo oko odlaska vratara Gianluigija Donnarumme, koji je odbio da produži ugovor sa klubom, ali na kraju se jedna od najvećih transfer saga ovog ljeta ipak završila na radost navijača Milana, pošto je supertalentirani čuvar mreže postigao dogovor sa klubom.

Montella će se vjerovatno češće oslanjati na 3-5-2 formaciju ove sezone, sa Romagnolijem, Bonuccijem i novopridošlim Musacchiom kao defanzivnom trojkom, a u vezi će moći da se osloni i na svestranog Francka Kessieja koji je došao iz Atalante, te Lucasa Bigliu, novajliju iz redova Lazia. Sezona za rossonere je već počela u Ligi Europe, gdje im je u play-offu protivnik Skhendija, koji su razmontirali u prvom duelu na San Siru (6:0), te su već obezbijedili plasman u grupnu fazu.

Uprkos svemu, borba za naslov iz ove perspektive djeluje nerealno, iako su doveli 10 novih igrača, kvanitet ne donosi uvijek i kvalitet. Teško je vjerovati da mogu parirati Juventusu i Napoliju, međutim, četvrta pozicija je itekako dostižna za Milan, a uz malo sreće možda i treća.

Roma

Klub iz Rima završio je na drugom mjestu te tako osigurao izravan plasman u grupnu fazu Lige prvaka, a najveća promjena u momčadi je svakako odlazak klupske ikone Francesca Tottija, koji je svoju čitavu karijeru, od sezone 1991/92 proveo u Romi, te postigao 307 golova u 785 utakmica za “Vučicu”. Nogometnoj legendi priređen je veličanstven oproštaj u poslednjoj utakmici minule sezone protiv Genoe, u kojoj su postigli pobjednosni pogodak u 90. minuti i tako osigurali drugu poziciju.

Momčad je pretrpjela dosta izmjena, došao je defanzivni vezni Maxime Gonalons iz Lyona, desni bek Rick Karsdorp iz Feyenoorda, napadač Gregoire Defrel i Lorenzo Pellegrini (obojica iz Sassuola). Mladi turski lijevokrilni nogometaš Cengiz Under stigao je iz Basaksehira, desni bek Bruno Peres iz Torina, stoperi Juan Jesus iz Intera, Hector Moreno iz PSV-a. Aleksandar Kolarov, bivši igrač gradskog rivala Lazia, jedno od većih pojačanja ovog ljeta, dres Manchester Cityja zamijenio je Rominim.

Ostali su bez Mohameda Salaha, uz Edina Džeku najboljeg igrača prošle sezone (19 golova, 15 asistencija), stopera Rudigera koji se preselio na Stamford Bridge, te defanzivnog veznog Paredesa (Zenit).

Iako je vodio klub sa Olimpica do drugog mjesta prošle sezone, Luciano Spalleti odlučio je da ne produži ugovor, te je preuzeo Inter. Zamijenio ga je Eusebio Di Francesco, koji je napravio respektabilan posao sa Sassuolom, implementiravši napadačku formaciju 4-3-3 i pruživši priliku mladim nogometašima. Iako će mu trebati vremena da prenese svoju filozofiju na Olimpico, 47-godišnji stručnjak može se pouzdati u iskustvo Danielea De Rossija u vezi, komandovanje Kostasa Manolasa u odbrani, Radju Nainggolana kojeg ima svugdje po terenu, te golgetera Edina Džeku.

Inter

Nerazzuri su turbulentnu sezonu okončali na sedmom mjestu, koje je za klub takve reputacije ispod svakih očekivanja, a odlazak Roberta Mancinija u pripremnom periodu očigledno je ostavio trag na pripremljenost momčadi, koju je kasnije preuzeo Franck De Boer. Ajaxov pelcer nije se primio u zemlji catenaccija, tako da je boravak Nizozemca u Milanu bio osuđen na propast.

Na Meazzu je stigao Luciano Spalleti, koji je stabilizirao momčad, predočio realne planove te spremio ih za predstojeće izazove. Ono što taktički i strategijski Spalleti može da pruži, očajnički treba Interu. Bivši trener Intera je uspijevao da uspostavi direktnu i dinamičnu igru, sa visokim tempom, dajući slobodu igračima, koji iako na sebe preuzimaju veliku odgovornost, imaju priliku da se dokažu, a odbrambeni igrači mogu da igraju bez straha. Ipak, takva taktika nije bez mana, pa defanzivci često prave greške. Igrači Intera su pokazali želju i sposobnost da ispune Spalletijeve zahtjeve tokom predsezone (savladani su Lyon, Bayern, Chelsea, Villareal i Betis), a Icardi je već pohvalio njegov profesionalizam.

Lijevi bek Dalbert Henrique koji je stigao iz Nice može ubrzati igru, na poziciji na kojoj su navijači nerazzura najviše vapili za pojačanjem, dok će i ostale pridošlice, Daniele Padelli (vratar, Torino), Matias Vecino (centralni vezni, Fiorentina), Milan Skriniar (stoper, Sampdoria) doprinijeti kvalitetu i dubini momčadi. Caprari (Sampdoria), Banega (Sevilla), Jesus (Roma), Taider (Bologna), Medel, Erkin (Besiktas), Andreolli (Cagliari) su bivši članovi momčadi.

Iako nije doveo nijedno zvučno ime, Inter može optimistički započeti novu sezonu, Liga prvaka je još uvijek cilj, a ako su proteklih godinu i po dana bili prepoznatljivi po talentiranoj momčadi, sada izgleda da su organizirani i pripremljeni za ono što ih očekuje, a ukoliko Spalleti uspije održati Maura Icardija na dosadašnjem golgeterskom kursu, Inter bi mogao biti mnogo opasniji nego što se to očekuje.

Lazio

Laziove pripreme za novu sezonu Serie A su daleko od mirne luke, pošto neizvijesnost oko ostanka Balde Diaoa Keite remeti mir u redovima Biancocelestija, što nije ništa novo za njih, s obzirom na to da su prošle sezone ostali bez trenera Marcela Bielse, koji je dao otkaz samo dva dana nakon preuzimanja komande na Olimpicu. Uprkos svim problemima koji su ih pratili, Lazio je bio jedno od najvećih iznenađenja protekle sezone, u kojoj su završili kao peti, igrajući atraktivan i prepoznatljiv nogomet pod palicom Simeonea Inzaghija.

Kapetan Lucas Biglia otišao je u Milan, Danilo Cataldi se pridružio novajliji Beneventu, a Etrit Berisha Atalanti, tako da ih nije napustilo mnogo bitnih igrača u ovom prijelaznom roku. S obzirom da je odlazak Baldea sve izvjesniji, Lazio neće imati mnogo vremena da pronađe zamjenu do kraja prijelaznog roka. Kao zamjena za Bigliu stigao je Lucas Leiva iz Liverpoola, te Davide De Gennaro iz Cagliarija, mada nijedan od njih nije kalibar Biglie, čiji će se odlazak svakako osjetiti na Olimpicu. Adam Marušić, koji igra na bočnim pozicijama, došao je iz Oostendea kao najskuplje pojačanje.

Ciro Immobile je bio jedan od najubojitih italijanskih napadača protekle sezone, te se nada da će nastaviti gdje je stao i predvoditi Rimljane u borbi za četvrto mjestu koje vodi u Ligu prvaka. Uspješno su započeli novu sezonu, osvojivši trofej u Superkupu u okršaju sa Juventusom, što uz prošlogodišnji učinak dokazuje da nikako ne treba otpisivati “nebesko-plave”.

Fiorentina

Na Artemio Franchiju ljeto je bilo burno, pošto je Paulo Sousa napustio trenersku klupu nakon razočaravajuće sezone u kojoj su “ljubičasti” završili na osmom mjestu, a turbulentno je bilo i u upravi kluba, gdje je porodica Della Valle izrazila spremnost da proda klub, zbog sve većeg pritiska navijača.

Pokušaj “italijanizacije” kluba ostaviće prostora mladom Federicu Chiesi da preuzme ključnu ulogu nakon sjajne protekle sezone, no situacija je otežana prodajom mlade zvijezde Federica Bernardeschija Juventusu, čiji transfer nije naišao na odobravanje i svakako je dodatno narušio ionako ne baš najbolju atmosferu u klubu. Prodaja Borja Valere i Matiasa Vecina Interu značajno je oslabila Fiorentininu vezu.

Vitor Hugo (Palmeiras) i Nikola Milenković (Partizan) su dovedeni kao pojačanja na stoperskim pozicijama, u napadu Giovanni Simeone, sin Atleticovog trenera Diega, nakon obećavajuće sezone u Genoi. Marco Benassi iz Torina bi trebalo da bude kvalitetno pojačanje na sredini terena. 22-godišnji nogometaš, koji je nosio kapetanske trake u momčadima Torina i italijanske U21 reprezentacije, sposoban da odgovori svim zadacima na sredini terena, mogao bi biti simbol Violinog novog početka, a društvo će mu praviti Jordan Veretout koji je doveden iz Aston Ville (sezonu proveo na posudbi u Saint-Etienneu). Treba pomenuti i Valentina Eysserica, ofanzivnog veznog koji je stigao iz Nice.

Fiorentina je ostala bez dosta bitnih igrača, napadač Nikola Kalinić se nalazi pred transferom u Milan, međutim, “restart” je bio neophodan. Šansu će dobiti neki manje poznati i mlađi igrači, ali na primjeru Chiese se pokazalo da ponekad vrijedi riskirati. Navijači će im pružiti podršku, a klubu je potrebna pozitivna energija nakon svih dešavanja u klubu u poslednje vrijeme, neće biti nimalo lako za Violu, ali mogu napraviti kakav-takav iskorak u novoj sezoni.

Torino

Andrea Belotti, ubojiti golgeter za kojeg se u ovom prijelaznom roku otimaju najveći europski klubovi, predvodio je Torinu u protekloj sezoni sa 26 golova na svom kontu. Trener Siniša Mihajlović, kojemu će ovo biti druga sezona na trenerskoj klupi “bikova”, gradio je igru oko sjajnog napadača, Iaga Falquea i Adema Ljajića, međutim, ultra-napadački pristup i nije se baš isplatio temperamentnom stručnjaku, pošto su sezonu okončali na skromnom devetom mjestu, sa čak 66 primljenih golova.

Izgleda da su izvukli neke pouke, pošto je doveden poudzani vratar Salvatore Sirigu, koji bi trebalo da unese sigurnost i stabilnost u poslednju liniju “bikova”, poslije neuspjelog eksperimenta sa posudbom Joea Harta iz Cityja, koji nije opravdao očekivanja. Brazilski stoper Lyanco, za čiji su se potpis izborili u konkurenciji Atletica i Juventusa, izdvojivši za njih ne tako malih 7 milijuna eura, trebalo bi da ojača zadnju liniju. S obzirom na potencijal koji posjeduje, brazilski stoper srpskog porijekla mogao bi da se pokaže kao pun pogodak. Na posudbu je  stigao N’Kolou iz Lyona, još jedan stoper, te kolumbijski defanzivni vezni Thomas Rincon iz Juventusa, što bi trebalo da bude garancija dosta boljeg učinka u defanzivnom segmentu igre.

Čak i ukoliko prodaju Belottija, Torino ima poprilično solidan tim za narednu sezonu, a sa novcem od eventualnog Belottijevog transfera mogli bi da dovedu dostojnu zamjenu, iako vjerovatno teško da će moći parirati golgeterskom učinku sjajnoj Italijana. Svakako, morali bi da pokažu da nisu tim koji zavisi od jednog igrača, te će Mihin ključni zadatak biti da poboljša i pronađe pravi balans u momčadi.

Atalanta

Klub iz Bergama zabilježio je fantastičan rezultat protekle sezone, završivši na visokom četvrtom mjestu, ispred Lazija, Milana, Fiorentine i Intera, te niko nije očekivao da ostvare ovakav plasman, najbolji u svojoj povijesti. Iako sezona nije počela obećavajuće za mladu momčad trenera Piera Gasperinija, od meča sa Napolijem počeli su uspon na tablici, Franck Kessie i Andrea Conti ubrzo su došli na radar velikih klubova, dok je Roberto Gagliardini kaparisan od strane Intera već u siječnju.

Nažalost, ovo ljeto ne djeluje obećavajuće za Atalantu, Milan im je odveo Kessieja i Contija, mada su doveli zamjene u vidu Martena de Roona (vezni, Middlesbrough) i Timothyja Castagnea (desni bek, Genk). Doveli su i vratara Etrita Berishu iz Lazija, brazilskog stopera Palomina iz Ludogoretsa, te napadača Andreasa Corneliusa iz Kopenhagena. Iz Fiorentine je došao hrvatski reprezentativac Josip Iličić.

Međutim, nogometaši Atalante već su zaboravili na Pepeljuginu bajku iz protekle sezone, prema njihovim riječima, te će se potruditi da ponove uspjeh, što neće biti nimalo lak zadatak, pošto više neće biti nepoznanica i iznenađenje vrhunskim klubovima. Realnost je da završe u donjoj polovini tablice, s obzirom na odlazak dva najbolja igrača, a oči će sada biti uprte u 29-godišnjeg ofanzivnog veznjaka Papu Gomeza, kapetana momčadi.

Udinese

2016/17 sezona bila je za zaborav u Udinama. Iako je momčad Luigija Del Nerija izgledala organizirano i disciplinovano, manjak kreativnosti i golova bacio ih je u donji dio tablice. Po završetku sezone, kolumbijski napadal Duvan Zapata vratio se u Napoli sa posudbe, tako još više uskrativši momčad za Friulija za “municiju”.

Novi sportski direktor Gerolin potrudio se da ispuni zahtjeve Del Nerija, doveden je lijevi bek Giuseppe Pezzella iz Palerma, nizozemski stoper Bram Nuytinck iz Anderlechta, a očajnički su bili u potrazi i za klasičnom “devetkom”. Pregovori oko Napolijevog Leonarda Pavolettija bili su neuspješni, pa je kao kompromisno rješenje doveden bosanski napadal Riad Bajić iz Konyaspora, strijelac 17 golova u 32 nastupa prošle sezone u Turskoj. Momčad je ojačana Kevinom Lasagnom koji se dokazao u dresu Carpija u Seriji A, a Del Neri je izrazio želju i za pojačanjem na poziciji krila, pa bi do kraja prijelaznog roka mogli vidjeti još neko novo lice u Udineseu.

Iskusni stručnjak forsira formaciju 4-4-2, no u predsezoni je iskazao dozu fleksibilnosti, tako da u ofanzivnom segmentu još ima prostora za promjene. Emmanuel Agyemang Badu je otišao u Bursaspor na posudbu. Bruno Fernandes u Sampdoriu, a sa dokazanim snagama poput Danila, De Paula, Thereaua, uz mlade nade Fofanu i Balića, niko ne bi trebalo da ih olako shvati.

Bologna

S obzirom na ambicije, Bologna je na kraju minule sezone zauzela za njih sasvim pristojno 15. mjesto, a ove sezone će se pouzdati u talentirane, mada nedokazane napadačke snage u koje se će se pouzdati u borbi za opstanak. Simeone Verdi, Mattia Destro i Ladislav Krejči na papiru možda djeluju kao garancija za najmanje sredinu tablice, ako ne i viši plasman, međutim, kada se zagrebe malo dublje ispod površine, stvari nisu baš tako sjajne za klub iz Emilija-Romagne.

Iako je napadački trio vrijedan potencijala možda i za Ligu Europe, samo jedna ozljeda može poremetiti stvari i učiniti ih nemoćnima ispred protivničkog gola, s obzirom na to da trener Roberto Donadoni ima “tanku” klupu te izuzetno limitirane opcije u rotaciji. To pokazuje činjenica da su u 38 utakmica prošle sezone postigli samo 40 golova, čak na 14 utakmica nisu pronašli put do mreže. Destro je jedini završio sezonu sa dvocifrenim učinkom, i to nakon gomile propuštenih šansi. Blerim Dzemaili bio je drugi najbolji strijelac sa osam golova, iako je zimus prešao u Montreal. Najveće pojačanje je veznjak Andrea Poli, koji je kao slobodan igrač stigao iz Milana.

Genoa

Prošle sezone su izbjegli ispadanje, iako su čak imali i gore nastupe od klubova ispod njih na tablici. Izgledalo je kao da mogu da budu iznenađenje iz prikrajka te se uključe u borbu za Ligu Europe, pobijedili su Juventus, to sa 3:1, u jednom trenutku zauzimali solidno osmo mjesto, međutim za momčad Ivana Jurića stvari su otad krenulie nizbrdo. Četiri primljena gola kući od Palerma definitivno su bila signal da nešto ne štima na Luigi Ferrarisu. Međutim, to nije bilo najgore što su navijači mogli da očekuju, u veljači su poniženi od nikog drugog do Pescare, koja ih je ispratila kući sa petardom u mreži, a koja do tada nije imala niti jednu pobjedu u prvenstvu. Jurić je naravno, otpušten, zamijenio ga je Mandorlini, koji nije uspio da popravi situaciju, pa je Jurić vraćen na klupu.

Nekako su pregrmili period do kraja sezone, a ovog ljeta doveli su Lapadulu i Bertolaccija iz Milana, kao i Zukanovića iz Rome. Nisu uspjeli da zadrže prvu zvijezdu Giovannija Simeonea kojeg je odvela Fiorentina. Kružile su glasine oko moguće prodaje kluba, ali još uvijek se nije desilo ništa konkretno oko promjene vlasništva, no sigurno je da nas čeka zanimljiva sezona kako na terenu tako i van njega.

Sampdoria

Ljeto nam nije dalo mnogo naznaka da bi Sampdoria mogla naročito popraviti prošlosezonski učinak (10. mjesto). Najbolji igrač Luis Muriel otišao je u Sevillu, Bruno Fernandes je prodan Sportingu, a Milan Skriniar se preselio na Meazzu. Glavna tema u klubu iz Ligurije je budućnost Patrika Schicka, kojem je propao transfer u Juve zbog srčanih problema, a mladi češki napadač je u međuvremenu izjavio da je srećan u Sampi.

Pripremni period protiče daleko od idealnog za Marca Giampaola, koji se nada da će ponoviti sličan rezultat iz protekle sezone. Na Luigi Ferraris stigao je Gianluca Caprari iz Intera, Gaston Ramirez iz Middlesbrougha, Nicola Murru iz Cagliarija te Dawid Kownacki iz Lecha.

Najjači adut u novoj sezoni će im biti Fabio Quagliarella, 34-godišnji veteran. Momčad zasad izgleda stabilno, a ukoliko uspostavi dobru saradnju sa novopridošlim Caprarijem, mogli bi lako ućutkati skeptičare u Dorijinim navijačkim redovima.

Sassuolo

2016/17 sezona bila je povijesna za Sassuolo, pošto su nakon plasmana na 6. mjestu Serie A, po prvi put zaigrali u grupnoj fazi nekog od europskih natjecanja. Ipak, nisu uspjeli da prođu grupnu fazu Lige Europe, a u prvenstvu su završili na 12. mjestu. Popularnog taktičara Di Francesca na klupi je zamijenio Cristian Bucchi. Gubitak dva ključna igrača, iako očekivano, ostavio je upražnjena mjesta u startnoj postavi. Najbolji strijelac Gregoire Defrel i U21 reprezentativac Italije Lorenzo Pellegrinija pošli su stopama Di Francesca u Romu, no na scenu nadolaze neke nove nade.

U klub se vratio napadač Diego Falcinelli, koji nosi velike zasluge za opstanak Crotonea u elitnom rangu, a u novoj sezoni rotiraće se sa veteranom Alessandrom Matrijem. Doveden je 20-godišnji veznjak Francesco Cassata iz Juventusa, Federico Rizzi te talentirani Marchizza iz podmlatka Rome, koji je imao zapažen nastup na U20 SP, kao i Goldaniga iz Palerma.

Bucchi je trener koji promjene svodi na minimum, forsira sličnu 4-3-3 formaciju kao Di Francesco, a kombinacija prekaljenih veterana i mladih talenata zahtijeva trud od svakog pojedinca, kapetan Magnanelli i defanzivac Acerbi su ti koji bi trebalo da preuzmu odgovornost. Mnogo toga zavisi i od Berardijevog ostanka u klubu, za kojeg se interesuju mnogi klubovi.

Cagliari

Nakon uspješne prve sezone po povratku u najviši rang, Cagliari se nada da će ponoviti sličan rezultat i u narednoj sezoni. Ova godina je novi početak za njih, pošto grade novi stadion, nakon rušenja Stadio Sant’Elia na kojem igraju od 1970. Novi stadion će biti spreman tek 2019, ali će igrati na njemu do završetka radova. S obzirom na infrastrukturne izdatke, snovi o Ligi Europe će još ostati nedosanjani.

Predvođen iskusnim Marcom Boriellom, klub sa Sardinije ostvario je vrlo dobar rezultat prošle sezone, no u prvom planu je bio Atalantin nevjerovatni plasman na četvrtom mjestu. Za momčad Massima Rastellija najznačajniji je ostanak Boriella, koji je produžio ugovor na još jednu sezonu, a prošle je imao zapažen učinak od 20 golova u svim natjecanjima.

Defanzivni trio Nicola Murru, Bruno Alves i Mauricio Isla je pronašao nove klubove (Sampdoria, Rangers i Fenerbahce), što je veliki udarac za Cagliari, uz odlazak Di Gennara u Lazio i mladog Del Fabra u Juventus. Uprkos gubicima, doveli su neka vrlo dobra pojačanja, među kojima su stoper Filippo Romagna iz Juventusa, lijevi bek Senna Miangue i stoper Marco Andreolli iz Intera, te Luca Cigarini iz Sampdorije. Najviše se očekuje od Romagne, koji je došao kao zamjena Alvesu, a Rastelli se nada da će uz Andreollija sa njim formirati stabilnu zadnju liniju, što im nije baš polazilo za rukom prošle sezone.

Chievo

Politika “Letećih magaraca” već duži niz godina je dovođenje iskusnih igrača blizu tridesetih godina ili onih koji su već zagazili u tridesete. Klubu iz Verone ovo je jubilarna, deseta sezona u Seriji A zaredom, ali dugo je ignoriran ozbiljan problem, a to je da imaju izuzetno vremešan igrački kadar, sa prosjekom godina od čak 29,2. Samo jedan od igrača koji su igrali u 15 ili više utakmica prošle sezone bio je mlađi od 26 godina.

Ko god je na momente pratio klub sa Bentegodija proteklih nekoliko godina, mogao je da vidi dosadne utakmice kojima fali tempa, međutim transferi Chieva ove sezone ukazuju da bi se i to moglo promijeniti. Luca Garritano je zvijezda prijelaznog roka, krilni nogometaš, izdanak Interove akademije koji je obećavao, ali nikada nije iskoristio svoj potencijal, došao je iz Cesene za milijun eura. Njegov dolazak mogao bi značiti i prelazak sa Maranove omiljene formacije 4-3-1-2, ali u svakom slučaju, sigurno je da će unijeti kreativnosti u momčad Chieva.

Gianluca Gaudino, koji je sezonu 2014/15 proveo u Bayernu pod trenerskom palicom Pepa Guardiole, ali nije uspio da se nametne u bavarskom klubu, pa se kasnije preselio u St. Gallen na posudbu, došao je u Chievo za samo 50 tisuća eura, što se čini kao jako pametna investicija. Iz Cesene je došao napadač Alejandro Eodriguez, a iz poljske Cracovije Pawel Jaroszynski. Nicolas Spolli prešao je u Genou, a Mariano Izco u Crotone. Teško da će uspjeti da upadnu u gornji dio tablice, ali sa iskustvom i kvalitetom koji posjeduju, takođe ne bi smjeli da skliznu ka dnu.

Verona

Uprkos promociji, farsa sa Antonijom Cassanom bacila je u drugi plan pripreme Verone. Uzbuđenje fanova zbog ponovnog formiranja tandema Cassano-Pazzini nije dugo trajalo, te se ubrzo pretvorilio u ljutnju i razočaranje, pošto je bivši igrač Real Madrida dvaput “okačio kopačke o klin”u  roku od samo sedam dana! Po okončanju ove sage, trener Fabio Pecchia morao je da se pomiri sa izgubljenih mjesec dana i finalizira pripreme za novu sezonu.  Glavni problem “žuto-plavih” biće golovi, imajuću u vidu činjenicu da je Giampolo Pazzini u poslednje tri sezone u Seriji A postigao samo 12 golova, uključujući 6 za Veronu u 30 nastupa 2015/16.

Da stvari budu još gore, Verona je protekle sezone najviše zavisila od Pazzinijevih golova, trećina ukupno postignutih golova bila je njegova. Drugi najbolji strijelac bio je Daniel Bessa sa šest golova, dok je rezervni napadač, Davide Luppi, zabio samo šest. Da bi izbjegli katastrofu iz sezon 2015/16, doveli su Alessija Cercija iz Atletica, koji će vjerovatno na desnu stranu, ukoliko ostanu u formaciji 4-3-3. Pecchia je doveo pojačanja i na drugim pozicijama, Marco Silvestri je novo ime iz Leedsa među stativama, odbrana je ojačana Thomasom Heurtauxom iz Udinesea i Martinom Caceresom iz Southamptona. Fossati i Zuculini koji su bili na posudbama sada su trajni članovi momčadi, dok su Marcel Buchel i Daniele Verde stigli na posudbe.

Fabio Pecchia je sa standardno limitiranim budžetom napravio solidan posao, a kako se čini u dosadašnjim prijateljskim utakmicama, djeluje da je našao rješenje za probleme u napadu. Podrška vjernih navijača, uz iskustvo veterana Pazzinija i Cercija trebalo bi da budu dovoljni da osiguraju opstanak u najvišem rangu.

Crotone

Prošla sezona zauvijek će ostati upamćena u Crotoneu, kada su čudesno uspjeli da se spasu ispadanja. Momčad Davidea Nicole osvojila je samo 14 bodova iz prvih 29 utakmica, i izgledalo je kao da su već “čekirali” kartu za Seriju B. Međutim, u poslednjih 9 kola uzeli su čak 20 bodova (više nego Juventus u istom periodu!), i izbjegli ispadanje u debitantskoj sezoni u Seriji A. Ovaj podvig donio je treneru Davideu Nicoli novi ugovor, koji je proslavio na vrlo zanimljiv način, vožnjom biciklom iz Calabrije do Torina, sa samog juga na krajnji sjever Italije.

Ipak, čeka ih još jedna bespoštedna borba za opstanak. Dobili su neke prijateljske utakmice bez primljenog gola, ali čekaju ih mnogo veći izazovi u prvenstvu. Crotone će biti najjužniji tim u novoj sezoni Serije A, smješteni su u najsiromašnijoj regiji Italije, tako da nemaju na raspolaganju značajniji budžet za transfere. Najveći gubitak za Crotone je odlazak napadača Diega Falcinellija, koji je postigao 13 golova prošle sezone, ali vratio se u posudbe sa Sassuolo. Još junak iz prošle sezone, Lorenzo Crisetig, vratio se u Bolognu, ali mogao bi se vratiti na Stadio Scida. Marco Davide Faraoni stigao je sa posudbe iz Udinesea, te će sa svojom svestrašnošću svakako biti od koristi na pozicijama desnog beka i desnog veznog.

Oliver Kragl, 27-godišnji njemački veznjak došao je iz Frosinonea, iza sebe ima iskustvo od 85 bundesligaških nastupa. Kao slobodni igrači stigli su Leandro Cabrera, stoper iz Zaragoze, Mariano Izco, centralni vezni iz Chieva. Na posudbu su doveli stopera Ajetija iz Torina, Trottu iz Sassuola, te Mandragoru iz Juventusa i Budimira iz Sampdorije. Giovani Crociata, lijevi vezni je pojačanje iz Milanove akademije. Veliki izazovi su pred Crotoneom, te će im trebati pomoć sa tribina Stadio Ezio Scida, pogotovo u prvim kolima, koja bi se ovaj put mogla ispostaviti ključnima za Crotone.

Spal

Società Polisportiva Ars et Labor 2013 puno je ime tima poznatijeg kao SPAL. Iako su proveli čak 21 sezonu u najvišem italijanskom rangu, te su lansirali Fabia Capella, koji je svoju igračku karijeru počeo u SPAL-u, bankrot je dokusurio ovaj klub, koji je ponovno osnovan 2005, te 2012, nakon drugog bankrota. Osvojili su prvo mjesto u Seriji B, ispred Verone, te tako zaradili promociju u elitni rang.

Svoj uspjeh najviše duguju novim vlasnicima, porodici Colombarini, koja je uložila značajna sredstva u klub kada je to bilo najpotrebnije. Kao i svi promovirani klubovi, SPAL je imao prometno ljeto, ne samo na transfer tržištu, već su počeli i radovi na stadionu Paolo Mazza, kako bi zadovoljili infrastrukturne uvjete za Seriju A, što govori da Colombarinijevi imaju ozbiljne planove sa SPAL-om.

Leonardo Semplici je čovjek u koga će najviše biti uprte oči navijača, bivši trener u omladinskim kategorijama Fiorentine i navijač Viole, predvodio je klub od trećeg ranga do promocije u Seriju A. Učestvovao je u razvoju Federica Bernardeschija i Federica Chiese u podmlatku Viole, a inače je trener koji forsira 3-5-2 formaciju.

Ulazak u najviši rang primorao ih je da se odreknu homogenosti koja ih je odlikovala u Seriji B, pošto su momčad činili isključivo italijanski igrači. Iz Bologne je došao grčki stoper Marios Oikonomou, iz Udinesea Brazilac Felipe, Pa Konate, gvinejski nogometaš sa švedskim pasošem iz Malmoa, posuđen je Poljak Bartosz Salamon iz Malmoa, kao i vratar Alfred Gomis iz Torina, a najveće pojačanje je dolazak Alberta Paloschija u napadu iz Atalante (takođe posudba). Pozajmljeni su i bivši U21 italijanski reprezentativac Federico Viviani iz Verone, te Alberto Grassi iz Napolija. Prelazak iz Serije B u A sigurno neće biti lak, ali SPAL-u niko ne može zabraniti da sanja, a kakav god da bude ishod na kraju, nema sumnje da će njihove utakmice biti zanimljive i atraktivne.

Benevento

Debitantska sezona u 88-godišnjoj povijesti kluba svakako će ostati upamćena, kakav god rezultat da naprave. Benevento je još jedan klub živi san na javi, nakon Carpija prije dvije godine, te Crotonea prošle sezone, takođe debitanata u elitnom rangu. Cilj je jasan – izbjeći ispadanje, iako neće imati nimalo lak zadatak. Završili su na petom mjestu Serije B, te su svladali Carpi 1:0 u napetom play-offu, da bi obezbijedili istorijsku promociju. Nevjerovatnih 12 godina je iza njih, pošto je Benevento Calcio S.p.A. zapravo zamijenio F.C. Sporting Benevento S.r.I, te započeo sezonu 2007/08 iz četvrte lige, a sada ih čekaju okršaji sa Juventusom, Romom, Napolijem, Milanom, Interom…

Ukazali su povjerenje treneru Marcu Baroniju, tvorcu čuda iz Campanije, a i u novoj sezoni svoje nade polažu u Fabia Ceravola, strijelaca 20 golova u protekloj sezoni. Iako novajlija, Beneveneto je obezbijedio više nego solidan budžet za transfere, potrošivši skoro 15 milijuna eura, jednako kao Lazio, recimo, te daleko više od glavnih konkurenata za opstanak. Najskuplje pojačanje im je Gianluca di Chiara, lijevi bek iz Perugie, iz Lazija je na posudbu stigao centralni vezni Danilo Cataldi, iz Carpija dvojac Letizia-Belec, napadač Coda iz Salernitane, stoperi Costa i Gravillon iz Empolija, odnosno podmlatka Intera, te Chibsah iz Sassuola i Gyamfi iz Intera. Marco D’Alessandro, koji je došao na posudbu iz Atalante, mogao bi biti ključno pojačanje u borbi za opstanak.

Ukoliko stignu makar do 17. mjesta, bio bi to odličan rezultat za njih, a olakšavajuća okolnost im je što su i glavni konkurenti u sličnim pozicijama. Trebaće im mnogo sreće i da ih zaobiđu povrede, a veliko je pitanje kako će se pokazati pojačanja, s obzirom da su doveli veliki broj igrača.

KLADI SE NA SERIE A


Uz nogometne vijesti na Svijet Kladjenja portalu svakodnevno možete naći i analize utakmica, besplatne tipove i prijedloge. Ukoliko želite više besplatnih tipova i analiza, posjetite naš forum na kojem svakodnevno postavljamo besplatne analize i tipove iz raznih vrsta sportova. Banner ispod će vas odvesti do našeg foruma. Jednostavnim klikom do besplatnih tipova. Hvala vam i sretno!
Kladjenje forum

Najnovije vijesti

Najnovije najave utakmica

LIVE STREAM

Gledajte sportove uživo na bet365! Vrijede restrikcije za određene države. Uvjet je korisnički račun s uplaćenim pologom ili da ste se okladili unazad 24 sata. BeGambleAware.org , 18+

RECENZIJA BET365 KLADIONICE

Profesionalni kladioničari se klade u ovoj kladionici! Saznaj zašto je po našem i mišljenju mnogih ovo najbolja kladionica na svijetu! Sve o bet365 kladionici i promocijama za nove i postojeće igrače!