NaslovnicaVijestiSKANDAL: Namještene utakmice na Cipru i u Turskoj

SKANDAL: Namještene utakmice na Cipru i u Turskoj

Veliki skandal dogodio se na nekoliko prijateljskih utakmica koje su odigrane na Cipru i u Turskoj, a u sumnjiva dešavanja umiješani su rumunjski suci.

skandal

Prema Federbetu, organizaciji koja se bavi istraživanjem namještenih utakmica, pod sumnjom je pet utakmica, u kojima su igrali rumunjski timovi. Federbet prati kretanje koeficijenata, i uplate na utakmice, koristeći podatke dobijene od kladionica. Prema njihovim saznanjima, na utakmicama Astre, CFR Cluja, Panduriija i Botoșana dešavale su se čudne stvari.

Šampion Rumunjske Astra Giurgiu, umiješana je u dvije takve utakmice. Najveći skandal viđen je u porazu od poljskog Pogon Szczecina (1:3), gdje su se suci isticali bizarnim odlukama. Tokom prvog poluvremena, dosudili su penal za Astru nakon što je lopta ubačena u šesnaesterac Pogona. Međutim, nije bilo govora niti o faulu niti o igranju rukom.

Da stvar bude još bizarnija, rumunjski igrač Cristian Sapunaru, koji je izveo penal, odlučio se da doda loptu u ruke golmanu, ali ponovo je na scenu stupio glavni sudac, odlučivši da se jedanaesterac mora ponoviti! Daniel Niculae uzeo je loptu i promašio, očigledno iz namjere.

No kasnije je dosuđen penal i za Poljake, ali i oni su ga promašili.

“Da li se kladite, šta želite? Prekinite utkamicu!” vikao je trener Astre Marius Sumudica glavnom sucu. Zanimljivo, to je isti trener koji je suspendovan od strane rumunjskog saveza zbog klađenja.

Prema pisanju Federbeta, highlightsi utakmice između Astre i Pogona su “najsmešniji koje ste ikad vidjeli”. Njihovu pažnju privukao je iznenadan pad koeficijenta na okladu više od 2.5 gola oko 30 minuta, naravno, prije nego što su suci dosudili dva čudna jedanaesterca.

Nakon pauze, suci su pali u drugi plan. Pri rezultatu 1:1, koeficijenti su opet naglo pali, ovaj put na okladu više od 3.5 gola. Astra je primila dva gola nakon dvije katastrofalne pogreške golmana Gavrilasa. Utakmica je završila pobjedom Poljaka rezultatom 3:1, tako da su obe oklade prošle.

[su_betathome200e]

Sumnjiva je i utakmica između rumunjskog Cluja i ruske Ufe. U finišu prvog poluvremena, pri rezultatu 0:0, sudac je produžio utakmicu za čak 7 minuta. Dosuđen je sumnjiv penal za Cluj, oni su ga promašili, no suci su ga ponovili te je postignut gol.

“Kada se pucao prvi penal, stajao sam kraj pomoćnog suca. Penal je ispucan, a pomoćni je sudac istog trena podigao zastavicu. Kao da je sve bilo unaprijed namješteno. Tada smo shvatili da će pucati penal sve dok ga ne zabiju”, izjavio je trener Ufe Pereskokov.

Sa skoro svim utakmicama povezani su suci iz Rumunjske, koji su demantirali navode da su uopće sudili sporne utakmice, no nakon što su im poslate slike i snimci na kojima se vidi da su bili akteri pomenutih događaja, nisu se odgovarali na pozive.

Najnovije vijesti

Najnovije najave utakmica

LIVE STREAM

Gledajte sportove uživo na bet365! Vrijede restrikcije za određene države. Uvjet je korisnički račun s uplaćenim pologom ili da ste se okladili unazad 24 sata. BeGambleAware.org , 18+

RECENZIJA BET365 KLADIONICE

Profesionalni kladioničari se klade u ovoj kladionici! Saznaj zašto je po našem i mišljenju mnogih ovo najbolja kladionica na svijetu! Sve o bet365 kladionici i promocijama za nove i postojeće igrače!