NaslovnicaVijestiŠokantna nogometna pravila koja su morali poštovati u opkoljenom Mosulu

Šokantna nogometna pravila koja su morali poštovati u opkoljenom Mosulu

To je bilo strašano vrijeme za nogomet: ekstremisti su nadgledali utakmice, dresovi od stranih timova su bili zabranjeni, pa čak i zviždanje sa tribina je bilo zabranjeno kada su na utakmici pripadnici ISIL-a. Oni su imali svoja  nogometna pravila u opkoljenom Mosulu.

Igra je zaustavljana zbog molitve, koja se održava pet puta dnevno, i šorcevi koji su iznad koljena igrača, također su zabranjeni od strane ISIS.

Nogometna pravila u opkoljenom Mosulu

„Kada smo igrali, oni su nas nadgledali, a neki od njih su nosili oružje, a nama su zabranili da nosimo dresove stranih ekipa”, kaže Osama Ali Hamid, 26-godišnji igrač koji je tada nosiona sebi imao obučen dres Bosussije Dortmunda.

„Ako je neko od nas  nosio majicu s logom stranog tima, oni bi uklonili logotip sa makazama”, rekao je Hamid.

„Sada igramo bez Daeshovog nadzora”, kaže Laith Ali, koristeći arapski izraz za ISIL.

„Oni su nam nametali svoja pravila, bilo je užas igrati.”

Ali danas, mladići mogu nastaviti igrati čak i kada čuju poziv za molitvu sa okolnih džamija.

Nogomet je veoma popularan u Mosulu, kao što je i u drugim područjima diljem Iraka – doista, sport je bio jedan od ujedinitelja u zaraćenoj i podijeljenoj zemlji. Nogomet ih je ponovo ujedinio.

Ekipa iz Mosula je bila jedna od najpoznatijih nogometnih ekipa u zemlji, sve do 2014 godine, kada su ekstremisti opkolili grad i zabranili mještanima napuštanje istog.

[su_bet365_live_koeficijenti]

Klubske prostorije nalaze se na istočnoj strani Mosula, ali glavni stadion ekipe je u zapadnom Mosulu, koji iračke snage su još uvijek pokušavaju da preuzmu od ISIL-a.

>> TRANSFER VIJESTI: OČEKUJE NAS LUDNICA NA TRANSFER TRŽIŠTU

Mohammed AbdulKarim al-Mimaari, šef Odjela za mlade i sport u Ninivi pokrajine, od kojih Mosul je glavni grad, kaže da je 12 nogometna igrališta u gradu su obnovljeni.

“Na početku okupacije pojedini članovi ISIL-a igrali su sa nama nogomet”, kaže igrač Hamid.

Ali to nije trajalo dugo, ubrzo su počeli sa svojom propagandom da je bolje biti na ratištu nego na terenu.

Oni su  čak zabranili zviždanje tokom utakmice jer vjeruju da zviždanje privlači đavole, kaže 25-godišnji igrač Mustafah Nour.

Ko je to prekršio, proveo je u zatvoru dva-tri dana, kaže on.

“Ali sada napokon igramo slobodno”, kaže Hamid. Još jednom je pobjedio nogomet!

Najnovije vijesti

Španjolska La Liga se od iduće godine igra u SAD-u

0
Predsjednik La Lige Španjolske, Javier Tebas, dao je nekoliko zanimljivih izjava u intervjuu za Expansion. Posebno je privukao pažnju javnosti kada je otvoreno priznao...

Najnovije najave utakmica

LIVE STREAM

Gledajte sportove uživo na bet365! Vrijede restrikcije za određene države. Uvjet je korisnički račun s uplaćenim pologom ili da ste se okladili unazad 24 sata. BeGambleAware.org , 18+

RECENZIJA BET365 KLADIONICE

Profesionalni kladioničari se klade u ovoj kladionici! Saznaj zašto je po našem i mišljenju mnogih ovo najbolja kladionica na svijetu! Sve o bet365 kladionici i promocijama za nove i postojeće igrače!